Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει τιμαριθμοποιήσει τις συντάξεις, οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο από τον συνδυασμό ανάπτυξης και πληθωρισμού. Ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει παρόμοιο μηχανισμό αυτόματων αυξήσεων του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ενώ ανάλογη ρύθμιση προγραμματίζει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν λάβουμε υπόψη ότι έχει μειωθεί από το 2019 η φορολογία των νομικών προσώπων και ειδικά αυτή των μερισμάτων, μόνο ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της τεκμαρτής φορολόγησης των εισοδημάτων, εκτός των μισθωτών, μπορεί να διαμαρτύρεται ότι πληρώνει παραπάνω από το 2019. Μόνο που μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης ομάδας φορολογουμένων φοροδιαφεύγει και το ποσό που καλείται να πληρώσει είναι όσο ο φόρος του νεοεισερχόμενου εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα οι μισθωτοί δεν μπορούν, όχι να φοροδιαφύγουν, ούτε να κρύψουν ούτε ευρώ από την Εφορία. Κι όμως για αυτούς δεν γίνεται καμία κουβέντα.
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων.
Τα δημόσια ταμεία γέμιζαν και συνεχίζουν να γεμίζουν με τους επιπλέον φόρους των μισθωτών της μεσαίας τάξης που είδαν μεν τις αποδοχές τους να βελτιώνονται έπειτα από χρόνια, αλλά βρήκαν και έναν απρόσμενο «συνεταίρο», το κράτος, που συνέχισε να τους φορολογεί με τους μνημονιακούς συντελεστές. Στο σκηνικό προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και ο πληθωρισμός, που αφαίρεσε ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τις αυξήσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια οι μισθωτοί.
Το θύμισε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, παρατηρώντας ότι τα κρατικά έσοδα αυξάνονται και λόγω των επιπλέον φόρων που πληρώνουν οι μισθωτοί. «Πρέπει να γίνει προσαρμογή της κλίμακας», πρόσθεσε. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών αυξήθηκε και το 2023. Για τον άγαμο εργαζόμενο με μέσο μισθό η αύξηση της επιβάρυνσης ήταν 0,44 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 38,5%, ενώ για το ζευγάρι με δύο παιδιά ήταν 0,59 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 37,5%.
Η σημερινή κυβέρνηση ανήλθε στην εξουσία το 2019 με κινητήρια δύναμη ψηφοφόρων τη μεσαία τάξη και βασικό αίτημα τη μείωση των φόρων. Φόρους πράγματι μείωσε και αυτό έκανε καλό στην οικονομία, γεγονός που οδήγησε στην ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών το 2023. Τη μεσαία τάξη ωστόσο ενίσχυσε μόνο εμμέσως, μέσω της ανάπτυξης της χώρας. Την άμεση φορολογία που την αφορούσε ελάχιστα την άλλαξε, ελαφρύνοντας στην αρχή της θητείας της μόνο το χαμηλότερο κλιμάκιο φορολόγησης. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αδικία σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες εισοδηματικές τάξεις για την οποία σχεδόν κανείς δεν μιλάει.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που όπου βρεθεί αναφέρεται στον στόχο της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, ρίχνει το «μπαλάκι» μόνο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το δικό του (και της κυβέρνησής του) μερτικό ευθύνης, που είναι η προσαρμογή της φορολογικής υποχρέωσης, ως ελάχιστο δείγμα φορολογικής δικαιοσύνης, δεν λέει ούτε κουβέντα.
Latest News
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρεί προς μια νέα εποχή
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών
Ο πήχης είναι ψηλά
Η ελληνική ναυτιλία αντέχει και εξελίσσεται και αλήθεια είναι ότι ζυγίζει τόνους, μέγα-τόνους
Η αύξηση της παραγωγικότητας κλειδί για την ευημερία
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητά μας δεν βελτιώνεται
Οι κίνδυνοι και η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανθεκτικότητά της
Το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το διεθνές σκηνικό
Επενδύσεις: Αναγκαιότητα για την Ευρώπη, προτεραιότητα για την Ελλάδα
Η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει συγκεκριμένους ελλειμματικούς τομείς, όπως η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η απουσία αμυντικής βιομηχανίας
Μια ενδιαφέρουσα στροφή της οικονομίας
Θα ήταν ευκταίος, και με ευεργετικές κοινωνικές συνέπειες, ένας ρυθμός μεγέθυνσης υψηλότερος του σημερινού, ώστε να οδηγούσε τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών σε υψηλότερη ασφάλεια και ευημερία.
Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει οριστικά την περίοδο της υπερ-δεκαετούς οικονομικής κρίσης