Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές στο πετρέλαιο και βρίσκονται σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου άνω του 1%, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η επανέναρξη των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τις επόμενες ημέρες κράτησαν τους traders σε εγρήγορση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 18 σεντς ή 0,2% στα 74,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 70,34 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 15 σεντς ή 0,2%.

Ανέβασε τη Wall Street το +22% της Tesla, αδύναμος ο Dow Jones

«Παραμένουμε της άποψης ότι η σωστή τιμή για το αργό επί του παρόντος είναι γύρω στα 70 δολάρια, όπου βρίσκεται τώρα, καθώς αναμένουμε νέες κινητήριες δυνάμεις για τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης της μόνιμης επιτροπής NPC της Κίνας, καθώς και της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγοράς της IG, Τόνι Σίκαμορ, αναφερόμενος στις τιμές του WTI.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 58 σεντς το βαρέλι στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού οι τιμές κυμάνθηκαν έναντι των προσδοκιών για αυξημένες ή μειωμένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Μέση Ανατολή και Κίνα τα δύο ερωτηματικά για το πετρέλαιο

Οι traders αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ σε μια πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χτύπημα των πετρελαϊκών υποδομών της Τεχεράνης και να διαταράξει τον εφοδιασμό, αν και αναφορές σημειώνουν ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει ιρανικούς στρατιωτικούς και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα τις επόμενες ημέρες. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας έχουν αποτύχει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια παρατεταμένη ισραηλινή εκστρατεία στον Λίβανο, ενώ η Γαλλία έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός και επικέντρωση στη διπλωματία.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός έχουν μικρή καθαρή αρνητική επίδραση στο πώς θα κινηθεί η τιμή στο πετρέλαιο, δήλωσε ο Σίκαμορ, προσθέτοντας ότι η εστίαση βρίσκεται περισσότερο στη σύγκρουση στο Λίβανο και στην πιθανή απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης σε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές τόνωσης της οικονομίας του Πεκίνου, αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι τα μέτρα αυτά θα δώσουν σημαντική ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως.

Η Goldman Sachs άφησε την Πέμπτη αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, εκτιμώντας ότι η κινεζική τόνωση των τιμών της ενέργειας είναι μέτρια σε σχέση με μεγαλύτερους παράγοντες, όπως η προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και ο επερχόμενος χειμώνας για το φυσικό αέριο. Προβλέπει ότι το Brent θα κυμανθεί μεταξύ 70 και 85 δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities