Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Ιλιάνα Ιβάνοβα, από την Αθήνα, ανακοίνωσε τη σύσταση του Trusted Investors Network (Δίκτυο Έμπιστων Επενδυτών), δηλαδή μια ομάδα επενδυτών που είναι έτοιμοι να συν-επενδύσουν σε καινοτόμες εταιρείες βαθιάς τεχνολογίας στην Ευρώπη μαζί με την ΕΕ.

Ουσιαστικά, το Trusted Investors Network αποτελεί μία… προέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη».

Στην αρχική του μορφή το Δίκτυο θα αποτελείται από φορείς από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων επενδυτικών ταμείων, επενδυτικών τραπεζών, ιδρυμάτων και ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών. Αυτοί οι επενδυτές αντιπροσωπεύουν διαθέσιμα κεφάλαια άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, «γεγονός που καθιστά το δίκτυο ως βασική πρωτοβουλία για την κινητοποίηση κεφαλαίων για τον τομέα της βαθιάς τεχνολογίας στην Ευρώπη», σύμφωνα με την κ. Ιβάνοβα.

Οι συμμετέχοντες στο Δίκτυο δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τον «οδικό χάρτη» Trusted Investors Network Charter, ο οποίος καθορίζει κοινές αξίες για την οικοδόμηση εταιρειών στην Ευρώπη, και για τη συν-επένδυση με το EIC Fund. Τα μέλη του Δικτύου θα συνεργαστούν με την υποστήριξη του EIC για την ενίσχυση των επενδύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών κατά την επένδυση στον τομέα της βαθιάς τεχνολογίας και στην Καινοτομία.

Ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην Καινοτομία

Όπως τόνισε η κ. Ιβάνοβα, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, μαζί με την Ελληνίδα Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ζωή Ράπτη, το επίσημο λανσάρισμα του Trusted Investors Network ανταποκρίνεται στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης τέτοιων εταιρειών και την ανάπτυξή τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, παρέχει τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη έως το 2025, σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης Επιτροπής.

Επιπλέον, η ύπαρξη του Δικτύου ουσιαστικά αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία του EIC Fund, το  οποίο έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε 251 από τις πιο ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Το EIC Fund έχει προσελκύσει συν-επενδύσεις ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ από περίπου χίλιους επενδυτές, με αποτέλεσμα κάθε 1 ευρώ επένδυσης να αντιστοιχεί σε υπεραξία άνω των 4 ευρώ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την κ. Ιβάνοβα.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, το Trusted Investors Network θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις συν-επενδύσεις και θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες σε κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες επενδύσεις που απαιτούνται για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

EIC Scaling Summit

Σημειώνεται ότι το λανσάρισμα του Trusted Investors Network πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης Συνόδου Κορυφής του EIC Scaling, κατά τη διάρκεια του οποίου συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά 120 εταιρείες που επιλέχθηκαν από το χαρτοφυλάκιο του EIC και τα εθνικά προγράμματα και έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν και να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές στους τομείς τους.

Από αυτές τις εταιρείες, οι 72 προστέθηκαν χθες στα 48 μέλη που ήταν ήδη εγγεγραμμένα στο EIC Scaling Club. Το EIC παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη στα μέλη του, με στόχο να μετατραπεί το 20% αυτών σε εταιρείες-μονόκερους, δηλαδή εταιρείες με αποτίμηση που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Συλλογικά, οι εν λόγω εταιρείες-μέλη έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 73 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα αναμένονται πρόσθετοι γύροι χρηματοδότησης. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το EIC Fund και η Καινοτομία

Το EIC Fund είναι ένα ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επενδύει σε εταιρείες που επιλέγονται μέσω του προγράμματος EIC Accelerator. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο μοναδικός επενδυτικός σύμβουλος του Ταμείου και διαχειρίζεται από διαχειριστή εναλλακτικών επενδύσεων.

Το Ταμείο στοχεύει να υποστηρίξει πάνω από 500 εταιρείες κατά την τρέχουσα περίοδο 2021-27 και έχει ήδη επενδύσει σε 251 εταιρείες, ενώ άλλες 241 βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το EIC Fund απαρτίζεται ουσιαστικά από τρεις κλάδους: το EIC Path Finder (που προσφέρει αρχική υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις), το EIC Transition (που αναλαμβάνει την υποστήριξη και το scale-up των επιχειρήσεων) και το EIC Accelerator (το οποίο απορροφά και το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κονδυλίων).

Ουσιαστικά με τη σύσταση του Fund το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά αναλαμβάνει πραγματικά μερίδια στις τεχνολογικές εταιρείες, μέσω αντιπροσώπου – δηλαδή του Fund, γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή πορείας από την πεπατημένη του παρελθόντος, δηλαδή της παροχής επιχορηγήσεων και την υποστήριξη ιδιωτών επενδυτών.

Σημειώνεται ότι από το λανσάρισμα του Fund έχουν επενδυθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε 250 ευρωπαϊκές startups, με τους ιδιώτες επενδυτές να προσθέτουν σε αυτά άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πρόγραμμά της για την επόμενη θητεία της έχει εξαγγείλει «επέκταση» της πρωτοβουλίας. Την υλοποίηση των εν λόγω εξαγγελιών θα αναλάβει η ορισθείσα Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, επίσης από τη Βουλγαρία όπως και η κα. Ιβάνοβα.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Iliana Ivanova, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ιβάνοβα

Νωρίτερα, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκειά της συνάντησής τους ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδος τονίζοντας ότι θα πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η στρατηγική της Ελλάδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Από την πλευρά της η κ. Ιβάνοβα τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια για την ΕΕ.

Στο κλαμπ των επίδοξων μονόκερων η Brite Solar

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το Trusted Investors Network ανακοινώθηκε ότι η ελληνική startup Brite Solar επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Scaling Club του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC).

Πιο συγκεκριμένα, η επιλέχθηκε να ενταχθεί στην ομάδα Agri & Food Tech, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της να κλιμακωθεί γρήγορα και να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα νανοϋλικά και διαδικασίες, χρησιμοποιώντας και ενισχύοντας τις ιδιότητες του φωτός σε διαφανές γυαλί για εφαρμογές στη γεωργία, την ενέργεια και τα κτίρια.

«Το EIC Scaling Club μας υποστηρίζει με υπερηφάνεια μια διαφορετική ομάδα 120 εταιρειών, που δραστηριοποιούνται ενεργά σε δέκα εξέχουσες αγορές βαθιάς τεχνολογίας, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 3,4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Με την υποστήριξη περισσότερων από 400 αφοσιωμένων μελών της λέσχης, οι εταιρείες αυτές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν βασικές παγκόσμιες προκλήσεις στους αντίστοιχους κλάδους τους και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους», δήλωσε η Teresa Cunha, επικεφαλής του EIC Scaling Club.

Για να ενταχθεί μία εταιρεία στο EIC Scaling Club θα πρέπει να προταθεί από διάφορους ενδιαφερόμενους – επενδυτές, μέντορες, οργανισμούς και δημόσια ταμεία, μέσα ενημέρωσης και άλλους εμπειρογνώμονες του κλάδου. Η τελική απόφαση επαφίεται στην κριτική επιτροπή των επενδυτών, η οποία αναζητά επιχειρήσεις κλίμακας με ισχυρή διοίκηση, καινοτόμο τεχνολογία, ισχυρή στρατηγική αγοράς και υψηλό δυναμικό για ουσιαστικό, επεκτάσιμο αντίκτυπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News