Η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ύψους 1,6 δισ. λιρών (2 δισ. δολαρίων) για το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Το αποτέλεσμα έρχεται σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα καθαρά κέρδη ύψους 1,17 δισ. στερλινών που προέβλεπε δημοσκόπηση αναλυτών της LSEG και ήταν 23% υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2023. Τα έσοδα για την περίοδο ανήλθαν σε 6,5 δισ. στερλίνες, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη των 6,39 δισ. στερλινών.

Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 12,3% από 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο δείκτης CET1 αυξήθηκε στο 13,8% από 13,6%.

Γιατί ξαναμπαίνουν στο τραπέζι οι συγχωνεύσεις τραπεζών – Ο Orcel και η Wall Street

Νωρίτερα φέτος, η Barclays ανακοίνωσε μια στρατηγική αναδιάρθρωση σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος, να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων και να σταθεροποιήσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον εγχώριο δανεισμό, μειώνοντας παράλληλα το κόστος στην πιο ευμετάβλητη μονάδα, αυτή της επενδυτικής τραπεζικής. Η στρατηγική αυτή περιελάμβανε την εξαγορά της βρετανικής επιχείρησης λιανικής τραπεζικής Tesco Bank.

Το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Barclays μειώθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση εν μέσω χαμηλότερων εσόδων στα καταναλωτικά και εταιρικά δάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τα καθαρά κέρδη της επενδυτικής τράπεζας σημείωσαν άλμα 10%.

Τα κενά αυτά έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο, με τα έσοδα της τράπεζας από καταναλωτικά δάνεια να αυξάνονται κατά 4% και την τράπεζα να αυξάνει την ετήσια πρόβλεψή της για τα καθαρά έσοδα από τόκους λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 6,5 δισ. λίρες από 6,3 δισ. λίρες. Τα έσοδα από εταιρικούς πελάτες ήταν κατά 1% υψηλότερα, ενώ τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 6%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays C. S. Venkatakrishnan δήλωσε στο CNBC ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει τον Φεβρουάριο.

Αρκετές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια αναδιάρθρωσης, εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων τους και περικοπής του κόστους, καθώς αντιμετωπίζουν μια πιθανή αποδυνάμωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων καθώς τα επιτόκια πέφτουν. Η HSBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα ενοποιήσει τις δραστηριότητές της σε τέσσερις επιχειρηματικές μονάδες.

Η μετοχή της Barclays σημείωσe άνοδο 55% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα, μετά από πτώση το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Deutsche Bank: Αλλαγή σεναρίου – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη
Διεθνή |

Αλλαγή σεναρίου από την Deutsche Bank – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη

Στο «σύμπαν» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η προτιμώμενη μέτρηση της πιθανότητας τιμολόγησης Τραμπ είναι το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο πέρα από τη διαφορά των επιτοκίων