Την δική του «πινελιά» στη μάχη με την ακρίβεια επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τις δίμηνες μειώσεις τιμών σε μερικές εκατοντάδες προϊόντων.

Ακρίβεια: Έως 15% η μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η έκπτωση γίνεται επί του τιμολογίου – όπως έχει αποκαλύψει ο ΟΤ. Και πρόκειται για μία «συνεργατική» κίνηση προμηθευτών και λιανεμπόρων – οι πρώτοι βάζουν περίπου τα 2/3 της έκπτωσης και οι δεύτεροι περίπου το 1/3. Κι έτσι η μείωση των τιμών δείχνει να είναι κάπως σημαντική.

600 κωδικοί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το συνολικό κόστος για περίπου 600 κωδικούς – για προμηθευτές και λιανέμπορους – υπολογίζεται περί τα 130 – 140 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του «προγράμματος» θα είναι δίμηνη.

Σ΄ αυτά συνυπολογίζεται φυσικά και το κόστος της εσωτερικής οργάνωσης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Οπως έλεγαν πηγές της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ όλη η προσπάθεια των επιχειρήσεων είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Διότι εφόσον αυτό συμβεί θα είναι δυνατή και η αύξηση της κατανάλωσης.

Η ακρίβεια, οι πολυεθνικές και τα non food

Ωστόσο οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν από την πλευρά των προμηθευτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι στην πλειονότητα τους πολυεθνικές και γι΄ αυτό τον λόγο τα non food προϊόντα είναι περισσότερα. Εν αντιθέσει με τις ελληνικές βιομηχανίες που είναι κατά βάση επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες ακόμη(;) είναι λίγες.

Πηγές της αγοράς όμως εκτιμούν ότι προϊόντος του χρόνου και λόγω του ανταγωνισμού θα αυξηθεί η συμμετοχή και των ελληνικών επιχειρήσεων. Ισως αυτό βέβαια να  πάρει λίγο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά μεταξύ των δύο «εταίρων», δηλαδή προμηθευτών και λιανεμπόρων, υπάρχει η ελπίδα πως στο τέλος του χρόνου δεν θα ανανεωθεί ο καθορισμός του μικτού περιθωρίου κέρδους.

Το περιθώριο κέρδους

Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε προ ημερών στη Βουλή πως δεν σκοπεύει να πάρει πίσω κανένα από τα μέτρα που ως τώρα έχουν ληφθεί. Φυσικά εκκρεμεί ακόμη – στις 10 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία – η έρευνα σε 26 επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε ο ΟΤ και σε 2.500 κωδικούς προϊόντων, σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του μικτού περιθωρίου κέρδους.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα ως τώρα και όλοι με εξαιρετική αγωνία περιμένουν τα αποτελέσματα της. Σ΄ αυτό το περιβάλλον των ελέγχων και των ρυθμίσεων επιχειρείται η νέα μείωση των τιμών!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις