
Το 26,1% των Ελλήνων πολιτών ηλικίας 25 έως 59 ετών, που ανέφεραν ότι είχαν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους όταν βρισκόταν περίπου στην ηλικία των 14 ετών, διέτρεχαν κίνδυνο να βιώσουν φτώχεια, το έτος 2023, σε σύγκριση με το 14,9% όσων περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή η ηλικία ως καλή.
Φτώχεια: Ποιος φταίει για τη φτώχεια στην Ελλάδα
Δηλαδή εκτεθειμένος σε κίνδυνο φτώχειας ήταν 1 στους 4 πολίτες που στην παιδική τους ηλικία ήταν σε φτωχά νοικοκυριά, ενώ αντίθετα μόλις 1 στους 7 πολίτες που είχαν μεγαλώσει σε νοικοκυριό με καλή οικονομική κατάσταση, διέτρεχαν ανάλογο κίνδυνο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.
Σε επίπεδο ΕΕ, για το 2023, κίνδυνο φτώχειας διέτρεχε το 20,0% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 59 ετών που ανέφεραν ότι μεγάλωσε σε νοικοκυριό με κακή οικονομική κατάσταση (σε ηλικία 14 ετών), σε σύγκριση με το 12,4% όσων περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή η ηλικία ως καλή.
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή
Το συμπέρασμα που επισημαίνει η Eurostat είναι πως τα πιο πάνω δεδομένα δείχνουν ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή.

Φτώχεια: «Μαύρη» πρωτιά για τη Βουλγαρία
Σε εθνικό επίπεδο, η Βουλγαρία ανέφερε τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κίνδυνο έκθεσης στη φτώχεια λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού κατά την εφηβεία του ερωτώμενου: το 48,1% όσων ανέφεραν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους γύρω στην ηλικία των 14 ετών διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με μόλις 14,4% από αυτούς που ανέφεραν καλή οικονομική κατάσταση. Η Ρουμανία παρουσίασε παρόμοια μεγέθη, με 42,1% και 14,6%, αντίστοιχα. Ακολούθησε η Ιταλία με 34,0% έναντι 14,4%.
Αντίθετα, η Δανία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ενήλικες που ζούσαν σε οικονομικά μειονεκτούντα νοικοκυριά δεν αντιμετώπισαν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αργότερα της ζωής τους ως ενήλικα άτομα: 8,5% ήταν εκτεθεμένοι σε κίνδυνο φτώχειας και προέρχονταν από νοικοκυριά με κακή οικονομική κατάσταση έναντι 8,9% για εκείνους που προέρχονται από νοικοκυριό με καλή οικονομική κατάσταση. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ενηλίκων ήταν επίσης μικρές στη Σλοβενία (10,9% και 10,4%) και στη Φινλανδία (10,1% και 9,2%).


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση