Το λακωνίζειν Περιστέρη

Μπορεί να «σήκωσαν» πολύ θόρυβο οι κυβερνητικοί με την παραχώρηση της Αττικής Οδού και τη μείωση των διοδίων, αλλά την πραγματική διάσταση την έδωσε χτες, στη Γενική Συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο πάντα λακωνικός και ακριβής στις επισημάνσεις του Γιώργος Περιστέρης.

Διότι δεν ήταν εύκολη η μετάβαση του αυτοκινητοδρόμου από τον προηγούμενο παραχωρησιούχο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ήταν ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει εντός πέντε μηνών.

Κάτι που φυσικά δεν διαφημίστηκε από τα… χαρτάκια που πόσταραν τα κυβερνητικά στελέχη με τα μειωμένα διόδια…

Ομάδα που κερδίζει…

Γι’ αυτό και ο κύριος Περιστέρης έδωσε και προσωπικά τα θερμά του συγχαρητήρια στα στελέχη της εταιρείας που πέτυχαν αυτόν τον άθλο.

Γι’ αυτό και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συνεισφορά του κλάδου των Παραχωρήσεων στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα.

Άλλωστε το χαρτοφυλάκιο και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων δείχνουν νέες υπεραξίες στους μετόχους μετά και την Αττική Οδό.

——————————————————

Ο “διάλογος”

Μόλις τρία 24ωρα αφού ο Υπουργός Θεοδωρικάκος παρουσίασε το σχέδιο των επενδύσεων και της οικονομίας, ο ΣΕΒ θα κάνει σήμερα τη Γενική Συνέλευσή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Και κάτι μου λέει θα ακούσουμε τις “απαντήσεις” σε έναν άτυπο διάλογο μεταξύ μιας κυβέρνησης που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε αδράνεια και του επιχειρηματικού κόσμου.

Θα δούμε και την πρώτη αντίδραση του νέου προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Άλλωστε ο ίδιος έχει δώσει ήδη το στίγμα του, ζητώντας πρόσφατα να αλλάξει η λογική των αναπτυξιακών νόμων και να δοθούν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.

Τα αυτονόητα δηλαδή.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ακούγεται…

Πληροφορίες μου λένε πως σε αυτά που θα πει θα έχει οδηγό τις δικές του επενδύσεις, ενώ θα ζητήσει και μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις.

Φυσικά το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων θα θιχτεί με έμφαση, καθώς δεν αρκεί μόνο ένας Θεοδωρικάκος για να προχωρήσει το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας.

Στην εκδήλωση του ΣΕΒ θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρωθυπουργός.

——————————————————

Η δεξιά «πολυκατοικία»

Βλέπω μια έντονη κινητικότητα προς τη Δεξιά… πολυκατοικία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, μου αναφέρουν πηγές μου ότι ειδικά οι βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν στο όψιμο μπαράζ των ερωτήσεων σε Υπουργούς, πρωταγωνιστούν στα «πέρα – δώθε».

Και στις επαφές, βεβαίως, προς πάσα κατεύθυνση… και σε αυτήν της Λατινοπούλου.

Οι γκρίνιες παραμένουν…

Παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι, οι γκρίνιες παραμένουν.

Και διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία.

Και όπως βλέπω, άνθρωποι της «Φωνής Λογικής» της κας Λατινοπούλου δεν χάνουν την ευκαιρία να τείνουν ένα… ευήκοον ους!

Ειδικά στους βουλευτές της επαρχίας που στις επόμενες εκλογές θεωρούν απίθανο να εκλεγούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Υπάρχει γενικώς πρεμούρα ότι πρέπει ΤΩΡΑ να κινηθούν…

——————————————————

Έρχεται φθινοπωρινή μπόρα…

Βλέπω πολλά σύννεφα να μαζεύονται στον ορίζοντα για την κυβέρνηση, και όχι μόνο, που δεν ξέρω εάν το φθινόπωρο το περάσουμε… αβρόχοις ποσί!

Δεν ξέρω ακόμη πότε θα έρθει το μεγάλο μπαμ… αλλά θα έρθει, όταν γίνει αντιληπτό στην πράξη ότι για πρώτη φορά οι Έλληνες αγρότες δεν θα πάρουν προκαταβολές των αποζημιώσεων μέσα στον Οκτώβριο.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό μιλάμε για πολύ σοβαρά αδιέξοδα ενόψει. Όχι μόνο για τη ρευστότητα των αγροτών, αλλά για όλη την περιφέρεια που θα υποστεί τις αλυσιδωτές συνέπειες της χρηματικής «ανομβρίας».

Το παράξενο

Τώρα θα μου πείτε ότι το αδιέξοδο ήταν μαθηματικώς βέβαιο με τη διάλυση του αρμόδιου οργανισμού για τις επιδοτήσεις, του ΟΠΕΚΕΠΕ την τελευταία 5ετία.

Το παράξενο είναι ότι ο οργανισμός κατάφερε να βγει αλώβητος από διαδοχικές κρίσεις και μνημόνια, και μόλις η χώρα βγήκε στο ξέφωτο, καταρρέει.

Πολύ παράξενο…

Λάθη

Βέβαια, γίνεται αγώνας δρόμου να υπάρξει πληρωμή της προκαταβολής του 2024 την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Αλλά η πίστωση φαίνεται να έρχεται με… λάθη.

Μύλος δηλαδή, αφού θα ακολουθήσουν συνήθεις διορθώσεις, νέοι έλεγχοι και συμπληρωματικές πιστώσεις.

——————————————————

Μύλος…

Και μιας και είπα… Μύλος, ως γονέας ανηλίκου χάρηκα πολύ για τις 20 χιλ. ευρώ που θα δώσει στον Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Δεν ξέρω βέβαια σε τι αποσκοπούν… και τι στόχο έχουν. Θα γίνουν δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας; Θα υπάρξουν ενημερώσεις για την αξία της ανακύκλωσης;

Σε κάθε περίπτωση θα χαρούν οι επισκέπτες, όπως και ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας… που είναι βουλευτής στην περιοχή.

——————————————————

Ένα… antivirus για τους αγριόχοιρους

Στη λύση της τεχνολογίας φαίνεται ότι καταφεύγει το Δασαρχείο Χαλκίδας για να λύσει το πρόβλημα των αγριόχοιρων στην περιοχή.

Αν δεν καταλάβατε τι εννοώ, ίσως δεν έχετε… δημιουργική σκέψη. Διότι μόνο έτσι μπορεί κανείς να συλλάβει το γεγονός ότι το δασαρχείο Χαλκίδας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων προχώρησε στην προμήθεια τεσσάρων ηλεκτρονικών υπολογιστών, με οθόνη 24 ιντσών και με κατάλληλο λογισμικό.

Επίσης προμηθεύτηκε και φορητούς Η/Υ.

Μάλλον η τεχνολογία ή η τεχνητή νοημοσύνη (που είναι και το μείζον θέμα παγκοσμίως) δίνει λύσεις που οι μη εξειδικευμένοι αγνοούν… Ας προσέξουν όμως και τα ransomwares, καλού κακού!

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα των αγριόχοιρων είναι τεράστιο στην επαρχία…

——————————————————

Τα λογιστικά “πρότυπα” της ΕΡΤ

Είναι άξιο απορίας μερικές φορές πως λειτουργούν κάποια πράγματα στην Ελλάδα. Πως μερικά «κάστρα» παραμένουν στο απυρόβλητο, την ώρα που γίνονται «σημαία» κάποιες ήσσονος σημασίας κατακτήσεις.

Και εξηγώ… δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΡΤ για τη 12μηνη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αφήνω απέξω ότι δόθηκε Οκτώβριο, δηλαδή δέκα μήνες μετά το κλείσιμο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.

Αφού για ακόμη μία φορά διάβασα ότι αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία, αναμενόμενο, το πρόβλημα για ακόμη μία φορά είναι στα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος.

Επιφυλάξεις…

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μάλιστα, ο ισολογισμός υπογράφεται με επιφύλαξη από τους ορκωτούς λογιστές.

Και για ακόμη μία φορά αναφέρεται ότι η επιφύλαξη αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, καθώς βασίζεται εξ ολοκλήρου σε στοιχεία και δεδομένα που λαμβάνονται από τους παρόχους ενέργειας, χωρίς να ελέγχεται η ακρίβεια τους.

Πόσα είναι τελικά τα ανταποδοτικά τέλη;

Όπως ανέφεραν οι ελεγκτές, δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρωθούν επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθευτεί:

α) το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος (Ν.4173/2013), το οποίο ανέρχεται σε 208,2 εκατ. ευρώ, και
β) την επάρκεια της σχηματισθείσας πρόβλεψης ποσού 54,5 εκατ. για την κάλυψη ζημιών από τη μη είσπραξη απαιτήσεων από ανταποδοτικό τέλος, συνολικού ποσού 123,5 εκατ.

Με άλλα λόγια… ούτε οι ελεγκτές κατάλαβαν πως βγαίνει το ποσό των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος, ούτε πως σχηματίστηκε η πρόβλεψη για την κάλυψη των ζημιών…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories