Πιο αποτελεσματικές ή πιο ευμετάβλητες; Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση κινδύνου και να εμβαθύνει τη ρευστότητα. Αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει τις αγορές αδιαφανείς, δυσκολότερες στην παρακολούθηση και πιο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις και κινδύνους χειραγώγησης.
Η νέα Εκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει νέα δεδομένα της αγοράς για να κατανοήσει πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η τεχνολογία.
Τα hedge funds, οι επενδυτικές τράπεζες και άλλοι χρησιμοποιούν ποσοτικές στρατηγικές συναλλαγών εδώ και δεκαετίες. Οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι συναλλαγών έχουν βοηθήσει τις αγορές να κινούνται πιο γρήγορα και να αφομοιώνουν τις μεγάλες συναλλαγές πιο αποτελεσματικά σε μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές των ΗΠΑ. Αλλά έχουν επίσης συνεισφέρει σε γεγονότα «αστραπιαίας συντριβής» («flash crash»). Η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω της ικανότητάς της να επεξεργάζεται σχεδόν αμέσως μεγάλες ποσότητες δεδομένων, ακόμη και κειμένου για χρήση από traders, είναι έτοιμη να μεταφέρει αυτού του είδους τις αλλαγές σε άλλο επίπεδο.
Οι τιμές μπορεί να αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα σε μια αγορά που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι επενδυτές ανέφεραν την ανακοίνωση των περίπλοκων και μακροσκελών πρακτικών των συνεδριάσεων της Federal Reserve ως παράδειγμα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει σήμα αγοράς και πώλησης ταχύτερα από ό,τι οποιοδήποτε στέλεχος της αγοράς. Πώς πρέπει οι ρυθμιστικές Αρχές και οι εποπτικές Αρχές να προετοιμαστούν για αυτόν τον νέο κόσμο; Σε μια αγορά ταχύτερης αντίδρασης όπου οι μη τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν την ισχύ τους, θα πρέπει να ενισχυθούν διάφορες πτυχές της ρύθμισης και της εποπτείας σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι Αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα χρηματιστήρια θα πρέπει να προσδιορίσουν εάν χρειάζεται να σχεδιάσουν νέους μηχανισμούς απόκρισης αστάθειας – ή να τροποποιήσουν κατάλληλα τους υπάρχοντες – για να ανταποκριθούν σε γεγονότα «flash crash» που πιθανώς προέρχονται από συναλλαγές με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.
Ομοίως, οι Αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την εποπτεία και τη ρύθμιση των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών απαιτώντας τους να ταυτοποιούνται και να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και να απαιτούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χαρτογραφούν τακτικά τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ δεδομένων, μοντέλων και τεχνολογικών υποδομών που υποστηρίζουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Η στενή παρακολούθηση και εποπτεία αυτής της ταχέως μεταβαλλόμενης αγοράς θέτει τα θεμέλια για μια κατάλληλη και ισορροπημένη εποπτική απόκριση που μπορεί να επιτρέψει στους συμμετέχοντες στον χρηματοοικονομικό τομέα να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη μετριάζοντας τους κινδύνους της.
Η Nassira Abbas είναι στέλεχος στο τμήμα Monetary and Capital Markets Department του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης, την οποία συνυπογράφουν τα επίσης στελέχη του ίδιου τμήματος, Charles Cohen, Dirk Jan Grolleman και Benjamin Mosk, και δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων
Δικαστικό «μπλόκο» σε αναγκαστική εκτέλεση λόγω ελλείψεων στα νομιμοποιητικά έγγραφα
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας ακύρωσε το πλάνο αναγκαστικής εκτέλεσης που είχε καταστρωθεί σε βάρος οφειλέτη, λόγω προβληματικής νομιμοποίησης