Η Sunlight Group πέτυχε επιδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ από το Innovation Fund της Ε.Ε.
Πρόκειται για την πολυπόθητη επιδότηση που αναζητούσε η Sunlight Group προκειμένου να αναπτύξει το gigafactory, το μεγάλο εργοστάσιο 1,2 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία. Θα παράγει μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας αλλά και για βιομηχανικές εφαρμογές.
Sunlight Group: «Έσπασαν το φράγμα» του 1 δισ. οι πωλήσεις – Νέα υψηλά κερδοφορίας
Η επίδοση της Sunlight Group
Η Sunlight Group ήταν μεταξύ των 85 επιχειρήσεων της Ε.Ε. για τις οποίες εγκρίθηκαν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Και όχι μόνο. Η ελληνική εταιρεία με τα 245 εκατ. ευρώ θεωρείται από τις ελάχιστες που έλαβαν από τις υψηλότερες ενισχύσεις στον συγκεκριμένο κύκλο ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων με κριτήριο την καινοτομία.
Κύκλοι των Βρυξελλών και της ελληνικής βιομηχανίας θεωρούν «επιτυχία» αυτή την επίδοση που σημείωσε η Sunlight Group αν αναλογιστεί κανείς πώς τα 4,8 δισ. ευρώ αν μοιραστούν στις 85 εταιρείες αντιστοιχούν σε περίπου 55 με 58 εκατ. ευρώ στην κάθε μία.
Το gigafactory στη Δυτική Μακεδονία
Η επένδυση της Sunlight Group στη Δυτική Μακεδονία σχεδιάστηκε από την εποχή της κυβερνητικής απόφασης για την απολιγνιτοποίηση το 2019.
Το project της Sunlight περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής στοιχείων λιθίου
Ήταν ανάμεσα στις εμβληματικές επενδύσεις για την μετάβαση των περιοχών στη νέα εποχή, στο νέο παραγωγικό πρότυπο, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η Sunlight με την κατασκευή του εργοστασίου (gigafactory), επιδίωκε να τοποθετηθεί από το 2019 εγκαίρως στον διεθνή ανταγωνισμό και ιδίως να αδράξει την ευκαιρία υψηλών κινήτρων που παρέχουν μεγάλες χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ σε επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Το project της Sunlight περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής στοιχείων λιθίου. Θα είναι ισχύος 80 GWh και θα δημιουργήσει περί τις 2.000 θέσεις εργασίας.
Οι καθυστερήσεις για την επένδυση της Sunlight Group
Πέρασαν πέντε χρόνια και η επένδυση της Sunlight Group δεν έχει υλοποιηθεί.
Διοικητικά εμπόδια αλλά και η ολιγωρία της κυβέρνησης να εκκινήσει διαδικασίες ενίσχυσης της συγκεκριμένης επένδυσης όπως συνέβη στην περίπτωση άλλων χωρών της Ε.Ε. έχει κρατήσει το συγκεκριμένο project στα χαρτιά.
Πέρυσι, ο CEO της Sunlight Group είχε εκφράσει τους προβληματισμούς του για τη συγκεκριμένη επένδυση κάνοντας μάλιστα γνωστή και την πρόθεση της Γαλλίας να απευθύνει πρόσκληση στον όμιλο για την κατασκευή στη συγκεκριμένη χώρα εργοστασίου που θα κατασκευάζει μπαταρίες.
Οι διεθνείς αβεβαιότητες
Η έγκριση της επιδότησης για τη Sunlight Group έρχεται όμως εν μέσω πρωτόγνωρων αβεβαιοτήτων στη διεθνή αγορά.
Αυτό σημείωναν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς θέτοντας τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες και ιδίως εκείνες που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Η μία αβεβαιότητα έχει να κάνει με τον «πόλεμο» Ε.Ε. – Κίνας για τα ηλεκτρικά οχήματα που έχει ανακύψει με την επιθετική πολιτική του Πεκίνου τόσο στην πώληση φθηνότερων EVs έναντι ευρωπαϊκών, όσο και με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές μπαταριών που εισάγονται από την Κίνα.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αδυναμία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών να σταθούν στον ανταγωνισμό, έχει οδηγήσει μεγάλους ομίλου του κλάδου, όπως η Volkswagen σε αποφάσεις για περιστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας και με απειλή το κλείσιμο εργοστασίων.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και βιομηχανίες κολοσσοί στο χώρο των μπαταριών όπως η Northvolt.
Η δεύτερη αβεβαιότητα έρχεται από το μέτωπο των αμερικανικών εκλογών. Μία πιθανή επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο την πολιτική των δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Και η τρίτη πρόκληση προκύπτει από την ίδια την αδυναμία της Ε.Ε. να λάβει στρατηγικές αποφάσεις ως προς το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η όποια στροφή που επιδιώκουν τώρα οι Βρυξέλλες γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και με ζημιά ως προς τα μερίδια ανταγωνισμού. Απώλειες που δύσκολα μπορούν να ανακτηθούν
Ο δρόμος για το εργοστάσιο της Sunlight Group
Ο δρόμος για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στη Δυτική Μακεδονία είναι δύσβατος.
Και, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ακόμη και με ταχείς ρυθμούς να τρέξουν οι αδειοδοτήσεις και η χωροθέτηση του gifafactory, το διεθνές περιβάλλον και κυρίως η επιμονή των Βρυξελλών να γύρει τη ζυγαριά υπέρ της πράσινης μετάβασης έναντι της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και τις επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση.
Latest News
Επέκταση της Foot Locker στη Βουλγαρία με τρία νέα καταστήματα από τον όμιλο Fourlis
Τα τρία καταστήματα, που θα ανοίξουν σε καίριες εμπορικές τοποθεσίες, είναι τα πρώτα που ανοίγει ο όμιλος Fourlis στη Βουλγαρία
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι