Όταν μια αγγελία εργασίας αναφέρει ότι η θέση δεν απαιτεί πτυχίο, κάποιοι υποψήφιοι αρχίζουν να ανησυχούν.
Περισσότερο από πιθανό, η θέση θα είναι στις πωλήσεις ή θα περιλαμβάνει εργασία που δεν ταιριάζει με την εμπειρία του υποψήφιου.
Αν κάποιος λέει ότι δεν ψάχνει για πτυχίο, πρέπει ο υποψήφιος ζυγίσει τι θέλει να κάνει γιατί μπορεί απλά να τοποθετηθεί σε μια χάλια θέση, είπε στο Business Insider μια άνεργη μη-πτυχιούχος με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στη διαχείριση εμπορευμάτων.
Μισθοί: Οι αμοιβές για όσους έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα των χρηματοοικονομικών
Προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων
Είναι μια από τα εκατομμύρια των εργαζομένων στις ΗΠΑ που προσκρούουν στην έλλειψη πτυχίου. Συμβαίνει ακόμη και όταν περισσότεροι εργοδότες παραμερίζουν τις απαιτήσεις για πτυχίο πανεπιστημίου. Ο στόχος συχνά πλαισιώνεται γύρω από την επιθυμία πρόσληψης για δεξιότητες, όχι τυπικά προσόντα, ωστόσο πολλά αφεντικά άργησαν να το πραγματοποιήσουν
Ο Ντέιβιντ Ντέμινγκ, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, είπε στο BI ότι ενώ ορισμένοι εργοδότες μπορεί να μην απαιτούν πλέον πτυχίο πανεπιστημίου για συγκεκριμένες θέσεις, εκείνοι που κάνουν την πρόσληψη μπορεί να ενδιαφέρονται ακόμα αν ο υποψήφιος έχει πτυχίο.
Ο Ντέμινγκ είπε ότι πολλοί εργοδότες βλέπουν έναν εργαζόμενο με πτυχίο ως επένδυση, μια επένδυση που μπορεί να διαμορφωθεί σε αυτό που θέλει η εταιρεία.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εξετάζει το μέλλον της εργασίας και της μάθησης Burning Glass Institute και το Harvard Business School διαπίστωσαν σε μια μελέτη φέτος ότι οι προσλήψεις με βάση δεξιότητες ή εμπειρία αντί για επίσημη εκπαίδευση αντιπροσώπευε μόνο μία στις 700 προσλήψεις το 2023.
Κίνητρο για εργοδότες
Η πρόσληψη βάσει ικανοτήτων μπορεί να είναι κέρδος για τις επιχειρήσεις. Η McKinsey & Company, επικαλούμενη έρευνα, σημειώνει ότι η πρόσληψη βάσει δεξιοτήτων είναι «πέντε φορές πιο προγνωστική» για το πώς κάποιος αποδίδει από ότι η πρόσληψη με βάση το μορφωτικό επίπεδο και περισσότερο από δύο φορές πιο προγνωστική από την πρόσληψη με βάση το εργασιακό ιστορικό.
Έρευνα της Boston Consulting Group διαπίστωσε ότι όσοι προσλαμβάνονται με βάση τις δεξιότητές τους τείνουν να προάγονται με περίπου τον ίδιο ρυθμό με τις παραδοσιακές προσλήψεις, αλλά παραμένουν στον εργοδότη για 9% περισσότερο.
Ωστόσο, η Μόνα Μούρσεντ, η ιδρυτική Διευθύνουσα Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού δικτύου που επικεντρώνεται στην οικονομική κινητικότητα Generation, είπε στο BI ότι ενώ πολλοί αξιόλογοι και μεγάλοι οργανισμοί υποστηρίζουν την πρόσληψη δεξιοτήτων, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν τέτοιες πρακτικές.
Η Μούρσεντ είπε ότι ακόμη και για όσους είναι ανοιχτοί στο να εξετάσουν τις δεξιότητες, οι περικοπές στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι μια δεύτερη ματιά σε κάποιον που δεν κατέχει τα τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα δεν είναι εφικτή, είπε.
Ο Κρις Χάιαμς, Διευθύνων Σύμβουλος της Indeed, είπε στο BI ότι για πολλές θέσεις εργασίας, οι εργοδότες απλώς κλίνουν υπέρ του πτυχίου. Θεωρεί εύκολη λύση το φίλτρο «πτυχίο από ένα καλό σχολείο», αλλά και κοντόφθαλμη.
Οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν περισσότερη εκπαίδευση
Τα επόμενα χρόνια, πολλοί εργαζόμενοι θα χρειαστούν περισσότερο, όχι λιγότερο, εκπαίδευση για τη δουλειά τους.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν για την Εκπαίδευση και το Εργατικό Δυναμικό εκτιμούν ότι το 42% των θέσεων εργασίας το 2031 θα απαιτούν από τους υποψηφίους τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ το 28% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν απολυτήριο γυμνασίου ή λιγότερο.
Ο Μπέθλαμ Φόρσα, Διευθύνων Σύμβουλος της Savvas Learning Company, που παράγει εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές, είπε στο BI ότι συχνά υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ δεξιοτήτων που διαθέτουν οι μαθητές «έτοιμοι για εργασία» και ότι αναζητούν οι εργοδότες. Είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι δεν θέλουν να φοιτήσουν δεν γνωρίζουν εναλλακτικές διαδρομές όπως πρακτική άσκηση ή προγράμματα σταδιοδρομίας και τεχνικής εκπαίδευσης.
Είπε επίσης ότι οι εργοδότες μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τις μεθόδους αξιολόγησής τους και θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αναζητήσουν τυχόν πιστοποιήσεις ενός υποψηφίου ως τρόπο πρόσληψης για δεξιότητες.
Οι δεξιότητες είναι επιθυμητές στην εργασία
Η εταιρεία ερευνών Gartner ανέφερε τον Ιούλιο ότι το 74% των υπευθύνων ανθρώπινου δυναμικού που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι οι περισσότεροι εργοδότες μετατοπίζουν το επίκεντρο του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται τα ταλέντα στις δεξιότητες. Ωστόσο, μόνο τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι οργανώσεις τους είχαν εφαρμόσει διαδικασίες που θα το επέτρεπαν.
Η εστίαση στις δεξιότητες μπορεί επίσης να είναι τρόπος για να κρατήσετε τους ανθρώπους μέσα σε έναν οργανισμό, όχι απλώς να τους προσλάβετε, σύμφωνα με τον Τζον Λέστερ, αντιπρόεδρο τεχνολογίας ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στην IBM.
Είπε στο BI ότι σχεδόν πριν από μια δεκαετία, ο μέσος υπάλληλος ξόδευε 31 ώρες το χρόνο μαθαίνοντας νέες δεξιότητες. Μέχρι το 2023, αυτό έφτανε έως και 87 ώρες. Όλη αυτή η μάθηση, είπε, βοηθά στη διατήρηση. Βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του τρόπου με τον οποίο η IBM αποζημιώνει τους υπαλλήλους της.
«Οι άνθρωποι λαμβάνουν αυξήσεις μισθών κυρίως λόγω των δεξιοτήτων που έχουν μάθει», είπε ο Λέστερ.
Η έρευνα το υποστηρίζει. Σύμφωνα με την McKinsey, οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν στην εργασία συμβάλλουν στο 46% των κερδών του μέσου ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Latest News
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο