Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών σε 2 δισ. ευρώ, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Ο κρατικά ελεγχόμενος όμιλος είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι θα μπορούσε να αυξήσει το πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε έως 2,1 δισ. ευρώ, εάν βελτιωνόταν η μακροοικονομική κατάσταση.

Ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,27 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 1,08 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση που συνέταξε η εταιρεία, αλλά μειωμένα από τα 1,82 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η ιταλική Eni συζητά με την Ιαπωνία για προμήθεια LNG

Παρά τις χαμηλότερες προσδοκίες για την τιμή του πετρελαίου, η Eni δήλωσε ότι θα αυξήσει τις ανταμοιβές για τους επενδυτές, καθώς η πρόοδος στο σχέδιο πωλήσεών της και οι έλεγχοι του κόστους βοηθούν στη συγκράτηση του χρέους της.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αλματωδών κερδών θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες να δανειστούν για να διατηρήσουν τις πληρωμές των μετόχων ή να τις αναγκάσει να μειώσουν τις επαναγορές.

Η Eni ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το αμερικανικό fund KKR θα αγοράσει μερίδιο 25% στην επιχείρηση βιοκαυσίμων Enilive έναντι 2,9 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την απόσχιση αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή της μετάβαση.

Με την Eni να αναμένει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου Brent θα πέσει κατά μέσο όρο στα 83 δολάρια το βαρέλι φέτος, από την προηγούμενη εκτίμηση των 86 δολαρίων, η εταιρεία μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις της για τις υποκείμενες ταμειακές ροές από εργασίες και τα λειτουργικά κέρδη.

Οι υποκείμενες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (CFFO) του τρίτου τριμήνου στα 2,9 δισ. ευρώ ήταν σύμφωνες με τις εκτιμήσεις.

Ο δείκτης μόχλευσης του ομίλου, ο οποίος μετρά το συνολικό χρέος σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια, ήταν σταθερός σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο στο 22% και αναμένεται τώρα να πέσει προς το χαμηλότερο άκρο ενός εύρους 15%-20%.

Το τετραετές σχέδιο διάθεσης προχωρά ταχύτερα από το αναμενόμενο με εξαιρετική ορατότητα για το σύνολο σχεδόν των 8 δισ. ευρώ σε καθαρά έσοδα που έχουν προγραμματιστεί, ανέφερε η Eni σε ανακοίνωσή της.

«Συνολικά, η Eni συνεχίζει να επιτυγχάνει τους στρατηγικούς της στόχους και η ώθηση προς τα πάνω στις διανομές είναι πιθανό να χαιρετιστεί από τους επενδυτές», έγραψε ο αναλυτής της Royal Bank of Canada, Biraj Borkhataria, σε σημείωμα για τους πελάτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Deutsche Bank: Αλλαγή σεναρίου – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη
Διεθνή |

Αλλαγή σεναρίου από την Deutsche Bank – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη

Στο «σύμπαν» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η προτιμώμενη μέτρηση της πιθανότητας τιμολόγησης Τραμπ είναι το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο πέρα από τη διαφορά των επιτοκίων