Στη ζώνη των 1.390 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με τον χειρότερο τρόπο μια καθόλα αρνητική εβδομάδα, κατά την οποία οι κλάδοι των τραπεζών και των πρώτων υλών βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος ρευστοποιήσεων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.390,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.387,42 μονάδων (-1,08%) και 1.404,54 μονάδων (+0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 130,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 22,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,14% στις 3.351,54 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.290,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,30% στις 1.148,70 μονάδες.
Η αγορά έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 3,69%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο -4,78%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 7,20%.
Χτύπησε… κόκκινο
Οι πωλητές έκαναν το 5×5 κλείνοντας αρνητικά όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερβεί τα συνήθη επίπεδα αντίστασης που επί έξι μήνες δοκιμάζει η αγορά να διασπάσει αλλά υποχώρησε κάτω και από τα όρια της πολύμηνης συσσώρευσης, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.
Οι αγοραστές υπέστησαν (ένα ακόμα) σκωτσέζικό ντους αφού η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια ενώ εμφατική ήταν η αδυναμία του ΧΑ να παρακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών ή τα επιμέρους εγχώρια επιχειρηματικά νέα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η Αγορά υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της ως προς την απορρόφηση των μετοχών που είτε διατέθηκαν σε δημόσιες προσφορές είτε ήταν προϊόν αυξήσεων κεφαλαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα ντηλ σημαντικής προστιθέμενης αξίας που ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, η μετοχή της Quest εξάντλησε την δυναμική της ανακοίνωσης πώλησης της θυγατρικής της ACS σε μια μόλις συνεδρίαση ενώ απώλεσε το σύνολο των χρηματιστηριακών κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις.
Το γεγονός αυτό δείχνει πολύ χαμηλά επενδυτικά αντανακλαστικά καθώς και ότι η αγορά έχει ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες που συνδέονται με την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης δεικτοβαρών χαρτοφυλακίων ενόψει της αλλαγής του status της Ελληνικής Αγοράς.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση έχει μπει σε αμφισβήτηση μετά την καθοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.398 μονάδες. Η πτώση έχει ακόμα δυναμική καθώς παρατηρούνται συνεχόμενα πτωτικά κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας με αυξημένο τζίρο ο οποίος επιταχύνει προς το τέλος των συνεδριάσεων.
Πρώτο επίπεδο στήριξης είναι οι 1.350 μονάδες και δεύτερο οι 1.320 που οριοθετούται από τα χαμηλά του Αυγούστου ωστόσο από την άλλη πλευρά ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον πολλαπλά επίπεδα αντίστασης να αντιμετωπίσει εφόσον αντιδράσει ανοδικά με κυριότερο τις 1.420 μονάδες. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει ολοκλήρωση της εκτόνωσης καθώς διαγραμματικά δεν έχει υπάρχει η ημέρα ισορροπίας που θα δώσει μια ένδειξη αναχαίτισης της προσφοράς.
Οι πιθανότητες είναι με την πλευρά των πωλητών καθώς ακόμα οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής και η προβολή τους δείχνει ότι η πιθανότερη περιοχή έναρξης μιας ανοδικής αντίδρασης είναι οι 1.350 -1.340 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έχασε 3,72%, με τις Metlen και Aegean να την ακολουθούν με πτώση 2,89% και 2,40% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Πειραιώς, Motor Oil, Autohellas, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.
Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Alpha bank, Titan, Jumbo, Σαράντης, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οριακά υψηλότερα έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Λάμδα.
Latest News
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Παραμένει υπό διεθνή πίεση το ΧΑ
Η αγορά θέλει ένα καλύτερο κλείσιμο εβδομάδας, προκειμένου να κρατήσει σε ισχύ το θετικό βραχυπρόθεσμο σενάριο
«Παγιδευμένο» στη διεθνή αβεβαιότητα, στο επίκεντρο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει «παγιδευμένο» στο αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα
Σήκωσε στις πλάτες του το ΧΑ ο Τιτάνας, στήριξαν τράπεζες και ΟΤΕ
Για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η αγορά «έπαιξε» άμυνα στις πιέσεις, αλλά την τελευταία ώρα έκανε τον «αιφνιδιασμό» και έκλεισε με κέρδη
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Άμυνες από 4 «σωματοφύλακες»
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 1.446,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,9 εκατ. τεμάχια
Ψύχραιμη… πτώση στο ΧΑ, αναζητά άμυνες στις διεθνείς αναταράξεις
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από την αναδίπλωση πολλών ξένων χαρτοφυλακίων
ΟΠΑΠ και τράπεζες «έσωσαν» το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, ξεχώρισε το «πακέτο» στη Eurobank
Αδύναμη αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη σημερινή στήριξη του τραπεζικού κλάδου