
Στο 88,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ το δεύτερο τρίμηνο τους έτους, από 87,8% που ήταν στο τέλος του πρώτους τριμήνου και έναντι 88,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Στην ΕΕ ο λόγος διαμορφώνεται σε σε 81,5%.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurostat, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αποτελούνταν από 84,0% χρεόγραφα στη ζώνη του ευρώ και 83,6% στην ΕΕ , 13,4% δάνεια στη ζώνη του ευρώ και 13,9% στην ΕΕ και 2,5% νόμισμα και τις καταθέσεις τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ .
Το χρέος ανά κράτος μέλος
Οι υψηλότεροι δείκτες του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (163,6%), στην Ιταλία (137,0%), στη Γαλλία (112,2%), στο Βέλγιο (108,0%), στην Ισπανία (105,3%), και Πορτογαλία (100,6%), και τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (22,1%), στην Εσθονία (23,8%) και στο Λουξεμβούργο (26,8%).

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, δεκαεπτά μείωση, και ο λόγος παρέμεινε σταθερός στη Δανία.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αναλογία παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (+2,0 ποσοστιαίες μονάδες – π.μ.), στην Αυστρία και στην Ιταλία (και οι δύο +1,8 π.μ.), στη Γαλλία (+1,6 π.μ.), στην Πορτογαλία (+1,2 π.μ.), στην Πολωνία (+0,9 π.μ.) και Σουηδία (+0,6 π.μ.).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (-2,1 π.μ.), την Κροατία (-2,0 π.μ.), την Ελλάδα (-1,8 π.μ.), τη Λιθουανία (-1,7 π.μ.), την Ισπανία (-0,9 π.μ.), την Τσεχία (-0,8 π.μ.), την Ολλανδία και Γερμανία (-0,7 π.μ.), και Ρουμανία (-0,6 π.μ.).
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, δεκατρία κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση στο λόγο του χρέους τους προς το ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, δεκατρία κράτη μέλη κατέγραψαν μείωση και ο λόγος παρέμεινε σταθερός στην Τσεχία.
Η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον δείκτη καταγράφηκαν στη Φινλανδία (+5,2 π.μ.), την Εσθονία (+4,7 π.μ.), τη Λετονία και την Πολωνία (και οι δύο +4,1 π.μ.), την Αυστρία (+3,1 π.μ.), το Βέλγιο (+2,3 π.μ.), τη Ρουμανία (+ 2,2 pp) και Σλοβακία (+1,0 pp).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (-10,0 π.μ.), την Ελλάδα (-8,9 π.μ.), την Πορτογαλία (-8,1 π.μ.), την Κροατία (-5,7 π.μ.), την Ισπανία (-3,5 π.μ.) , την Ολλανδία (-2,2 π.μ.), τη Γερμανία (-1,7 π.μ.), και το Λουξεμβούργο (-1,3 π.μ.).
Τα στοιχεία για το έλλειμμα
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως προ το ΑΕΠ, αυτό διαμορφώθηκε στο 3,0% στη ζώνη του ευρώ και στο 3,1% στην ΕΕ . Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ο λόγος του ελλείμματος της ζώνης του ευρώ προς το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ ο λόγος του ελλείμματος της ΕΕ προς το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 3,1% έναντι 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα συνολικά δημόσια έσοδα στη ζώνη του ευρώ ανήλθαν στο 46,2% του ΑΕΠ. Η αύξηση σε σύγκριση με 45,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των εποχικά προσαρμοσμένων συνολικών εσόδων του Δημοσίου σε απόλυτες τιμές καθώς και στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Οι κρατικές δαπάνες
Σε απόλυτες τιμές, τα εποχικά προσαρμοσμένα συνολικά έσοδα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά περίπου 25 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι συνολικές κρατικές δαπάνες στη ζώνη του ευρώ ανήλθαν στο 49,2% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση του δείκτη σε σύγκριση με 48,8% το το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των εποχικά προσαρμοσμένων συνολικών κρατικών δαπανών κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.
Στην ΕΕ , τα συνολικά δημόσια έσοδα ήταν 45,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με 45,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα εποχικά διορθωμένα συνολικά έσοδα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 22 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι συνολικές κρατικές δαπάνες στην ΕΕ ήταν 48,9% του ΑΕΠ, αύξηση σε σύγκριση με 48,5% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εποχικά προσαρμοσμένες συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 34 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Latest News
![Χρυσή λίρα: Εκτοξεύθηκε η τιμή της – Ακρίβυνε 200 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_rich_guy_monopoly-600x352.png)
Εκτοξεύθηκε η τιμή της χρυσής λίρας - Αποδόσεις 35% σε ένα χρόνο για αγοραστές και πωλητές [γράφημα]
Πόσο πωλείται σήμερα η χρυσή λίρα - Αντιδρά ο χρυσός στο παγκόσμιο χάος των αγορών

Κτίριο Ασάνη: Η ΕΤΑΔ αξιοποιεί το εμβληματικό κτίριο της Κέρκυρας
Το κτίριο Ασάνη βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας και αποτελεί τμήμα ενός μνημειακού συνόλου με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική αξία, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Μειώθηκε η ψαλίδα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιανουάριο
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα επιτόκια νέων επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατά 43 μονάδες βάσης

Άντλησε 500 εκατ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια ο ΟΔΔΗΧ - Στο 2,15% το επιτόκιο
ΟΔΔΗΧ: Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 934 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,87 φορές

Υπουργείο Οικονομικών: Λογιστική Μεταρρύθμιση και πρώτες Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Γενικής Κυβέρνησης
Τον Μάρτιο του 2025 το ΓΛΚ θα απευθύνει οδηγίες σε επιλεγμένες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου αυτές να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία με έτος αναφοράς το 2023
![ΚΕΠΕ: Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024 – «Βλέπει» άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% το πρώτο εξάμηνο του 2025 [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/euro-oikonomia-768x480-1-1-600x375.jpeg)
Συντηρείται η ανάπτυξη αλλά με χαμηλότερη «πτήση» - Οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ [πίνακας]
ΚΕΠΕ: Η διατήρηση αυτής της αναπτυξιακής τροχιάς υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, η διατήρηση της θετικής πορείας της απασχόλησης και η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Στις αγορές βγαίνει σήμερα το Δημόσιο με δημοπρασία ετήσιων εντόκων
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής

Πώς οι δασμοί Τραμπ και η αύξηση των αμυντικών δαπανών επηρεάζουν Ευρώπη και Ελλάδα
Οι πρώτοι δασμοί Τραμπ σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα και το «ReArm Europe» επηρεάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό

Πώς ο τομέας των υπηρεσιών φρενάρει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί λόγω των κατηγοριών των ξενοδοχείων-καφέ-εστιατορίων και των ενοικίων, σύμφωνα με την Eurobank

Οι 15 παροχές που θα καταβάλλονται με προπληρωμένη κάρτα - Πότε ξεκινά το μέτρο
Σε κάθε δικαιούχο ενός ή περισσότερων επιδομάτων θα αντιστοιχεί μία και μοναδική προπληρωμένη κάρτα