Στον ΣΕΒ

Το talk of the town χθες ήταν η ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Στο Μέγαρο Μουσικής μετά τις 7 το απόγευμα βρίσκονταν σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και σχεδόν όλα τα επιχειρηματικά «τζάκια».

Για να ξεκινήσω από τα πιο απλά από την πολιτική σκηνή, πέραν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος καθόταν δίπλα στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, όπως σας είπα ήταν σχεδόν όλοι οι υπουργοί. Ακόμη και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που δεν έχει παραγωγικό υπουργείο.

Απών ο Χατζηδάκης, ο οποίος βρίσκεται στο ΔΝΤ, παρών φυσικά ο Θεοδωρικάκος.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε (;) από τον Ναύαρχο Αποστολάκη και αν διέκρινα καλά μέσα σε τόσο κόσμο είδα και τον βουλευτή και ηθοποιό Μπιμπίλα από το κόμμα της Κωνσταντοπούλου…

Τα τζάκια…

Όπως σας είπα και πιο πριν στην εκδήλωση του ΣΕΒ ήταν όλα τα παλιά αλλά και νέα επιχειρηματικά «τζάκια» της χώρας.

Ξεχώρισα τους Παπαλεξόπουλο και Κανελλόπουλο (Τιτάν), Γιάννη Στασινόπουλο (Viohalco), Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Αριστοτέλη Παντελιάδη (METRO), Γιαννίδης (Βιτέξ), Γιάννης Χήτος (Green Cola), Γιώτης, Κίκιζας, Σουλιώτης (Παλίροια) κα.

Παρούσα και η Ιουλία Τσέτη (ΟΦΕΤ) η οποία παρά το γεγονός πώς δεν μετέχει στο ΔΣ του ΣΕΒ, μαθαίνω ότι έχει τρόπο και παρακολουθεί τις εξελίξεις…

Ο πρώην και ο νυν

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε η καθιερωμένη για τον ΣΕΒ δεξίωση στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.

Δεν είναι δυνατόν να μην σας περιγράψω την αγκαλιά του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στον διάδοχο του Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Άλλωστε ο τελευταίος ήταν και η πρόταση του Παπαλεξόπουλου ως διάδοχο του στην οδό Ξενοφώντος.

Οι δύο βιομήχανοι τα είπανε για λίγο και δεν δίστασαν να στηθούν μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς…

Ο σταρ…

Σταρ της χθεσινής εκδήλωσης για τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ήταν αναμφίβολα ο πρόεδρος του Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους επιχειρηματίες, ενώ πολλοί εξ αυτών αποζητούσαν μία φωτογραφία στο πλάι του…

Κι εκείνος δεν δίσταζε να τους τη δώσει… Είτε με σέλφι… από τα κινητά, είτε με τους φακούς των φωτορεπόρτερ….

—————————

Περιμένοντας τον Γκοντό

Άνοιξε την αυλαία των αποτελεσμάτων των «μεγάλων» η Metlen, ως είθισται, αλλά όσο καλά και αν ήταν η αγορά παρέμεινε στον γνωστό εαρινό λήθαργο.

Τι εαρινό δηλαδή, αφού από τον Φεβρουάριο δεν λέει να κουνηθεί από ένα εύρος που έχει πλέον κουράσει.

Οι λόγοι βέβαια γνωστοί. Έχουν αναλυθεί διεξοδικώς στις σελίδες του «ΟΤ».

Ματαίως περιμένουν την αντίδραση στη Λ. Αθηνών, που όπως μου ανέφερε πηγή μου, δεν θα έρθει εάν δεν «αποφασίσουν» οι τράπεζες. Οι μετοχές τους δηλαδή.

Μυτιληναίος

Τα μέτωπα των τραπεζών

Το παράδοξο είναι ότι ενώ την τελευταία διετία ο κλάδος «εξαργύρωνε» ακόμη και την πιο μικρή θετική είδηση, δεν φαίνεται να αντιδρά πλέον στα τόσα καθησυχαστικά σχόλια των ξένων για τα ανοιχτά μέτωπα.

