Η πλατφόρμα Rebrain Greece θέτει τα θεμέλια για την επιστροφή χιλιάδων στελεχών, τα οποία επιθυμούσαν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα
Για πολλά χρόνια αναλωνόμαστε σε θεσμικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο στο απλώς να αναπαράγουμε ένα από τα τεράστια πρόβληματα για την ελληνική κοινωνία, αυτό του “brain gain” – δηλαδή, την επιστροφή στην Ελλάδα των ταλέντων που μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες αλλά και συνθήκες εργασίας.
Rebrain Greece – Μιχαηλίδου: Οι 3 πυλώνες για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα ταλέντα της
Σήμερα, το Rebrain Greece εστιάζει στη λύση και όχι στο πρόβλημα. Η πλατφόρμα αυτή θέτει τα θεμέλια για την επιστροφή χιλιάδων στελεχών, τα οποία επιθυμούσαν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, αλλά περίμεναν το σωστό ‘‘timing’’ και τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε η επιστροφή τους να αξίζει και να μην νιώθουν ότι θα πρέπει να συμβιβάσουν τα ‘‘θέλω’’ τους.
Σήμερα, το Rebrain Greece εστιάζει στη λύση και όχι στο πρόβλημα
Με τη πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως, δημιουργείται μια νέα δυναμική που μπορεί να μετατρέψει την επιθυμία σε πράξη, επαναπατρίζοντας σημαντικό αριθμό ταλέντων σε διαφορετικούς κλάδους που θα συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο και στη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Ο μηχανισμός διασύνδεσης του Rebrain Greece έχει ως βασικό στόχο την προώθηση δράσεων για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων, με σκοπό την κάλυψη θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει τόσο τον επαναπατρισμό χιλιάδων Ελλήνων που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν τα χρόνια της κρίσης, όσο και την αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων που ταλανίζει την ελληνική αγορά εργασίας.
Με βασικό γνώμονα την τεχνολογία και την εξωστρέφεια, εταιρείες υψηλού κύρους και κεφαλαιοποίησης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις ειδικότητες που χρειάζονται μέσα από μία εκτενή λίστα επαγγελμάτων υψηλής εξειδίκευσης και να καλέσουν για συνέντευξη τους υποψήφιους που θεωρούν κατάλληλους. Αυτή η “γέφυρα” επαναπατρισμού θυμίζει ίσως το γνωστό σε όλους μας LinkedIn για την εύρεση εργασίας, αλλά με μια πολύ βασική διαφορά: η πλατφόρμα δημιουργήθηκε και απευθύνεται στους Έλληνες της διασποράς με γνώμονα τα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η διαδικασία είναι σαφώς ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, τόσο για τους υποψήφιους εργαζομένους όσο και για τις εταιρείες που επιθυμούν να προσλάβουν, διευκολύνοντας την άμεση σύνδεση και την ανταλλαγή ευκαιριών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν και υποστηρίζουν αυτη τη πρωτοβουλία είναι από τις πλέον εδραιωμένες, καθώς είτε ανήκουν στον δείκτη ATHEX Large Cap είτε συγκαταλέγονται στις μεγάλες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενα events του REBRAIN Greece, όπως αυτό στο Λονδίνο, και θα παρευρεθούν σε μελλοντικές διοργανώσεις, όπως το event που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στις 30 Νοεμβρίου. Η παρουσία τους σε αυτες τις εκδηλώσεις ενισχύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του προγράμματος και θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους Έλληνες επαγγελματίες πίσω στη χώρα μας.
*Ο Γιώργος Ζαΐρης εργάζεται ως Senior Manager στη Grant Thornton και ειδικεύεται στη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Δημόσιους Φορείς. Πιο συγκεκεριμένα, εξειδικεύεται σε θέματα αποτίμησης χαρτοφυλακίων και δανείων των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και τη διαχείριση κινδύνου και υποψήφιος διδάκτωρ Οικονομικών της Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Latest News
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής
Πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα ανεργίας [πίνακες]
Το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής
Ποιες είναι σήμερα οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη [γράφημα]
Η σχετική οικονομική δύναμη των κρατών στον πλανήτη έχει αλλάξει δραματικά
Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2025
Στα αρνητικά σημεία συγκαταλέγονται το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα, η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 [πίνακας]
Ποιες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις για τους πολίτες και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2025
Τι θα συμβεί σε παγκόσμιο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Τα μαθήματα της πανδημίας ξεχάστηκαν και ο «γκρι ρινόκερος» παραμένει στο δωμάτιο
Η εκτεταμένη αντιπαράθεση με τον θάνατο φαινόταν να αναδεικνύει μια πιο ευγενική, ευγενική πλευρά της κοινωνίας.
Γιατί να δώσεις
Ό,τι προσφέρεις, με κάποιο τρόπο επιστρέφει σ’ εσένα. Κάποιες φορές πολλαπλάσια