Με απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας τόσο τις ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων του αμερικανικού ομολόγου, όσο και των μικτών σημάτων που έδωσαν τα σημερινά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,58% στις 8.258 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,20% στις 19.383 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,50% στις 7.497 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν στο 4,24%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Αν και τα αποτελέσματα γ’ 3μηνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, η μετοχή της Deutsche Bank έχασε 0,7%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -4%. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 1,461 δισ. ευρώ, έναντι 1,047 δισ. ευρώ που αναμενόταν σε δημοσκόπηση της LSEG από αναλυτές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την μερική αποδέσμευση 440 εκατ. ευρώ προβλέψεων για τις νομικές εκκρεμότητες της τράπεζας.

Επίσης, αν και άρχισε θετικά, η μετοχή της Roche έκλεισε με μικρές απώλειες, καθώς ανακοίνωσε οι πωλήσεις ανήλθαν στα 15,1 δισ. ελβετικά φράγκα το τρίτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας άνοδο 6% σε ελβετικά φράγκα και 9% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις στο τμήμα φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 10% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες στα 11,6 δισ. ελβετικά φράγκα.

Στο -1% και η Lloyds Banking Group, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της έσοδα για το τρίτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα 4,35 δισ. στερλίνες, σημειώνοντας μείωση 4% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα υποκείμενα κέρδη για το αναφερόμενο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση στα 1,85 δισ., ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,9 πένες, μειωμένα κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ, οι αγορές παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι πλέον δεν κρύβουν την ανησυχία τους να υπάρξει υπερβολική επιβράδυνση των τιμών επειδή η οικονομία είναι αδύναμη. Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται κοντά στη στασιμότητα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και η ανάκαμψη που προέβλεπε εδώ και καιρό η ΕΚΤ συνεχίζει να καθυστερεί.

Έτσι, μετά από μήνες έντονων ανησυχιών για τις τιμές με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται σε υψηλά δεκαετιών, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προβληματίζοντας τώρα για ακριβώς το αντίθετο: προειδοποιούν για τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%, σηματοδοτώντας μια σαφή στροφή στην εστίασή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές