«Για μένα η πιο όμορφη λέξη στο λεξικό είναι “δασμοί”», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Οικονομική Λέσχη στο Σικάγο την περασμένη εβδομάδα. Κρίνοντας από το βροντερό χειροκρότημα που ακολούθησε, πολλοί στην επιχειρηματική κοινότητα πιστεύουν ότι το σχέδιο του Τραμπ για δασμούς θα βοηθήσει τις εταιρείες τους.
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του επιμένουν ότι οι δασμοί θα βοηθήσουν τους αμερικανούς εργαζομένους. Αλλά οι δασμοί δεν μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα επιχειρηματικά κέρδη ταυτόχρονα, επειδή υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, επιβάλλοντας κόστος στους καταναλωτές και τους παραγωγούς που συμπιέζουν το συνολικό εθνικό εισόδημα. Ενα πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα υποστούν πραγματικό οικονομικό πόνο.
Οσοι ευνοούν τους δασμούς θεωρούν το διεθνές εμπόριο την κύρια αιτία απώλειας θέσεων εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ και στασιμότητας των μισθών για τους εργαζομένους που δεν έχουν πτυχία κολεγίου. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι φθηνές εισαγωγές από χώρες με χαμηλούς μισθούς όπως η Κίνα έχουν εξαλείψει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που παράγουν παρόμοια προϊόντα. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στο εξωτερικό αναζητώντας φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Το κόστος των δασμών είναι σημαντικό. Μια προσεκτική μελέτη υπολόγισε ότι οι δασμοί του Τραμπ το 2018 κόστισαν στους εισαγωγείς 51 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούν με περίπου 400 δολάρια ανά νοικοκυριό εκείνο το έτος, και επίσης διέβρωσαν τους πραγματικούς μισθούς.
Οι καθολικοί δασμοί που προτείνονται τώρα θα καλύπτουν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερες εισαγωγές, με αναλογικά υψηλότερο κόστος ανά νοικοκυριό. Εάν ο στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην Αμερική, οι επιδοτήσεις, η καλύτερη υποδομή των ΗΠΑ ή οι επενδύσεις που χρειάζονται για την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα το πετύχαιναν χωρίς να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Εκτός από όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες, οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ αναμφίβολα θα πυροδοτήσουν τιμωρητικούς δασμούς και θα πυροδοτήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο. Εάν ένας διεθνής εμπορικός πόλεμος επαναληφθεί στον σημερινό πολύ πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ σίγουρα θα χάσουν.
Ο Maurice Obstfeld είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics και επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο University of California, Berkeley.
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων
Δικαστικό «μπλόκο» σε αναγκαστική εκτέλεση λόγω ελλείψεων στα νομιμοποιητικά έγγραφα
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας ακύρωσε το πλάνο αναγκαστικής εκτέλεσης που είχε καταστρωθεί σε βάρος οφειλέτη, λόγω προβληματικής νομιμοποίησης