«Για μένα η πιο όμορφη λέξη στο λεξικό είναι “δασμοί”», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Οικονομική Λέσχη στο Σικάγο την περασμένη εβδομάδα. Κρίνοντας από το βροντερό χειροκρότημα που ακολούθησε, πολλοί στην επιχειρηματική κοινότητα πιστεύουν ότι το σχέδιο του Τραμπ για δασμούς θα βοηθήσει τις εταιρείες τους.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του επιμένουν ότι οι δασμοί θα βοηθήσουν τους αμερικανούς εργαζομένους. Αλλά οι δασμοί δεν μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα επιχειρηματικά κέρδη ταυτόχρονα, επειδή υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, επιβάλλοντας κόστος στους καταναλωτές και τους παραγωγούς που συμπιέζουν το συνολικό εθνικό εισόδημα. Ενα πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα υποστούν πραγματικό οικονομικό πόνο.

Οσοι ευνοούν τους δασμούς θεωρούν το διεθνές εμπόριο την κύρια αιτία απώλειας θέσεων εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ και στασιμότητας των μισθών για τους εργαζομένους που δεν έχουν πτυχία κολεγίου. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι φθηνές εισαγωγές από χώρες με χαμηλούς μισθούς όπως η Κίνα έχουν εξαλείψει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που παράγουν παρόμοια προϊόντα. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στο εξωτερικό αναζητώντας φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

Το κόστος των δασμών είναι σημαντικό. Μια προσεκτική μελέτη υπολόγισε ότι οι δασμοί του Τραμπ το 2018 κόστισαν στους εισαγωγείς 51 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούν με περίπου 400 δολάρια ανά νοικοκυριό εκείνο το έτος, και επίσης διέβρωσαν τους πραγματικούς μισθούς.

Οι καθολικοί δασμοί που προτείνονται τώρα θα καλύπτουν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερες εισαγωγές, με αναλογικά υψηλότερο κόστος ανά νοικοκυριό. Εάν ο στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην Αμερική, οι επιδοτήσεις, η καλύτερη υποδομή των ΗΠΑ ή οι επενδύσεις που χρειάζονται για την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα το πετύχαιναν χωρίς να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Εκτός από όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες, οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ αναμφίβολα θα πυροδοτήσουν τιμωρητικούς δασμούς και θα πυροδοτήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο. Εάν ένας διεθνής εμπορικός πόλεμος επαναληφθεί στον σημερινό πολύ πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ σίγουρα θα χάσουν.

Ο Maurice Obstfeld είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics και επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο University of California, Berkeley.

Πηγή:Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts