Αν και οι  αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου, ο νικητής της αμφίρροπης κούρσας μεταξύ της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην γίνει γνωστός για ημέρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Καθώς καταμετρώνται τα ψηφοδέλτια, ένας υποψήφιος μπορεί να φαίνεται να προηγείται με βάση τις πρώτες αποδόσεις , ωστόσο ο άλλος αντίπαλός του μπορεί να κλείσει τη διαφορά καθώς θα καταμετρώνται περισσότερες ψήφοι.

Ντόναλντ Τραμπ: Ορατός στην Ευρώπη ο οικονομικός εφιάλτης της νίκης του

Στις προηγούμενες εκλογές ορισμένες πολιτείες βίωσαν την «κόκκινη οφθαλμαπάτη», στην οποία ο Τραμπ προηγούνταν τη νύχτα των εκλογών, προτού η «μπλε μετατόπιση» οδηγήσει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να τον προσπερνά, φαινόμενο που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να ενισχύσει τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης αγκαλιάσει την επιστολική ψήφο πιο εύκολα από τους Ρεπουμπλικάνους

Ωστόσο δεν είχε συμβεί τίποτα το ασυνήθιστο εξηγεί το ειδησιογραφικό πρακτορείο. Οι λόγοι είναι απλοί. Οι Δημοκρατικοί τείνουν να ζουν σε πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όπου η καταμέτρηση των ψήφων διαρκεί περισσότερο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης αγκαλιάσει την επιστολική ψήφο πιο εύκολα από τους Ρεπουμπλικάνους μετά τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου είναι αναξιόπιστα και ότι η καταμέτρηση αυτών των ψηφοδελτίων διαρκεί περισσότερο από ό,τι η καταμέτρηση των ψήφων την ημέρα των εκλογών.

Ο Τραμπ έχει ενθαρρύνει και επικρίνει τόσο την πρόωρη όσο και την επιστολική ψήφο το 2024.

Υπάρχουν επτά πολιτείες μάχης που είναι πιθανό να κρίνουν τις εκλογές, η καθεμία με τους δικούς της κανόνες για τον χειρισμό και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ακολουθεί τι ισχύει για κάθε μια από αυτές

Αριζόνα

Η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Αριζόνα. Σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν νωρίς, οι περισσότεροι μέσω ταχυδρομείου, το 2020. Οι εκλογικοί υπάλληλοι στην Αριζόνα μπορούν να αρχίσουν την επεξεργασία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που εστάλησαν μέσω της επιστολικής ψήφου κατά την παραλαβή τους. Ωστόσο υπάρχει εμπάργκο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και είναι μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τα επιστολικά ψηφοδέλτια που παραδίδονται την ίδια την ημέρα των εκλογών δεν επεξεργάζονται μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Αυτός ο αριθμός είναι συχνά σημαντικός . Το 2022, αυτές οι «καθυστερημένες πρόωρες» ψήφοι αποτελούσαν το ένα πέμπτο του συνόλου των ψηφοδελτίων στην κομητεία Maricopa, τη μεγαλύτερη της πολιτείας – και μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να καταμετρηθούν.

Τα πρώτα αποτελέσματα τη νύχτα των εκλογών αφορούν κυρίως τις πρώιμες ψήφους, οι οποίες θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη Χάρις, προτού οι αριθμοί μετατοπιστούν προς τον Τραμπ καθώς θα καταμετρώνται οι ψήφοι της ημέρας των εκλογών. Θα μπορούσαν να μετακινηθούν ξανά προς την Χάρις τις επόμενες ημέρες καθώς θα καταγράφονται τα ψηφοδέλτια που θα φτάσουν αργά με επιστολική ψήφο.

Τζόρτζια

Η έγκαιρη αυτοπρόσωπη ψηφοφορία είναι δημοφιλής στη Τζόρτζια, όπου οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το 65% έως 70% των ψηφοδελτίων θα δοθεί σε πρώιμα εκλογικά κέντρα. Τα επιστολικά ψηφοδέλτια, τα οποία ενδέχεται να αποτελούν περίπου το 5% των ψήφων, μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία, η οποία περιλαμβάνει βήματα όπως η επαλήθευση των υπογραφών, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών για να αρχίσουν την καταμέτρησή τους. Κάμαλα Χάρις

Όλες οι πρόωρες ψήφοι – προσωπικές και επιστολικές – πρέπει να καταμετρηθούν και να αναφερθούν έως τις 8 μ.μ. ET (0000 GMT) τη νύχτα των εκλογών, σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία. Οι αξιωματούχοι στοχεύουν να έχουν καταμετρήσει όλες τις ψήφους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ημέρας των εκλογών, μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ήταν θύμα απάτης

Ψηφοδέλτια από ψηφοφόρους του εξωτερικού και στρατιωτικούς θα γίνονται δεκτά έως και τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, εφόσον έχουν σφραγιστεί ταχυδρομικά έως τις 5 Νοεμβρίου. Ζητήθηκαν περισσότερα από 21.000 τέτοια ψηφοδέλτια, οπότε σε μια ενδεχόμενη εξαιρετικά στενή εκλογική αναμέτρηση το αποτέλεσμα είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει μέχρι να καταμετρηθούν αυτές οι ψήφοι.

Μίσιγκαν

Από τις εκλογές του 2020, το Μίσιγκαν καθιέρωσε για πρώτη φορά την πρόωρη αυτοπρόσωπη ψηφοφορία και άρχισε να επιτρέπει σε εκλογικές περιοχές με περισσότερους από 5.000 κατοίκους να αρχίσουν να επεξεργάζονται και να ταξινομούν τις επιστολικές ψήφους οκτώ ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών. Οι μικρότερες περιοχές μπορούν να το κάνουν την ημέρα πριν από την 5η Νοεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν στην πολιτεία να ανακοινώσει τα αποτελέσματα πιο γρήγορα από ό,τι το 2020, όταν τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν εκ των προτέρων. Αυτό δημιούργησε την «κόκκινη οφθαλμαπάτη» τη νύχτα των εκλογών, όταν οι πρώιμες καταμετρήσεις των ψήφων της πολιτείας την ημέρα των εκλογών ευνοούσαν τον Τραμπ. Ο Μπάιντεν τελικά ξεπέρασε τον Τραμπ χάρη στα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου, τα οποία χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να καταμετρηθούν. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ήταν θύμα απάτης. Τραμπ

Νεβάδα

Η αργή καταμέτρηση των ψήφων στη Νεβάδα το 2020, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έδωσαν τα αποτελέσματα υπέρ του Μπάιντεν πέντε ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών και αυτό οδήγησε σε αμέτρητα υπομνήματα, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι οι αλλαγές που έγιναν έκτοτε θα πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, οι κομητείες επιτράπηκε να αρχίσουν την επεξεργασία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με αλληλογραφία στις 21 Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την καταμέτρηση των πρόωρων προσωπικών ψήφων στις 8 π.μ. PT (1500 GMT) την ημέρα των εκλογών, αντί να περιμένουν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Αλλά η Νεβάδα μπορεί και πάλι να μην κληθεί αμέσως. Η επιστολική ψήφος έχει γίνει δημοφιλής στην πολιτεία και είναι το μόνο πεδίο εκλογικής αναμέτρησης που δέχεται επιστολικά ψηφοδέλτια που φθάνουν αργά.

Tο αποτέλεσμα στη Βόρεια Καρολίνα μπορεί να παραμείνει ασαφές για μια εβδομάδα ή και περισσότερο

Οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο έχει σφραγίδα ταχυδρομείου έως τις 5 Νοεμβρίου θα εξακολουθεί να μετράται εάν φτάσει εντός τεσσάρων ημερών. Αυτά τα καθυστερημένα ψηφοδέλτια ευνοούν ιστορικά τους Δημοκρατικούς, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει μετατόπιση προς τον Χάρις καθώς οι ψήφοι θα καταμετρώνται μετά την ημέρα των εκλογών.

Βόρεια Καρολίνα

Οι εκλογικοί υπάλληλοι θα αρχίσουν να επεξεργάζονται και να σαρώνουν τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια ενόψει της ημέρας των εκλογών. Αφού κλείσουν οι κάλπες, τα πρώτα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα προέρχονται  πιθανότατα κυρίως από ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου, καθώς και από πρόωρες προσωπικές ψηφοφορίες. Οι ψήφοι της ημέρας των εκλογών θα καταμετρηθούν και θα αναφερθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος, ενώ τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Χάρις μπορεί να φαίνεται να προηγείται νωρίς χάρη στις επιστολικές ψήφους, ενώ ο Τραμπ μπορεί να κλείσει τη διαφορά καθώς καταμετρώνται οι ψήφοι της ημέρας των εκλογών.

Εάν οι εκλογές είναι τόσο κοντά όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα στη Βόρεια Καρολίνα μπορεί να παραμείνει ασαφές για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Τα επιστολικά ψηφοδέλτια που φτάνουν στις 5 Νοεμβρίου, καθώς και τα ψηφοδέλτια από ψηφοφόρους του εξωτερικού και στρατιωτικούς, καταμετρώνται κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης περιόδου ελέγχου που ακολουθεί την ημέρα των εκλογών. Το 2020, τα μέσα ενημέρωσης δεν πίστωσαν τη Βόρεια Καρολίνα υπέρ του Τραμπ μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, 10 ημέρες μετά τις εκλογές.

Πενσιλβανία

Ίσως το πιο σημαντικό πεδίο της εκλογικής μάχης, η Πενσιλβανία δεν είχε ξεκάθαρο νικητή για το 2020 για τέσσερις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών, καθώς οι αξιωματούχοι εξέταζαν ένα τεράστιο όγκο επιστολικών ψηφοδελτίων. Η πολιτεία συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων που δεν επιτρέπουν στους εκλογικούς υπαλλήλους να επεξεργάζονται ή να ταξινομούν τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου μέχρι τις 7 π.μ. ώρα Ελλάδας την ημέρα των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστούν και πάλι ημέρες μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Με περισσότερους Δημοκρατικούς παρά Ρεπουμπλικανούς να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, τα πρώτα αποτελέσματα -με βάση τις αυτοπρόσωπες ψήφους της ημέρας των εκλογών θα δείχνουν πιθανότατα τον Τραμπ να προηγείται, αλλά το προβάδισμά του θα συρρικνώνεται πιθανότατα καθώς θα καταμετρώνται περισσότερα ψηφοδέλτια μέσω επιστολικής ψήφου.

Αυτό το μοτίβο το 2020 ώθησε τον Τραμπ να ισχυριστεί ψευδώς απάτη. Φέτος, ο νέος νόμος απαιτεί από τις περισσότερες κομητείες να ανακοινώνουν τα μεσάνυχτα της νύχτας των εκλογών πόσα ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου απομένουν να καταμετρηθούν σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ουισκόνσιν

Όπως και η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων πολιτειών που δεν επιτρέπουν στους εκλογικούς λειτουργούς να επεξεργαστούν ή να καταμετρήσουν τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου μέχρι το πρωί των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών των πρόωρων ψηφοφοριών.

Επιπλέον, πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας μεταφέρουν τις επιστολικές ψήφους σε μια κεντρική τοποθεσία για επεξεργασία και καταμέτρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές παρτίδες ψήφων που αναφέρονται ταυτόχρονα νωρίς το πρωί μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Το 2020, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ισχυρίστηκαν ψευδώς απάτη αφού το Μιλγουόκι, η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, ανέφερε σχεδόν 170.000 ψηφοδέλτια που δεν είχαν εκδοθεί γύρω στις 3:30 π.μ. CT (0830 GMT), δίνοντας στον Μπάιντεν μια τεράστια άνοδο που τον έφερε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση. Αλλά η αύξηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω του τρόπου με τον οποίο η πόλη επεξεργάζεται αυτά τα ψηφοδέλτια και του γεγονότος ότι οι Δημοκρατικοί ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν ταχυδρομικά. Ένα παρόμοιο μοτίβο είναι πιθανό το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα