![Airbnb: Η Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς για τα Χριστούγεννα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_akinhta_Athens.png)
Στην 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων που καταγράφουν την υψηλότερη ζήτηση για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκεται η Αθήνα σύμφωνα με μετρήσεις της AirDNA για τις τάσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB.
Ειδικότερα η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης στο 31% σε μία λίστα που στην κορυφή βρίσκεται το Ροβανιέμι στη Φινλανδία (90%) και ακολουθούν οι Βασιλεία στην Ελβετία με 53%, Κρακοβία με 50%, Βουδαπέστη στην Ουγγαρία (45%) και στην πέμπτη η Πράγα στην Τσεχία (33%).
Airbnb: Στα ύψη η ζήτηση στην Ελλάδα το καλοκαίρι
Αυξημένη κίνηση για Airbnb τα Χριστούγεννα
Φέτος, παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα πέφτουν Τετάρτη αντί για Δευτέρα, η τρέχουσα ζήτηση αυξάνεται το Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα. Παρόμοια με πέρυσι, η ζήτηση κλιμακώνεται μεταξύ του Σαββατοκύριακου πριν από τα Χριστούγεννα και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Παραμένει αυξημένη μέχρι λίγες ημέρες μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο τρέχων ρυθμός ζήτησης για τις 2 εβδομάδες γύρω από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει η AirDNA.

Η ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Η ζήτηση πανευρωπαϊκά, παραμένει αυξημένη αν και σε χαμηλότερα ποσοστιαία επίπεδα μέχρι και τον Απρίλιο. Ειδικότερα το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εμφανίζεται αυξημένη κατά 20%, ενώ το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται στο 9% για να διατηρηθεί στο 6% τον Μάρτιο και να ενισχυθεί εκ νέου τον Απρίλιο, όταν και θα εορταστεί το Πάσχα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 26% σε ετήσια βάση.
Στο μεταξύ παρά την πτώση της ζήτησης κατά 30% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το Αύγουστο, οι συνολικές διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 17,3% σε ετήσια βάση.
Υποχωρεί η μέση τιμή ανά δωμάτιο
Η αύξηση της μέσης τιμής (ADR) έχει επιβραδυνθεί από την κορύφωσή της τον Ιούλιο του 2023, εναρμονιζόμενη με την γενικότερη πτώση του πληθωρισμού, ενώ η σχετικά ισχυρή ζήτηση τον Σεπτέμβριο βοήθησε να διατηρηθεί θετική η αύξηση της πληρότητας. Η μέση πληρότητα έφτασε το 55%, αυξημένη κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η μέση τιμή δωματίου (ADR) έδειξε επίσης μια δυναμική σημειώνοντας αύξηση 9% σε ετήσια βάση σε μέσο όρο στα 164 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι οικοδεσπότες κέρδισαν κατά μέσο όρο 90 ευρώ ανά διαθέσιμη ενοικιαζόμενη νύχτα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 10,7% σε ετήσια βάση.
Σε σύγκριση με το 2023, οι περισσότερες από τις 20 κορυφαίες χώρες με βραχυχρόνια καταλύματα παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης φέτος. Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση του Σεπτεμβρίου σήμαινε ότι πέντε χώρες -η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία- είδαν μικρότερη πτώση της ζήτησης φέτος από ό,τι πέρυσι.
Πέταξε ψηλα ο Σεπτέμβριος
Στην Ελλάδα, μάλιστα πληρότητα των καταλυμάτων τύπου Airbnb σημείωσε άνοδο 6,6% σε ετήσια βάση χάρη στις υψηλές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου και τη μικρή απόκλιση που παρουσιάζει η ζήτηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο.
Η Κροατία με αύξηση της πληρότητας σε ποσοστό 8,8%, η Ουγγαρία στο συν 7,9% και η Ισπανία με άνοδο 6,9% είναι οι τρεις χώρες οι οποίες κατέγραψαν υψηλότερη πληρότητα από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση της ζήτησης από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι. Την πέμπτη θέση στη σχετική λίστα των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών κατέλαβε η Πορτογαλία (+4,3%).
Airbnb και πληρότητα
Στον αντίποδα, οι χώρες που σημείωσαν σημαντική πτώση στη ζήτηση από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που η αύξηση της προσφοράς παρέμεινε ισχυρή, παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο μείωση πληρότητας σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, τη μεγαλύτερη υστέρηση σημείωσε η Τσεχία (-9%) και ακολούθησαν Αυστρία (-4%), Σουηδία (-2,2%), Πολωνία (-1,7%) και Νορβηγία (-0,5%).


Latest News

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού

Συνεργασία Mercan Group με Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα
Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του ομίλου Mercan Group στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της Wyndham στη Μεσόγειο

Άνοδος τιμών, σταθερές πληρότητες για τα ξενοδοχεία - Προς νέο ρεκόρ εισπράξεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία - Αύξηση των εισπράξεων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδας

JOMO: Τι είναι και πως κάνει τα ταξίδια καλύτερα;
Έχοντας μπει για τα καλά στην εποχή των ταξιδιών -πρώτα το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι- το JOMO είναι μια τάση που υπόσχεται να κάνει τις διακοπές μας καλύτερες. Και πιο ήρεμες.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Σκληρή μάχη Hilton - Marriott για την πρωτιά στην Ελλάδα - Ποια παίρνει... κεφάλι
Hilton και Marriott μάχονται για την πρώτη θέση - Σημαντικές επενδύσεις για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Ακάθεκτοι οι αμερικανοί τουρίστες παρά τον τυφώνα Τραμπ- Κανονικά οι κρατήσεις για Ελλάδα
Απτόητοι οι αμερικανοί τουρίστες - Άνοδος 18,6% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων - Τι προβληματατίζει τους Έλληνες ξενοδόχους

Γιατί οι Ευρωπαίοι ακυρώνουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ
Οι διεθνείς επισκέπτες μένουν μακριά καθώς αυξάνεται η πολιτική και οικονομική ένταση