Η 28η Οκτωβρίου μετά την ισχύ του Ν. 4808/21, είναι υποχρεωτική αργία, , και φέτος είναι ημέρα Δευτέρα.

Αυτό έχει συνέπεια, να απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση εκείνων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, όπως ορίζονται στο ΒΔ 748/1966 και τα άρθρα 195 έως και 208 του ΚΑΕΔ (ΠΔ 80/2022).

Για την κατ᾽ εξαίρεση απασχόληση μισθωτού, απαιτείται αίτηση προς το ΣΕΠΕ και ειδικότερα στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.sepenet.gr κατά την διαδικασία που υποδεικνύεται στην ΥΑ 34331/16, όπως τροποποιήθηκε με την 44203/Δ9.11555/29.9.2016, έως την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της αργίας ή της Κυριακής που αφορά το αίτημα και ώρα 13:00. Φυσικά η διαδικασία αυτή δεν έχει εφαρμογή στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται η εργασία Κυριακή και αργίες δηλαδή 7 ημέρες την εβδομάδα όπως οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας ήτοι 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Απασχόληση εργαζομένου την 28η Οκτωβρίου

Σε περίπτωση απασχόλησης, νομίμως είτε συνεχούς λειτουργίας ή με έγκριση από το sepenet.gr ή παρανόμως δηλαδή μη συνεχούς λειτουργίας χωρίς έγκριση, με την πιο πάνω διαδικασία, οφείλεται στο μισθωτό, προσαύξηση 75%:

• Είτε αυτός αμείβεται με μισθό
• Είτε αυτός αμείβεται με ημερομίσθιο,

Η εν λόγω προσαύξηση υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου για τόσες ώρες, όσες απασχολήθηκε.

Πρόσθετα στον αμειβόμενο με ημερομίσθιο οφείλεται και το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο η ακριβέστερα, τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχολήθηκε, ενώ για τον αμειβόμενο με μηνιαίο μισθό γίνεται η εξής διάκριση:
i. Αν πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργεί νομίμως κατά τις Κυριακές και εορτές, η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, ενώ
ii. Αν πρόκειται για επιχείρηση που υπάγεται στην αργία της Κυριακής και των εορτών και εκτάκτως λειτουργεί κατ’ αυτήν, τότε οφείλεται αμοιβή, αφού η αμοιβή της, ως μη εργάσιμης ημέρας, δεν περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό.
Με βάση τα παραπάνω, ο Πίνακας 1, η αμοιβή της εργασίας Κυριακής διαμορφώνεται:

Μη απασχόληση εργαζομένου την 28η Οκτωβρίου

Περίπτωση λειτουργίας ή μη της επιχείρησης

Σε περίπτωση μη απασχόλησης, οφείλεται μόνον στους αμειβομένους με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

Το ημερομίσθιο αυτό οφείλεται στους αμειβομένους με ημερομίσθιο (και μη απασχολουμένους κατά την αργία) όλων των επιχειρήσεων, δηλαδή

• τόσο εκείνων στις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί αργίας κατά την Κυριακή ή τις ημέρες αργιών, [ΣΣ αφορά τις επιχειρήσεις που δεν περιέχουν τα προγράμματα τους εργασία την Κυριακή]
• όσο και εκείνων στις οποίες δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις αυτές και συνεπώς είναι επιτρεπτή η λειτουργία και η απασχόληση του προσωπικού κατά τις ημέρες αυτές (ΣΣ δηλαδή επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας].

Αυτό προκύπτει από την δικαστηριακή νομολογία της διάταξης του άρθρου 2 παρ. 3 του ΝΔ 3755/57 η οποία δεν κάνει διάκριση, και ο σκοπός του νόμου είναι να λαμβάνουν οι ημερομίσθιοι τα 9 ημερομίσθια των αργιών πάντοτε, ακόμη και όταν η αργία συμπίπτει με Κυριακή, εφ’ όσον βεβαίως η μη απασχόλησή τους δεν οφείλεται σ’ αυτούς.

Περίπτωση λειτουργίας ή μη της επιχείρησης

Διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

iii. Αν η επιχείρηση λειτουργήσει νομίμως και οι μισθωτοί δεν προσέλθουν αδικαιολογήτως στην εργασία τους,
• δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο) ή

iv. Από τους μισθωτούς της ανωτέρω περιπτώσεως i ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει 1/25 (ακριβέστερα τόσα ωρομίσθια όσα θα πραγματοποιούσαν) από τον μισθό τους.
Δηλαδή θα έχουμε για τον μήνα Οκτώβριο:
• Αμειβόμενος με μηνιαίο μισθό: Αμοιβή για 25 – 1 = 24 ημέρες ήτοι 24/25
• Αμειβόμενος με ημερομίσθιο: Δεν θα λάβει 27 ημερομίσθια που θα λάμβανε κανονικά αλλά 26.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts