Ο γαλλικός γίγαντας γαλακτοκομικών προϊόντων Danone σταμάτησε να προμηθεύεται σόγια από τη Βραζιλία και τώρα αγοράζει από χώρες της Ασίας, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των οικονομικών του, εν όψει του κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι δεν προμηθεύονται από αποψιλωμένη γη.

Nestlé: Μειώνει τις προβλέψεις για ολόκληρο το έτος

Μεγάλα πρόστιμα

Οι εταιρείες από τη Nestle εως τη Unilever, προετοιμάζονται τα τελευταία χρόνια για να ανταποκριθούν στον νέο κανονισμό προτού αντιμετωπίσουν πιθανά πρόστιμα έως και 20% του τζίρου.

Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EUDR), που καλύπτει τις εισαγωγές εμπορευμάτων όπως το κακάο, ο καφές και η σόγια, είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου, αν και η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε αυτόν τον μήνα καθυστέρηση 12 μηνών.

Σε μια έκθεση του 2023, η Danone είπε ότι χρησιμοποίησε 262.000 τόνους προϊόντων με βάση τη σόγια για να ταΐσει τις αγελάδες της και 53.000 τόνους κόκκους σόγιας απευθείας στην παραγωγή των προϊόντων Alpro και Silk γάλακτος σόγιας και γιαουρτιού σόγιας. Προμηθεύτηκε σόγια από τη Βραζιλία έμμεσα μόνο για τις ζωοτροφές της και την είχε θέσει υπό εξέταση.

«Δεν (προμηθεύουμε πλέον σόγια από τη Βραζιλία)», είπε ο Γιούργκεν Εσσερ  την Πέμπτη, λέγοντας ότι η εταιρεία εισάγει πλέον «απολύτως» σόγια από την Ασία.

«Έχουμε πραγματικά μια πολύ πλήρη παρακολούθηση, επομένως φροντίζουμε να παίρνουμε μόνο βιώσιμα συστατικά από την πλευρά μας», είπε.
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε συγκεκριμένα η εταιρεία έκανε τη μετατόπιση και από ποιες χώρες της Ασίας αγοράζει τώρα.

Λιγότερο εκτεθειμένη η Danone

Η Danone δεν είναι τόσο εκτεθειμένη στην αποψίλωση των δασών όσο πολλοί από τους ανταγωνιστές της, είπε ο Γιούργκεν Εσσερ.
Τα γεωργικά μηχανήματα λειτουργούν συνήθως με καύσιμο ντίζελ.

Η σόγια χρησιμοποιείται περίπου στο 5% των ζωοτροφών των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής της Danone, καθώς οι αγελάδες της τρέφονται κυρίως με χόρτο ή σιτηρά, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεσή της για τα δάση για το 2023.

Προμηθεύεται σόγια για τα προϊόντα της Alpro από τον Καναδά, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, είπε εκείνη την εποχή.

Η τελευταία φορά που η Danone διέλυσε την προμήθεια σόγιας για ζωοτροφές κατά ποσοστό ήταν το 2021, όταν ανέφερε ότι η Βραζιλία αντιπροσώπευε το 18% των όγκων των αλεύρων σόγιας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Deutsche Bank: Αλλαγή σεναρίου – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη
Διεθνή |

Αλλαγή σεναρίου από την Deutsche Bank – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη

Στο «σύμπαν» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η προτιμώμενη μέτρηση της πιθανότητας τιμολόγησης Τραμπ είναι το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο πέρα από τη διαφορά των επιτοκίων