H μεταβλητότητα εν όψει των αμερικανικών εκλογών είναι η σταθερά που βλέπουν οι επενδυτές και το μήνυμα που έστειλε το sell off των αμερικανικών ομολόγων που ταρακούνησε τις αγορές, από τα νομίσματα μέχρι το χρυσό, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

H μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του πλανήτη, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, βρίσκονται σε τροχιά για έναν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων ετών, με τις αποδόσεις των 10ετών να κινούνται στο 4,2%, αφού τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και το αναδυόμενο «εμπόριο Τραμπ» (Trump Trade)  έστειλαν τους εμπόρους να αναδιατυπώσουν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκίων.

Ομόλογα: Παγκόσμιο sell off – Οι αβεβαιότητες που γεννούν οι ΗΠΑ

Το Trump Trade περιγράφει τη μετατόπιση της συμπεριφοράς της αγοράς και των ενεργειών των επενδυτών ως απάντηση στις οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές κινήσεις που συνδέονται με μια πιθανή προεδρία Τραμπ. Η έννοια αυτή επινοήθηκε μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2016, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στις υποσχέσεις του για απορρύθμιση, μείωση της φορολογίας και ενίσχυση των δαπανών για υποδομές. Ουσιαστικά, το Trump Trade αντανακλά την προσδοκία ενός φιλοεπιχειρηματικού κλίματος.

Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων από την Fed

Η αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τις προσδοκίες για το ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ήλθε λίγες εβδομάδες μετά τον αιφνιδιασμό της Fed να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων με τη μη συνηθισμένη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές  να αναμένουν τουλάχιστον μια περαιτέρω μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις φέτος.

Ωστόσο, τα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία και τα στοιχήματα σχετικά με την αύξηση της πιθανότητας νίκης των Ρεπουμπλικάνων  που θα οδηγήσει σε πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας έχουν ωθήσει τους επενδυτές να μειώσουν αυτά τα στοιχήματα.

Τι βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς

Ο Mike Cudzil, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco, εξηγεί στους FT ότι οι επενδυτές «υποχωρούν από τον υπερβάλλοντα ζήλο» μετά τη μείωση της Fed.

Μερικές φορές είναι μια μικρή πόρτα και όλοι προσπαθούμε να βγούμε τρέχοντας από την ίδια πόρτα

«Είναι ένα μοτίβο που έχει επικρατήσει στις αγορές τους τελευταίους 18 μήνες» εξηγεί. «Οι αγορές πραγματικά αρπάζουν μια αφήγηση και τρέχουν αυτή την αφήγηση, και ξεπερνούν την αφήγηση, και παίρνουν τις τιμές πολύ μακριά».

Ο Rob Burrows, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων κρατικών ομολόγων στην M&G Investments εκτιμά ότι ορισμένα από τα περιστερίσια στοιχήματα είχαν οδηγηθεί από τον «φόβο να χάσουν τους κύκλους μείωσης των επιτοκίων» οι  επενδυτές που είχαν προσαρμοστεί στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στη συνέχεια, με τους ισχυρούς αριθμούς για την απασχόληση να υποστηρίζουν την άποψη ότι θα χρειάζονταν λιγότερο δραστικές περικοπές, η «αγορά τρόμαξε», πρόσθεσε . «Μερικές φορές είναι μια μικρή πόρτα και όλοι προσπαθούμε να βγούμε τρέχοντας από την ίδια πόρτα».

To αποτύπωμα του sell off στις αγορές

Η στροφή των ΗΠΑ έχει σαρώσει τις παγκόσμιες αγορές: το δολάριο διανύει τον καλύτερο μήνα των τελευταίων δύο ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σημειώνοντας άνοδο άνω του 3% τον τελευταίο μήνα.

Η μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων, όπως μετράται από τον δείκτη Ice BofA Move, έφθασε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου έτους

Αυτό ώθησε το γεν κάτω από το επίπεδο των 150 γιεν ανά δολάριο, προκαλώντας προειδοποιήσεις από αξιωματούχους για την αδυναμία του νομίσματος, ενώ το μεξικανικό πέσο – το οποίο έχει πέσει θύμα της απειλής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα – έχει επίσης υποφέρει.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είχαν «ρίξει κρύο νερό στο αυλάκι» στην ανάγκη για άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, σημειώνει ο Μαρκ Καμπάνα, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων ΗΠΑ στην Bank of America, και «ανάγκασε» την αγορά να αποσύρει τις προσδοκίες της για ύφεση στις ΗΠΑ.

Η μεταβλητότητα

Η διαπραγμάτευση στις αγορές swaps δείχνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τώρα τα επιτόκια σε μία από τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος. Η μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων, όπως μετράται από τον δείκτη Ice BofA Move, έφθασε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι έμποροι προσάρμοσαν τις θέσεις τους.

«Η αβεβαιότητα προέρχεται από πολλά σημεία – τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, τη λειτουργία αντίδρασης της Fed και το πολιτικό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική» σημειώνει ο Akshay Singal, παγκόσμιος επικεφαλής της υπηρεσίας διαπραγμάτευσης βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της Citigroup.

Η πορεία μείωσης των επιτοκίων ήταν «πολύ ευρύτερη από ό,τι στο παρελθόν», πρόσθεσε λέγοντας ότι υπάρχει ένα εύλογο σενάριο στο οποίο η Fed δεν θα μειώσει καθόλου το 2025 και ένα άλλο στο οποίο θα μειώσει κατά 1,25% ή περισσότερο.

Η μεταβλητότητα είναι κλειδωμένη για βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα

Αρκετοί επενδυτές δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα προήλθε από τη μεγαλύτερη εστίαση της αγοράς στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, αφού ο πληθωρισμός άρχισε να πέφτει. carry trade

Ο William Vaughan, αναπληρωτής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management, εξηγεί ότι για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων «η μεταβλητότητα είναι κλειδωμένη για βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα», καθώς οι επενδυτές αναμένουν τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις βασικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Σε αυτό έχουν προστεθεί οι προσδοκίες ότι το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο Τραμπ έχει αυξήσει την πιθανότητα δασμών, φορολογικών περικοπών και άλλων πολιτικών που θα υποδαυλίσουν τον εγχώριο πληθωρισμό και θα ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν επισημάνει την αύξηση του λεγόμενου term premium – το ποσοστό των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων που δεν αντανακλά τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα επιτόκια – ως υποκατάστατο των ανησυχιών των επενδυτών για τον μεγάλο δανεισμό των κυβερνήσεων.

Ο χρυσός παίρνει τα ηνία του ασφαλούς καταφυγίου

Οι δημοσιονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες έχουν ανεβάσει άλλα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν καταφύγιο, όπως τα πολύτιμα μέταλλα, συμβάλλοντας στην εκτίναξη του χρυσού σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η Bank of America σε ανάλυση της υποστηρίζει ότι οι προοπτικές του χρέους των ΗΠΑ φέρνουν τους ταύρους στο πολύτιμο μέταλλο. χρυσός

Το αμερικανικό χρέος να αυξάνεται σε γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχει εκτοξευτεί στα 35,7 τρισ. δολάρια, ήτοι 2,3 τρισ. δολάρια από το τέλος του 2023.  Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και την κάλυψη του ελλείμματος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 1,8 τρισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2024, αυξημένο κατά περισσότερο από 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η πληθώρα των ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει τους επενδυτές να ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Σε αυτή την περίπτωση στη δευτερογενή αγορά, εκεί δηλαδή που διαπραγματεύονται οι τίτλοι, σημαίνει ότι η τιμή των ομολόγων υποχωρεί.

Οι επενδυτές των κρατικών ομολόγων προετοιμάζονται τώρα για μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας

Αυτό έχει συμβάλει στην αποδυνάμωση της ιστορικής συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των τιμών του χρυσού. Ενώ παραδοσιακά ο χρυσός λάμπει σαν επένδυση σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καθώς δεν αποδίδει τόκους ή μερίσματα τα υψηλά επιτόκια -στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών- δεν επιβαρύνουν το πολύτιμο μέταλλο που καταγράφει ράλι σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η BofA διατηρεί το στόχο της τιμής του χρυσού στα 3.000 δολάρια η ουγγιά.

Η δύσκολη ανάγνωση της αγοράς εργασίας

Οι επενδυτές των κρατικών ομολόγων προετοιμάζονται τώρα για μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας μέσω των εκλογών αλλά και για την οικονομία, με τις απεργίες και τους τυφώνες τον Οκτώβριο να αναμένεται να κάνουν δύσκολη την ανάγνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ εκείνου του μήνα.

«Θα είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε πού βρισκόμαστε στον αμερικανικό [οικονομικό κύκλο], επειδή τα στοιχεία αυτά θα είναι αρκετά θορυβώδη», δήλωσε η Laura Cooper, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών πιστώσεων της Nuveen, διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων.

Οι υπερευαίσθητες αγορές

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές προειδοποιούν τώρα ότι οι αποδόσεις μπορεί να έχουν αυξηθεί υπερβολικά, σε αυτό που αναμένεται να είναι ένας κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για την Fed αλλά και για άλλες κεντρικές τράπεζες

Ο Jim Caron, επικεφαλής επενδύσεων της ομάδας λύσεων χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley Investment Management, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός έχει τάση μείωσης και ότι η Fed αναμένεται ακόμη να μειώσει. ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Τελικά, οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να παραμείνουν συγκρατημένες και αυτό δεν είναι πιθανό [να] είναι η αρχή μιας νέας τάσης προς υψηλότερες αποδόσεις [αλλά] απλώς μια προσαρμογή».

Το «εκκρεμές έχει ταλαντευθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση» από το να υπερεκτιμούν οι επενδυτές το πόσο θα μειώσει η Fed και να το υποτιμούν, υποστήριξε ο Ed Al-Hussainy, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής για τα παγκόσμια επιτόκια στην Columbia Threadneedle Investments.

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι αγορές αυτή τη στιγμή, επειδή είναι τόσο ευφορικές για την ανάπτυξη, τόσο υπερευαίσθητες για την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων [υποτιμούν] το πόσο θα πρέπει να κάνει η Fed. Αυτό είναι ένα στοίχημα που βάζω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές