Πτώση εσόδων και κερδών προβλέπει AXIA για το τρίτο τρίμηνο της Metlen Energy & Metals,  η οποία έχει  προγραμματίσει να κυκλοφορήσει ένα flash σημείωμα των αποτελεσμάτων για 3μηνο και 9μηνο αύριο Πέμπτη 24 Οκτωβρίου πριν από το άνοιγμα του Χ.Α.

Η AXIΑ εκτιμά ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων για το 3ο τρίμηνο του 2024 με τα έσοδα να προβλέπονται κατά 3,4% χαμηλότερα σε 1,52 δισ. ευρώ, EBITDA 1,5% χαμηλότερα στα 280,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 175,8 εκατ. ευρώ (-8,9% σε ετήσια βάση) επηρεασμένα από υψηλότερες αποσβέσεις και αυξημένο καθαρό οικονομικό κόστος.

Για την περίοδο του εννεάμηνου τα έσοδα εκτιμώνται κατά 2,1% χαμηλότερα σε ετήσια βάση στα 4,00 δισ. ευρώ με EBITDA εννεάμηνου  4,4% υψηλότερα σε 754,5 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα 1,0% χαμηλότερα σε 457,3 εκατ. ευρώ.

Η επενδυτική εταιρεία έχει σύσταση «Αγοράς» για τη Metlen, με τιμή στόχο 48,60 ευρώ ανά μετοχή.

Συνολικά, αναμένεται ότι η απόδοση της Metlen 3 τρίμηνο/9μηνο θα είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της για τα EBITDA για ολόκληρο το έτος 2024.

Οι βασικοί παράγοντες των αποτελεσμάτων του 9M αναμένεται να είναι παρόμοιοι με εκείνους των προηγούμενων 2 τριμήνων, δηλαδή i) η διαδοχική πτώση της κερδοφορίας από την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου ii) υγιής κερδοφορία από μέταλλα στο πίσω μέρος της αντιστάθμισης και των προσπαθειών για βελτιστοποίηση του ενεργειακού κόστους iii) κέρδη από το πρόγραμμα εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων και iv) ισχυρή κερδοφορία.

Οι επιδόσεις της Metlen ανά τμήμα

Ενέργεια: Αναμένονται πωλήσεις ενέργειας ύψους 1,23 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 24ου έτους, υποστηριζόμενες από τις επιδόσεις της υποδιαίρεσης ΑΠΕ (έσοδα από παραγωγή ΑΠΕ και εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων). Επιπλέον, αναμένονται αυξημένες επιδόσεις από τον κλάδο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (υποβοηθούμενη από κέρδη μεριδίου αγοράς) και από τη θερμική παραγωγή από τη νέα μονάδα CCGT. Από την άλλη πλευρά, οι τομείς προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την εξομάλυνση των τιμών TTF, οδηγώντας τα κέρδη του κλάδου σημαντικά χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Το EBITDA από τον ενεργειακό τομέα το 3ο τρίμηνο εκτιμάται σε 218,0 εκατ. ευρώ (-4,9% σε ετήσια βάση), οδηγώντας τα EBITDA για το εννεάμηνο στα 540,4 εκατ. ευρώ ή +1,6% σε ετήσια βάση.

Μεταλλουργία: Παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις του LME, σημειώνεται ότι πέρυσι ο κλάδος είχε ωφεληθεί από αντισταθμισμένα συμβόλαια σε υψηλότερα επίπεδα. Αναμένεται ότι τα έσοδα θα παραμείνουν σταθερά, ενώ η κερδοφορία για το τρίμηνο θα αυξηθεί σε ετήσια βάση, αντανακλώντας το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Από την άλλη πλευρά, τα τριμηνιαία κέρδη φαίνονται χαμηλότερα, επηρεαζόμενα από το αυξημένο κόστος, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης , η AXIA περιμένει αυξημένη εστίαση στις προοπτικές του ενεργειακού τομέα. «Συγκεκριμένα, θα περιμέναμε σχόλια για το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τις αναφορές για πιθανή πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Αυστραλίας ή/και της Χιλής. Επιπλέον, θα περιμέναμε περισσότερο χρώμα στα στρατηγικά σχέδια του ομίλου, ειδικά όσον αφορά την Ιταλία» τονίζει η ανάλυση της AXIA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις