Νέες καταγγελίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΟΤ. Τα έργα και οι ημέρες της διοίκησης υπό τον Κυριάκο Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν τελειωμό…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέο φιάσκο με τις πληρωμές των αγροτών

Οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάρος κτηνοτρόφων

Το νέο ατόπημα Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους. Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι της χώρας πλήττονται από την ευλογιά, ένα ακόμη χτύπημα, ετοιμάζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι παραγωγοί με μεγάλο αριθμό ζώων βρίσκονται σε δυσμένεια έναντι άλλων κτηνοτρόφων με λιγότερα ζώα και αμφίβολο κατά πόσο ασκούν αυτή τη δραστηριότητα.

Τα παραπάνω περιγράφουν καταγγελίες στον ΟΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να ενισχύει αυτούς που δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα. Έτσι στερούν στην κυριολεξία πολύτιμες ενισχύσεις για την επιβίωση των παραγωγικών κτηνοτροφών.

Οι παραγωγοί με μεγάλο αριθμό ζώων βρίσκονται σε δυσμένεια έναντι άλλων κτηνοτρόφων με λιγότερα ζώα και αμφίβολο κατά πόσο ασκούν αυτή τη δραστηριότητα

Και σε μία περίοδο κατά την οποία οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων βρίσκονται σε καραντίνα και άρα το κόστος σίτισης τους είναι αυξημένο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, στην επικείμενη πληρωμή με βάση στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει την κατανομή βοσκοτόπων με δυσμενέστερους όρους, σε αυτούς που έχουν παραγωγικά ζώα και ζουν από αυτά, σε σχέση με αυτούς που δηλώνουν λίγα ζώα, απλά για να ενεργοποιήσουν δικαιώματα με βοσκοτόπια που είχαν πάρει στο παρελθόν από το εθνικό απόθεμα χωρίς να ασκούν καμία παραγωγική δραστηριότητα.

Οι τελευταίοι δεν πουλάνε ούτε κιλό κρέας ή γάλα και κι έτσι δεν έχουν κανένα κόστος παραγωγής.

Και άρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τη διοίκηση Μπαμπασίδη ουσιαστικά όχι απλά δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά επιχειρεί «ρεσάλτο» στο εισόδημα των νόμιμων και με πραγματική παραγωγική δραστηριότητα κτηνοτρόφων.

Το κόλπο με τα βοσκοτόπια

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, το ύποπτο σε αυτή την απόφαση είναι ότι γίνεται εν κρυπτώ, και μέσα στην αναστάτωση που επικρατεί με την ευλογιά.

Και φυσικά λένε οι πληροφορίες, δεν είναι άσχετη με την εξαφάνιση του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων με την κατανομή των βοσκοτόπων της προηγούμενης χρονιάς. «Η διαγραφή έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο στους χάρτες της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 που ανέβηκαν από τον Αύγουστο και μετά στο σύστημα υποβολής», σημειώνουν στον ΟΤ οι ίδιες πηγές.

Η διαγραφή αποσκοπούσε, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το ΟΣΔΕ, ώστε όταν ένας δημόσιος βοσκότοπος δηλωθεί σαν ιδιωτικός ή ενοικιαζόμενος να εξαιρείται από την κατανομή βοσκοτόπων στους πραγματικούς κτηνοτρόφους.

Η εγκύκλιος της 12ης Σεπτεμβρίου με υπογραφή Μπαμπασίδη από την οποία είχε αφαιρεθεί ολόκληρο το τμήμα της προσκόμισης ισχυρών παραστατικών ιδιοκτησίας.

«Πρόκειται για μία πατέντα… που εξυπηρετεί την ενίσχυση κτηνοτρόφων που δεν διαθέτουν παραγωγική δραστηριότητα», εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η μεθόδευση που επιχειρείται είναι να αφαιρεθεί βοσκότοπος από αυτούς που τον χρειάζονται για να ενεργοποιούν τα δικαιώματα τους καθώς είναι ενεργοί κτηνοτρόφοι χωρίς δικό τους βοσκότοπο».

Τα παραδείγματα με το κόλπο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Έτσι αν κάποιος κτηνοτρόφος διαθέτει ζωικό κεφάλαιο και βοσκοτοπικά δικαιώματα λόγω της δραστηριότητας του τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερη έκταση από όση προβλέπει η πυκνότητα βόσκησης 0,7 ΜΜΖ / εκτάριο (4-5 πρόβατα) θα λάβουν μικρότερη έκταση από όση τους χρειάζεται για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους. Για παράδειγμα κτηνοτρόφος με 9 ΜΜΖ και 18 εκτάρια δικαιώματα θα πάρει κατανομή 13 εκτάρια βοσκότοπο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενεργοποιήσει τα υπόλοιπα δικαιώματα του για φέτος.

Αντίθετα αν ο ίδιος κτηνοτρόφος έχει δηλώσει ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο βοσκότοπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον ανταμείψει… για την ενέργεια αυτή με τον βοσκότοπο που χρειάζεται επιπλέον μέχρι την κάλυψη των δικαιωμάτων του.

Οι χάρτες που εξαφανίστηκαν

«Αυτή η μεθόδευση δικαιολογεί την σπουδή και δίνει την εξήγηση από την ακατανόητη ενέργεια της εξαφάνισης της κατανομής των βοσκοτόπων της προηγούμενης χρονιάς ενέργειας που συνοδεύτηκε και με την αλλαγή της εγκυκλίου από τον Μπαμπασίδη», λένε πηγές.
Άλλη μία στρέβλωση που προκαλείται είναι πώς όσοι δηλώνουν ιδιωτικό βοσκότοπο μόνο και δεν χρειάζονται επιπλέον κατανομή δηλαδή δεν έχουν επιπλέον δικαιώματα αρκούν μόλις 0,2 ΜΜΖ δηλαδή «μπαϊρια» έτσι ώστε με μόλις ένα πρόβατο να κατανέμονται στον «κτηνοτρόφο» 10 στρέμματα βοσκότοπου.
Σύμφωνα με παράγοντες, «πρόκειται όχι μόνο για δυσμενής μεταχείριση 1 προς 4 εις βάρος των παραγωγικών κτηνοτρόφων αλλά και για συνειδητή μεταφορά εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους που ασκούν γεωργία στο χωράφι προς αυτούς που ασκούν γεωργία στα γραφεία και τους καναπέδες…»

Ο εξαγνισμός…

Και γιατί γίνονται όλα αυτά;

Πηγές εκτιμούν πώς με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι παρανομίες της διοίκησης Μπαμπασίδη με την πληρωμή 6.000 δεσμευμένων ΑΦΜ σε βάρος των πραγματικών γεωργών και κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO