Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία έγινε λίγο πιο αισιόδοξη αυτόν τον μήνα, καθώς η πτώση του μεταποιητικού τομέα «φρέναρε», σύμφωνα με μια μηνιαία έρευνα που παρακολουθήθηκε προσεκτικά, αν και οι προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να φαίνονται αδύναμες.

Εθνικό δίκτυο υδρογόνου στη Γερμανία – Εγκρίθηκε η κατασκευή του

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo ανέβηκε στις 86,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 85,4 έναν μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο μετά από πέντε μήνες. Ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 85,6 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που συνέταξε η Wall Street Journal.

«Η γερμανική οικονομία σταμάτησε την πτώση προς το παρόν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.

Η αναιμική ανάκαμψη που αναμένεται για τη γερμανική οικονομία θα έρθει μόνο από την άνοιξη και μετά

Οι εταιρείες στη Γερμανία ήταν πιο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και οι προσδοκίες έγιναν πιο αισιόδοξες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από κάποιο σκεπτικισμό, πρόσθεσε.

Γερμανία: Σε θετικό πρόσημο ο τομέας υπηρεσιών

Σημειωτέον, η πτωτική τάση που πλήττει τον μεταποιητικό τομέα στη Γερμανία δεν συνεχίστηκε αυτόν τον μήνα, ενώ ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αναφέρουν τα στοιχεία. Οι μετρητές του εμπορίου αυξήθηκαν κάπως, αν και το κατασκευαστικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω πιο απαισιόδοξων προσδοκιών, είπε ο Ifo.

Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας Ifo αποτελούν συνολικά καλά νέα, η αύξηση της εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο δεν σημαίνει ακόμη μια νέα ανοδική τάση μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες πτώσης, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer.

«Το χειμερινό εξάμηνο θα είναι δύσκολο για τη γερμανική οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι η αναιμική ανάκαμψη θα έρθει μόνο από την άνοιξη και μετά.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, κατατάσσοντάς την στις πιο αδύναμες προηγμένες οικονομίες παγκοσμίως.

Η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία και την οικονομία της μπορεί να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες. Η τράπεζα νωρίτερα τον Οκτώβριο μείωσε το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και ορισμένοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα ότι τα επιτόκια πρέπει να πέσουν σε ένα επίπεδο στο οποίο θα μπορεί να τονώνει την οικονομία, αντί να διατηρεί τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας Ifo έρχονται μετά από έρευνες για τις επιχειρήσεις την Πέμπτη που έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να μειώνεται στη Γερμανία αυτόν τον μήνα, αν και με λιγότερο απότομο ρυθμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Deutsche Bank: Αλλαγή σεναρίου – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη
Διεθνή |

Αλλαγή σεναρίου από την Deutsche Bank – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη

Στο «σύμπαν» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η προτιμώμενη μέτρηση της πιθανότητας τιμολόγησης Τραμπ είναι το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο πέρα από τη διαφορά των επιτοκίων