Και εννοώ το ένα που είναι τα επιτοκιακά έσοδα και το άλλο που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος (DTCs).

Για το πρώτο μέτωπο, αυτό που διαμηνύεται στον κλάδο είναι ότι η τάση μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ίσως ενισχύσει και την πιστωτική επέκταση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει «κάτσει». Θετικά επίσης θα λειτουργήσει και η επιστροφή στο σύστημα των 4 τραπεζών θεραπευμένων πρώην κόκκινων δανείων.

Θα υπάρξει αντιστάθμιση, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς την «απόσταση» που υπάρχει ακόμη από το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά.

Οι «ωδίνες»

Στο δεύτερο μέτωπο, όμως, μαθαίνω ότι έχουν αρχίσει οι… ωδίνες. Δηλαδή υπάρχουν διεργασίες, ώστε οι διοικήσεις να ανακοινώσουν ενέργειες επίσπευσης των αποσβέσεων των DTCs.

Οι προσδοκίες βέβαια είναι χαμηλές ακόμη, αφού θα πρέπει να υπάρξουν συνεννοήσεις με Φρανκφούρτη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε έναν οδικό χάρτη κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ 3μηνου.

Θυμίζω εδώ ότι 1η Νοεμβρίου ανακοινώνει η Πειραιώς, στις 7 Νοεμβρίου η Εθνική και η Eurobank και μία ημέρα αργότερα η Alpha.

Καλό timing, θεωρώ, δεδομένου ότι θα ξέρουμε και τον/την επόμενο/η ένοικο του Λευκού Οίκου.

—————————————

Ο Νίκος Μαντζούφας

Ο Νίκος Μαντζούφας ήταν ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας και ειδικός γραμματέας στο ελληνικό δημόσιο.

Έμπειρο στέλεχος και με γνώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και συνολικά του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Βρυξελλών θήτευσε σε θέσεις που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ, ενώ τελευταία ήταν διοικητής στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι το 2023, οπότε και οι όχι τόσο αρμονικές σχέσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση τον οδήγησαν στην έξοδο από τα υπουργεία και στην αναζήτηση νέας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Μπίσαλας της Sunlight

Με επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο από τον δημόσιο τομέα, ο κ. Μαντζούφας δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί στην εργασιακή «αγκαλιά» ιδιωτικών ομίλων.

Την ώρα μάλιστα που τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πέφτουν βροχή… και οι επιχειρήσεις διψούν για πόρους και τρόπους να ξεκλειδώσουν ενισχύσεις από διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Νίκος Μαντζούφας προστέθηκε στη λίστα των αξιόλογων και δυναμικών στελεχών της Sunlight του ομίλου Olympia Group.

Και φυσικά ο CEO του βιομηχανικού ομίλου Λάμπρος Μπίσαλας δεν αφήνει τέτοια ταλέντα να πάνε χαμένα… Ξεχωρίζει άλλωστε για την επιμονή και το πείσμα του… Από τις διοικητικές αποφάσεις μέχρι και το κυνήγι ταλέντων…

Ο ιδανικός συνδυασμός…

Η συνεργασία Μπίσαλα – Μαντζούφα φέρνει ήδη καρπούς.

Και ιδίως στο μέτωπο που έχει σχέση με τα ευρωπαϊκά όργανα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με μία είδηση που πέρασε στα ψιλά… έγινε γνωστό ότι η Sunlight είναι από τις ελάχιστες σε σύνολο 85 εταιρειών που έλαβαν υψηλή επιδότηση από το Innovation Fund.

Για το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία πήρε το πράσινο φως για ενίσχυση της τάξης των 245 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σας πω ότι οι 85 εταιρείες έλαβαν συνολικά πάνω από 4,5 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι σε κάθε μία αντιστοιχεί περί τα 55 εκατ. ευρώ.

Αν μη τι άλλο η επιμονή Μπίσαλα και η τεχνογνωσία του Chief Funding and Institutional Affairs Officer της Sunlight… αποτελούν ιδανικό συνδυασμό…

—————————————

Τα «ψιλά γράμματα» του Scope

Η Scope μου έδωσε την ευκαιρία να σας εξηγήσω ένα παράδοξο για το ελληνικό χρέος.

Είναι ουσιαστικά και η κύρια μεταβλητή για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Το ότι μειώνεται το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι δεδομένο. Άλλωστε, όταν και ο παρονομαστής αυξάνεται, δηλαδή το ΑΕΠ, το κλάσμα μειώνεται.

Αλλά αυτό που είπε ο Scope είναι ότι καθώς η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τις αγορές και αποπληρώνει νωρίτερα τα δάνεια διάσωσης, η δομή του χρέους της σταδιακά αποδυναμώνεται.

Οι καθαρές πληρωμές τόκων αυξάνονται καθώς οι κρατικές αναχρηματοδοτήσεις μέσω ακριβότερων εκδόσεων αγοράς απορρόφησαν το 6,3% των εσόδων φέτος, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 7,9% έως το 2029.

Η μακροχρόνια μέση σταθμισμένη διάρκεια χρέους των 19,2 ετών επίσης μειώνεται σταδιακά.

Το δίλημμα του ΟΔΔΗΧ

Τώρα ευλόγως δημιουργούνται ερωτήματα γιατί ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε εκδόσεις ομολόγων…

Η απάντηση σαφώς βρίσκεται στο ότι θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά κρατικών τίτλων και να βελτιωθεί η καμπύλη του χρέους.

Μετά την επενδυτική βαθμίδα, οι ελληνικοί τίτλοι μπήκαν στους δείκτες των παρόχων, όπως εκείνους του Bloomberg.

Δεν μπορούσε δηλαδή η χώρα να μην αποκαταστήσει την προσφορά.

————————————————

Δεν τα κατάφεραν

Την πόρτα του Innovation Fund άνοιξαν και άλλες δύο εταιρείες για επενδύσεις: Η Elval και η Advent.

Πήραν έγκριση για ενισχύσεις 20 και 35 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Και αυτές τα κατάφεραν.

Μαθαίνω, όμως, πώς μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν αποκλείστηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια.

Δεν θα σας πω τα ονόματα τους, αλλά θα σας ιντριγκάρω να το ψάξετε, αν σας ενδιαφέρει….

Πρόκειται για έναν ενεργειακό όμιλο, έναν βιομηχανικό όμιλο και μία εταιρεία που διαχειρίζεται μεγάλα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου…

Βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ δεν σημαίνει τίποτα ως προς τα projects που ετοιμάζουν.

Χρηματοδότηση μπορούν εύκολα να αναζητήσουν και αλλού…

————————————————

Στον αέρα οι τιμολογήσεις μεγάλων εταιρειών

Σοβαρά προβλήματα, μαθαίνω, υπάρχουν στην αγορά από τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν στις εκτυπώσεις παραστατικών από την εφαρμογή ICISnet.

Τα προβλήματα έχουν προκαλέσει χάος σε όλες τις τελωνειακές αρχές, μάλιστα, επιτρέποντας την εκτύπωση μόνο των απολύτως απαραίτητων παραστατικών.

Θυμίζω εδώ ότι το Υποσύστημα Εισαγωγών του ICISnet καλύπτει την διαδικασία εισαγωγής εμπορευμάτων από τρίτες χώρες.

————————————————

Lamda

Έβλεπα τις προάλλες την καμπάνια της Lamda Development για το νέο χαρτοφυλάκιο της, την Lamda Malls.

Ανήγγειλε ουσιαστικά τα δύο νέα malls στο Ελληνικό.

Να θυμίσω ότι η Lamda Development ότι μόνο από τα τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα έχει EBITDA 44 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, εγώ περιμένω τον CEO Οδυσσέα Αθανασίου πότε θα μας έχει νεότερα ως προς την εισαγωγή της Lamda Malls στο χρηματιστήριο…

Λέτε να έρχεται η ώρα…;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories