Οι αμυντικές εταιρείες επιταχύνουν τα σχέδια για την ανάπτυξη όπλων λέιζερ χαμηλού κόστους και υψηλής ενέργειας, καθώς οι στρατοί σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των φτηνών νέων απειλών, όπως τα drones, επισημαίνουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Ουκρανία: Η πολεμική βιομηχανία, τα drones και τα 20 δισ. που λείπουν από τα ταμεία της

Μερικοί από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές τέτοιων όπλων στον κόσμο, όπως η αμερικανική RTX και η ευρωπαϊκή MBDA, καθώς και η βρετανική QinetiQ, επενδύουν πολλά στην τεχνολογία αιχμής — που από καιρό θεωρείτο περισσότερο επιστημονική φαντασία παρά πραγματικότητα.

Ο αγώνας για την ανάπτυξη των όπλων, των οποίων οι ακτίνες λέιζερ κόβουν το μέταλλο και καταστρέφουν τα ηλεκτρονικά είδη, έχει πάρει νέα επείγουσα ανάγκη καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν οικονομικά πιο αποδοτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση φθηνών drones και πυραύλων.

Νωρίτερα φέτος, βρετανικά και αμερικανικά πλοία αναγκάστηκαν να εκτοξεύσουν πυραύλους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να καταρρίψουν drones που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Τελικά δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να καταρρίψεις ένα drone 100 ή 1.000 δολαρίων με αναχαιτιστή 1 εκατομμυρίου δολαρίων συν», δήλωσε ο Τζέιμς Μπλακ, αμυντικός ερευνητής στο Rand Europe, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο.

Ο αγώνας για την ανάπτυξη των όπλων, των οποίων οι ακτίνες λέιζερ κόβουν το μέταλλο και καταστρέφουν τα ηλεκτρονικά είδη, έχει πάρει νέα επείγουσα ανάγκη

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα για «κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα», όπως λέιζερ και συστήματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος, κυρίως στο πλαίσιο της αμυντικής πρωτοβουλίας «Star Wars» του Ρόναλντ Ρίγκαν. Αν και τα λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποστασιοποιητές και για να θαμπώνουν τους πιλότους στο πεδίο της μάχης, μόνο τώρα, με την πρόοδο στους υπολογιστές, τις οπτικές τεχνολογίες και τις οπτικές ίνες, οι χώρες επιδιώκουν να τα εκμεταλλευτούν ως αποτελεσματικά όπλα.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου είπαν ότι η αύξηση των μη επανδρωμένων εναέριων μαχών είχε τονίσει την «ασυμμετρία κόστους» που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί σχεδιαστές, όπου το κόστος άμυνας υπερβαίνει αυτό της επίθεσης. Τα παραδοσιακά συστήματα αναχαίτισης, όπως οι πύραυλοι εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκαν από το αμερικανικό σύστημα Patriot, είχαν εξελιχθεί για να γίνουν «υψηλά εξελιγμένα συστήματα», τα οποία είχαν ένα τίμημα, είπε ο Μπλακ.

Καθώς χιλιάδες drones χαμηλού κόστους αναπτύσσονται στην Ουκρανία καθημερινά, αυτό απειλούσε να «απομακρύνει την ασυμμετρία κόστους πιο μακριά από τον αμυνόμενο και υπέρ του επιτιθέμενου», πρόσθεσε.

Λέιζερ υψηλής ενέργειας κατά drones

Ο αμερικανικός στρατός φέτος χρησιμοποίησε λέιζερ υψηλής ενέργειας για να καταρρίψει drones στη Μέση Ανατολή, κάτι που θεωρήθηκε ορόσημο για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία.

Άλλοι στρατοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, έχουν επενδύσει επίσης στην ανάπτυξη κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα επιταχύνει την ανάπτυξη του λέιζερ DragonFire. Το όπλο θα αναπτυχθεί τώρα σε πλοία του Βασιλικού Ναυτικού έως το 2027 — πέντε χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Το DragonFire θα μπορεί να πυροβολεί οποιονδήποτε στόχο που είναι ορατός στον αέρα με περίπου 10 λίρες κόστος ανά βολή και με ακρίβεια ισοδύναμη με το χτύπημα ενός νομίσματος λίρας από ένα χιλιόμετρο μακριά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Το σύστημα αυτό στόχευσε με επιτυχία εναέριους στόχους κατά τη διάρκεια μιας πρωτοποριακής δοκιμής τον Ιανουάριο.

Η βιομηχανική ομάδα του κλάδου που βρίσκεται πίσω από αυτό το  σύστημα, με επικεφαλής την MBDA, με τη συμμετοχή των QinetiQ και Leonardo, παραδέχτηκε ότι όταν έκλεισε το αρχικό συμβόλαιο πριν από επτά χρόνια για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου λέιζερ, δεν υπήρχε καμία εγγύηση επιτυχίας.

«Ήταν ένα φεγγάρι. . . δεν ξέραμε αν θα φτάναμε καθόλου εκεί», είπε ο Μάικ Μιου, διευθυντής τακτικών όπλων στο MBDA.

Η φετινή δοκιμή του Ιανουαρίου, πρόσθεσε, ήταν μια «ευρωπαϊκή πρωτιά όσον αφορά τη λειτουργία ενός συστήματος λέιζερ αυτής της κατηγορίας ισχύος και ικανότητας».

Με την επιφύλαξη της αμυντικής αναθεώρησης που ξεκίνησε η κυβέρνηση των Εργατικών, το Υπουργείο Εξωτερικών θα επενδύσει 350 εκατομμύρια λίρες στο επιταχυνόμενο πρόγραμμα έως τον Απρίλιο του 2027.

Η ομάδα των 150 μηχανικών και επιστημόνων που εργάζεται στο DragonFire και στις τρεις εταιρείες, είπε ο Mew, εστιάζει στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της στιβαρότητάς του. Η ομάδα πρέπει επίσης να βρει πώς να το ενσωματώσει σε ένα πλοίο.

Η βασική τεχνική πρόκληση που εμπλέκεται στην παροχή ενός λέιζερ έγκειται στη διασφάλιση ότι η δέσμη διατηρεί την ακρίβειά της για αρκετό χρόνο ώστε να προσφέρει το αποτέλεσμά της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρωτότυπο του DragonFire έχει ισχύ εξόδου 50 kw — σημαντικά μεγαλύτερη από άλλα συστήματα υπό ανάπτυξη. Η εμβέλειά του είναι ταξινομημένη, αλλά η μεγαλύτερη ισχύς επιτρέπει μεγαλύτερη εμβέλεια και αντίκτυπο σε μεγαλύτερο στόχο.

«Μπορείτε να παράγετε το καλύτερο λέιζερ στον κόσμο, αλλά [η πρόκληση είναι να μπορέσετε] να το τοποθετήσετε στο σημείο στόχου και να το κρατήσετε εκεί για λίγα δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Πολ Γκρέι, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για προηγμένα όπλα στην QinetiQ.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι ειδικοί του κλάδου δήλωσαν ότι η χρήση όπλων λέιζερ στο εγγύς μέλλον είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη. Τα λέιζερ λειτουργούν σε άμεση οπτική επαφή και η ισχύς τους και η εμβέλειά τους μπορεί να μειωθεί δραματικά από τον καπνό ή άλλους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Τα όπλα έπρεπε να λειτουργούν από μια «σταθερή πλατφόρμα με πρόσβαση σε κατάλληλο τροφοδοτικό και σε σχετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες», είπε ο Mπλακ.

Τα συστήματα λέιζερ είναι επίσης ακριβά στην κατασκευή. Ο Νόα Σίλβια, αναλυτής ερευνών στο Royal United Services Institute, είπε ότι παρά το χαμηλό κόστος λειτουργίας, οι κυβερνήσεις έπρεπε να συνυπολογίσουν το κόστος ανάπτυξης.

Ακόμη και όταν η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί πλήρως, οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα όπλα λέιζερ και άλλα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας θα πρέπει να θεωρούνται ως συμπληρωματική ικανότητα στο πεδίο της μάχης και όχι ως ασημένια σφαίρα.

Είναι «ένα ακόμα εργαλείο στην εργαλειοθήκη», είπε ο Μπλακ, και «ένας τρόπος χαμηλού κόστους εξουδετέρωσης ορισμένων στόχων και έτσι απελευθέρωσης άλλων αμυντικών συστημάτων για άλλους στόχους υψηλής αξίας πέρα ​​από [τους] δυνατούς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο