
Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει τιμαριθμοποιήσει τις συντάξεις, οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο από τον συνδυασμό ανάπτυξης και πληθωρισμού. Ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει παρόμοιο μηχανισμό αυτόματων αυξήσεων του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ενώ ανάλογη ρύθμιση προγραμματίζει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν λάβουμε υπόψη ότι έχει μειωθεί από το 2019 η φορολογία των νομικών προσώπων και ειδικά αυτή των μερισμάτων, μόνο ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της τεκμαρτής φορολόγησης των εισοδημάτων, εκτός των μισθωτών, μπορεί να διαμαρτύρεται ότι πληρώνει παραπάνω από το 2019. Μόνο που μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης ομάδας φορολογουμένων φοροδιαφεύγει και το ποσό που καλείται να πληρώσει είναι όσο ο φόρος του νεοεισερχόμενου εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα οι μισθωτοί δεν μπορούν, όχι να φοροδιαφύγουν, ούτε να κρύψουν ούτε ευρώ από την Εφορία. Κι όμως για αυτούς δεν γίνεται καμία κουβέντα.
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων.
Τα δημόσια ταμεία γέμιζαν και συνεχίζουν να γεμίζουν με τους επιπλέον φόρους των μισθωτών της μεσαίας τάξης που είδαν μεν τις αποδοχές τους να βελτιώνονται έπειτα από χρόνια, αλλά βρήκαν και έναν απρόσμενο «συνεταίρο», το κράτος, που συνέχισε να τους φορολογεί με τους μνημονιακούς συντελεστές. Στο σκηνικό προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και ο πληθωρισμός, που αφαίρεσε ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τις αυξήσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια οι μισθωτοί.
Το θύμισε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, παρατηρώντας ότι τα κρατικά έσοδα αυξάνονται και λόγω των επιπλέον φόρων που πληρώνουν οι μισθωτοί. «Πρέπει να γίνει προσαρμογή της κλίμακας», πρόσθεσε. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών αυξήθηκε και το 2023. Για τον άγαμο εργαζόμενο με μέσο μισθό η αύξηση της επιβάρυνσης ήταν 0,44 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 38,5%, ενώ για το ζευγάρι με δύο παιδιά ήταν 0,59 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 37,5%.
Η σημερινή κυβέρνηση ανήλθε στην εξουσία το 2019 με κινητήρια δύναμη ψηφοφόρων τη μεσαία τάξη και βασικό αίτημα τη μείωση των φόρων. Φόρους πράγματι μείωσε και αυτό έκανε καλό στην οικονομία, γεγονός που οδήγησε στην ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών το 2023. Τη μεσαία τάξη ωστόσο ενίσχυσε μόνο εμμέσως, μέσω της ανάπτυξης της χώρας. Την άμεση φορολογία που την αφορούσε ελάχιστα την άλλαξε, ελαφρύνοντας στην αρχή της θητείας της μόνο το χαμηλότερο κλιμάκιο φορολόγησης. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αδικία σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες εισοδηματικές τάξεις για την οποία σχεδόν κανείς δεν μιλάει.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που όπου βρεθεί αναφέρεται στον στόχο της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, ρίχνει το «μπαλάκι» μόνο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το δικό του (και της κυβέρνησής του) μερτικό ευθύνης, που είναι η προσαρμογή της φορολογικής υποχρέωσης, ως ελάχιστο δείγμα φορολογικής δικαιοσύνης, δεν λέει ούτε κουβέντα.


Latest News

Πιο σημαντικές οι αυτονόητες
Γραφειοκρατία επί της γραφειοκρατίας και εγκρίσεις επί εγκρίσεων και για την παραμικρή προμήθεια και επί της ουσίας κανένας έλεγχος

Οταν κλέβεις στον καπιταλισμό
Οι μισές από τις ρευματοκλοπές που διαπιστώθηκαν αφορούσαν επιχειρήσεις (πιθανότατα franchise) γνωστών αλυσίδων εστίασης

Αναβάθμιση στα δύσκολα
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που μέσα στην πανδημία το 2020 εκτοξεύτηκε στο 209,4% του ΑΕΠ, το 2024 έχει μειωθεί στο 154% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010

Το στοίχημα του ενός εκατομμυρίου επιπλέον γερμανών τουριστών
Τα μεγάλα γερμανικά τουριστικά γραφεία κινούνται με άνοδο από 12% έως 20% στις προκρατήσεις προς τη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι

Η ευρωπαϊκή άμυνα και η μεγάλη ευρωπαϊκή ασθένεια
Οι σωστές διαγνώσεις του Μάριο Ντραγκι και του Εμμανουέλ Μακρόν, δεν θα πρέπει να οδήγησαν σε λάθος.... ιατρική

Οι ενθουσιώδεις και οι κυνικοί
«Θα πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί – θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να ανταποκριθούμε στα δεδομένα» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ

Γερμανική αναθέρμανση
Η Γερμανία βρίσκεται σε σοκ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα

Η ελληνική κυβέρνηση και οι μισθολογικοί στόχοι για το 2027
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε οι μέσοι μισθοί να γίνουν υψηλότεροι για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες

Δεν είμαστε και τόσο στριμωγμένοι
Ενας καλός συντονισμός θα χρειαστεί, ένα καλό σχέδιο και μια ισχυρή ηγεσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η πίστη στη μαγική δύναμη των δασμών
Οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ αποτυπώνουν μια υπερβολική εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των δασμών