«Όταν επισκέπτομαι αυτό το κτίριο, το κτίριο του ΔΝΤ, θυμάμαι πάντα τη δραματική εμπειρία της Ελλάδας κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα με μια φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση, προκειμένου να μην έχουμε παρόμοια εμπειρία στο μέλλον, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ακόμη, ο ίδιος επισήμανε ότι «Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, να διδάξουμε τους άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά όμως σε ότι μας αφορά είμαστε αποφασισμένοι, να μην ξεχνάμε την προστιθέμενη αξία της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Γι’ αυτό και όταν υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, είπα ότι και χωρίς αυτούς τους κανόνες η Ελλάδα θα ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, στο δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης. Γιατί ξέρουμε ότι εκτός από την εποπτεία των Βρυξελλών υπάρχει η εποπτεία των αγορών και των επενδυτών».
Ελληνική οικονομία: Οι 3+1 κίνδυνοι – Σε ποιους τομείς χτυπάει «συναγερμός»
Χατζηδάκης: Πρωτογενή πλεονάσματα
«Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, πρόσθεσε, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας. Γιατί αυτό είναι ένα μήνυμα για τις αγορές και τους επενδυτές ότι η χώρα μας πήρε τα μαθήματα της προηγούμενης δεκαετίας. Το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας μεταξύ 2019 και 2024 είναι στενά συνδεδεμένο με τη δημοσιονομική μας πολιτική που έχει θέσει τα θεμέλια για να γίνει η Ελλάδα μια πιο αξιόπιστη οικονομία», τόνισε. Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία και ο προϋπολογισμός υπεραποδίδουν σε σχέση με τις προβλέψεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αξιόπιστης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Προσπαθούμε να ενεργούμε με επαγγελματικό τρόπο και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο για τον πολύ απλό λόγο ότι, αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον, η υποχρέωσή μας απέναντι στη νέα γενιά της Ελλάδας».
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, τη μείωση της ανεργίας από 18% σε μονοψήφιο ποσοστό, το ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος την περασμένη χρονιά ήταν τετραπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Αυτό, σημείωσε, είναι το βασικό εργαλείο που διαθέτουμε για να συγκλίνουμε με τους ευρωπαίους εταίρους, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και την δραματική εμπειρία της περασμένης δεκαετίας».
Τράπεζες
Σε σχέση με τις τράπεζες, τόνισε ότι σήμερα έχουμε έναν υγιή τραπεζικό τομέα και ότι το πολύ σημαντικό ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι διεθνείς επενδυτές στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι αποτελούν «καμπανάκι» το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε μια πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχύει για τις τράπεζες και για την ένωση κεφαλαιαγορών. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια αποτελεσματική ένωση κεφαλαιαγορών προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική, να προσελκύσει και να κρατήσει περισσότερα κεφάλαια εντός της Ευρώπης».
Τέλος, για τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ ο υπουργός τόνισε πως θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να συνεχίσουν να έχουν στενές εταιρικές σχέσεις, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο. «Θα είναι θετικό, είπε, και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