Στη ζώνη των 1.390 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με τον χειρότερο τρόπο μια καθόλα αρνητική εβδομάδα, κατά την οποία οι κλάδοι των τραπεζών και των πρώτων υλών βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος ρευστοποιήσεων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.390,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.387,42 μονάδων (-1,08%) και 1.404,54 μονάδων (+0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 130,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 22,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,14% στις 3.351,54 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.290,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,30% στις 1.148,70 μονάδες.
Η αγορά έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 3,69%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο -4,78%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 7,20%.
Χτύπησε… κόκκινο
Οι πωλητές έκαναν το 5×5 κλείνοντας αρνητικά όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερβεί τα συνήθη επίπεδα αντίστασης που επί έξι μήνες δοκιμάζει η αγορά να διασπάσει αλλά υποχώρησε κάτω και από τα όρια της πολύμηνης συσσώρευσης, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.
Οι αγοραστές υπέστησαν (ένα ακόμα) σκωτσέζικό ντους αφού η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια ενώ εμφατική ήταν η αδυναμία του ΧΑ να παρακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών ή τα επιμέρους εγχώρια επιχειρηματικά νέα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η Αγορά υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της ως προς την απορρόφηση των μετοχών που είτε διατέθηκαν σε δημόσιες προσφορές είτε ήταν προϊόν αυξήσεων κεφαλαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα ντηλ σημαντικής προστιθέμενης αξίας που ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, η μετοχή της Quest εξάντλησε την δυναμική της ανακοίνωσης πώλησης της θυγατρικής της ACS σε μια μόλις συνεδρίαση ενώ απώλεσε το σύνολο των χρηματιστηριακών κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις.
Το γεγονός αυτό δείχνει πολύ χαμηλά επενδυτικά αντανακλαστικά καθώς και ότι η αγορά έχει ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες που συνδέονται με την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης δεικτοβαρών χαρτοφυλακίων ενόψει της αλλαγής του status της Ελληνικής Αγοράς.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση έχει μπει σε αμφισβήτηση μετά την καθοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.398 μονάδες. Η πτώση έχει ακόμα δυναμική καθώς παρατηρούνται συνεχόμενα πτωτικά κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας με αυξημένο τζίρο ο οποίος επιταχύνει προς το τέλος των συνεδριάσεων.
Πρώτο επίπεδο στήριξης είναι οι 1.350 μονάδες και δεύτερο οι 1.320 που οριοθετούται από τα χαμηλά του Αυγούστου ωστόσο από την άλλη πλευρά ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον πολλαπλά επίπεδα αντίστασης να αντιμετωπίσει εφόσον αντιδράσει ανοδικά με κυριότερο τις 1.420 μονάδες. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει ολοκλήρωση της εκτόνωσης καθώς διαγραμματικά δεν έχει υπάρχει η ημέρα ισορροπίας που θα δώσει μια ένδειξη αναχαίτισης της προσφοράς.
Οι πιθανότητες είναι με την πλευρά των πωλητών καθώς ακόμα οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής και η προβολή τους δείχνει ότι η πιθανότερη περιοχή έναρξης μιας ανοδικής αντίδρασης είναι οι 1.350 -1.340 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έχασε 3,72%, με τις Metlen και Aegean να την ακολουθούν με πτώση 2,89% και 2,40% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Πειραιώς, Motor Oil, Autohellas, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.
Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Alpha bank, Titan, Jumbo, Σαράντης, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οριακά υψηλότερα έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Λάμδα.
Latest News
Υπό έλεγχο η τραπεζική πτώση στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει τα στηρίγματα ώστε να περάσει τη διόρθωση αρκετών τίτλων με τις μικρότερες δυνατές απώλειες
Μοιρασμένα πρόσημα και αψιμαχίες τίτλων στο ΧΑ
Η αγορά ακολουθεί μια ήπια ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, που επιτρέπει σε πολλά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους
Έδωσε κι άλλο ύψος η Aegean, με στυλοβάτες Τιτάν και Jumbo
Χωρίς να λείπει η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα στις αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ελέγξει για ακόμη μία ημέρα τις πιέσεις σε πολλούς τίτλους του
Κρατά το θετικό πρόσημο το ΧΑ, παραμένει η επιφυλακτικότητα
Το ΧΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα αφήσει εύκολα τις πιέσεις των πωλητών να κυριαρχήσουν
Ψυχραιμία στις αγορές, παραμένει η σκιά του Τραμπ – Ανθεκτικό το ΧΑ
Μια εικόνα που έχουν επίσης και οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και οι ασιατικές νωρίτερα
Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις
Metlen και Εθνική «σήκωσαν» το ΧΑ στις 1.530 μονάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,41% και κινήθηκε μεταξύ 1.523,91 μονάδων (-0,06%) και 1.530,91 μονάδων (+0,41%)
Profit taking με υψηλό τζίρο στο ΧΑ
Στο τεχνικό σκέλος, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε εύκολα τη ζώνη των 1.480 μονάδων, δίνοντας και πάλι ανοδική κίνηση
Κινήσεις αφομοίωσης και αναμονής στο ΧΑ - Πιέσεις λόγω μερίσματος στην Helleniq Energy
Το ΧΑ πρέπει να διαχειριστεί τη νευρικότητα που επικρατεί αφενός διεθνώς για τη νέα προεδρία Ντόναλντ Τραμπ
Τράπεζες, ΧΑ και Ελλάδα στο μικροσκόπιο των επενδυτών – Τι βαθμό βάζουν
Τι λένε για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την ελληνική οικονομία κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι