Οι επενδύσεις όσον αφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τη συνέχιση της παραγωγής του είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν παράλληλα με τις αυξημένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρές τεχνολογίες, δήλωσε την Τρίτη η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Wall Street: Προβληματίζει η νέα άνοδος της απόδοσης των ομολόγων
Η Mary Burce Warlick προέβη στην παραπάνω δήλωση στο Κάλγκαρι, την καρδιά του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά, μόλις μια εβδομάδα αφότου ο IEA που εδρεύει στο Παρίσι δημοσίευσε την πιο πρόσφατη πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.
Ο IEA ανέφερε σε αυτή την πρόβλεψη ότι η ζήτηση και για τα τρία ορυκτά καύσιμα —άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο— πρόκειται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Προέβλεψε επίσης πιθανή υπερπροσφορά τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο(LNG) κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020.
Όμως η Warlick είπε στην ομιλία της στο Κάλγκαρι ότι κατανοεί τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση σε δικαιοδοσίες όπου οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα. Πρόσθεσε πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι οι συνεχείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ειδικότερα, θα συνεχίσουν να είναι «σημαντικές και αναγκαίες» για κάποιο χρονικό διάστημα.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ενεργειακές οικονομίες, κατά κάποιο τρόπο, που πρέπει να εξισορροπηθούν προσεκτικά, παρόλο που προσπαθούμε να προωθήσουμε και να επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρής ενέργειας», είπε η Warlick.
Κορύφωση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2030
«Όμως τα σενάριά μας δείχνουν μια κορύφωση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα μέχρι το 2030… και αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που οι επενδύσεις και η παραγωγή συνεχίζονται σε αυτόν τον τομέα, θα είναι σημαντικό για τις εταιρείες να σκεφτούν πώς θα ανταποκρίνονται στις αγορές καθώς αρχίζουν να αλλάζουν».
Ο IEA ιδρύθηκε το 1974 ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση του 1973-74. Στόχος του Οργανισμού ήταν να αποτρέψει μελλοντικά πετρελαϊκά σοκ παρέχοντας αναλύσεις, δεδομένα και συστάσεις πολιτικής για να βοηθήσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο να παρέχουν ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια
Σήμερα, ο οργανισμός περιλαμβάνει 31 χώρες μέλη και παρέχει έρευνα και προβλέψεις για όλες τις πηγές ενέργειας, τόσο από ορυκτές πηγές όσο και από ανανεώσιμες και καθαρές τεχνολογίες.
Μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών προβλέψεων, οι προβλέψεις της IEA για την ταχύτητα και τον ρυθμό με τον οποίο θα συμβεί η ενεργειακή μετάβαση τείνουν να είναι πιο ανοδικές από άλλες.
Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν βλέπει την «αιχμή του πετρελαίου» να έρχεται μετά το 2030, για παράδειγμα, ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν προβλέπει πτώση πετρελαίου τουλάχιστον έως το 2045.
Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ισχύ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, η IEA προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη λίγο κάτω από 900.000 βαρέλια ημερησίως το 2024. η υπηρεσία ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ) ζητά προσφορά 900.000 βαρελιών την ημέρα, ενώ ο ΟΠΕΚ έχει ζητήσει συνολική αύξηση 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της IEA, οι μισοί εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως απασχολούνται πλέον σε τομείς καθαρής ενέργειας. Παράλληλα ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ενώ θα είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, η έρευνα του IEA δείχνει πως η δημιουργία θέσεων εργασίας που σχετίζεται με τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας αντισταθμίζει επί του παρόντος τις απώλειες θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.
Latest News
Κάτω από τα 80 δολ. υποχωρεί το Brent στον απόηχο των εξαγγελιών Τραμπ
Πώς αναμένεται να επηρεάσουν το πετρέλαιο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος - Οι πρώτες εκτιμήσεις
Πτωτικά το πετρέλαιο εν αναμονή του Τραμπ
Το επίκεντρο είναι ποιες εκτελεστικές εντολές θα υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες 24 ώρες
Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές της ζάχαρης
Το Νέο Δελχί αποφάσισε να επιτρέψει τις εξαγωγές στη ζάχαρη σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τοπικές τιμές
Πιθανή πίεση στις τιμές της ζάχαρης - Η Ινδία θα ρίξει στην αγορά ένα εκατομμύριο τόνους
Οι έμποροι στην Ινδία αντιμετώπισαν με έκπληξη την απόφαση καθώς η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη απο τα 32 εκατ. τόνους που ήταν πέρυσι
Αλλαγή... πλεύσης φέρνουν οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Τα πάνω κάτω στην αγορά πετρελαίου
Αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο και αναταραχή στις αγορές καταγράφτηκαν από την πρώτη στιγμή - Τι προβλέπουν οι ειδικοί
Σε υψηλό ενός και πλέον μήνα ο χρυσός
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ πίεσαν περαιτέρω τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Συνεχίζεται η άνοδος του πετρελαίου με ώθηση από την ανησυχία για επάρκεια
Πτώση στα αμερικανικά αποθέματα και αυξημένη παγκόσμια ζήτηση δίνουν ώθηση στο πετρέλαιο
Άνοδο που ξεπερνά το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται από από τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τις πιθανές διαταραχές της προσφοράς που προκαλούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις