Σε νέα δοκιμασία βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η τέταρτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση έφερε τον γενικό δείκτη στην κρίσιμη ζώνη των 1.400 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να μην μπορεί να βρει τα «πατήματα» για μια αντίδραση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 1.402,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.398,58 μονάδων (-0,61%) και 1.415,71 μονάδων (+0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 122,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια αξίας 17,1 εκατ. ευρώ.

Πώς «βλέπει» τις IPOs η ΕΥ – Τι έχει αλλάξει

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 3.390,15 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.286,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,40% στις 1.163,83 μονάδες.

Απαιτείται «δυνατό γύρισμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα ένα μικρό χάσμα που είχε από τις 14 Αυγούστου στις 1.404, συνεχίζοντας την διολίσθησή του. Πλέον, τεχνικά, σύμφωνα με την Fast Finance, οι 1.416 μονάδες έχουν γίνει κοντινή αντίσταση στην παρούσα που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει εκ νέου μία κίνηση στην ζώνη των 1.430 μονάδων. Οι 1.397 μονάδων είναι επόμενη στήριξη του, με την αγορά να χρειάζεται αν μη τι άλλο ένα δυνατό γύρισμα με όγκο αν θέλει να αποτρέψει την συνέχιση της κατάστασης που έχει βρεθεί.

Παρόλα αυτά, ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, υπενθυμίζει τη συντηρητικότερη σχολή σκέψης που εξηγεί ότι το μεγάλο ράλι που “τριπλασίασε” την τιμή του ΓΔ την τελευταία πενταετία απαιτεί επιπλέον χρόνο και νεοεισερχόμενα κεφάλαια για να “χωνευτεί”. Την ίδια ώρα οι μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα εταιρικές πράξεις που “αποστράγγισαν” ρευστότητα από τους συμμετέχοντες “ζορίζουν” την χαμηλής εμπορευσιμότητας λεωφόρο Αθηνών και φέρνουν στο επίκεντρο του trading μία στερούμενη φαντασίας και προοπτικής “ανακύκλωση” τίτλων.

Κατά τον κ. Στεριώτη, τα γραφήματα τιμών “μιλούν”, με τις ενδείξεις κόπωσης ή ακόμη και (ας μας επιτραπεί η χρηματιστηριακή αργκό) “χωσίματος χαρτιών” να μην περνούν απαρατήρητες. Τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι επενδυτές “βλέπουν” μια νέα “επίσκεψη” της συνολικής Αγοράς και του τραπεζικού Δείκτη στα φετινά υψηλά τους, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θεωρούν λογική μία σημαίνουσα διόρθωση, δίχως να είναι ξεκάθαρο το εάν αυτή θα αποτελέσει ξεκάθαρη αγοραστική ευκαιρία εν μέσω του ακάθεκτου δομικού ανοδικού market ή εάν η ισχύς της θα είναι τέτοια που θα βάλει την μακροπρόθεσμη τάση σε “περιπέτειες”.

Στο ευρύτερο πλαίσιο όμως, πολλοί θεσμικοί διαχειριστές έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν το κλείσιμο των βιβλίων λίγο πριν το τέλος του έτους και να “κλειδώσουν” τα έως τώρα κέρδη μιας ακόμη ιδιαίτερα “γενναιόδωρης” χρονιάς στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Στον αντίποδα, η αναμονή ενός ακόμη Santa Claus Rally δεν στερείται βάσης ενόσω η τάση σε σηματωρούς δείκτες και σε “πολυαγαπημένες” μετοχές τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ είναι συνολικά ανοδική.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo, η Πειραιώς και η Εθνικη έχασαν πάνω από 2%, με τις Alpha Bank και Ελλάκτωρ να κλείνουν στο -1,70% και 1,67% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΑΑ, Σαράντης και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η Cenergy σημείωσε άλμα 3,02%, με τις ΔΕΗ, Metlen και ΟΤΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, Aegean, Eurobank, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών