Ευέλικτη όσον αφορά τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά το μέλος του δ.σ. της Κλάας Κνοτ.

«Σε αυτό το περιβάλλον με σημαντική αβεβαιότητα που αφορά την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας, είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιλογές» είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης . «Η διατήρηση της πλήρους προαιρετικότητας θα λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα έναντι της υλοποίησης κινδύνων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού».

Νάγκελ (ΕΚΤ): Μπορεί να φτάσουμε νωρίτερα τον στόχο του 2%

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ομάδα των 30, μια δεξαμενή σκέψης πρώην και νυν πολιτικών, ακαδημαϊκών και στελεχών οικονομικών, είπε ότι «σε σχέση με τον πληθωρισμό, είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι».

Η εστίαση στην οικονομία της ευρωζώνης

«Βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της καθοδικής έκπληξης τόσο του μετρητικού όσο και του δομικού πληθωρισμού το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενδέχεται να δούμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο», είπε.

Μετά την τρίτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν ανοιχτά τι θα ακολουθήσει, με τις απόψεις να διίστανται ολοένα και περισσότερο. Ενώ τα περιστέρια προτρέπουν για πιο γρήγορες και πιθανώς πιο απότομες μειώσεις, τα γεράκια έχουν ζητήσει σύνεση και υπομονή.

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι αναμένουν μια σειρά κινήσεων τις επόμενες εβδομάδες, εν μέσω μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού και ενδείξεων ότι η οικονομία του μπλοκ των 20 εθνών είναι στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Κνοτ είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν «αυξανόμενο κίνδυνο απογοητευτικής ανάπτυξης» βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ότι «η ασθενής εγχώρια ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι ελαφρώς αινιγματική».

Ωστόσο, οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν μια ήπια προσγείωση στη ζώνη του ευρώ. «Δεν προβλέπουμε ύφεση στη ζώνη του ευρώ», είπε.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% για πρώτη φορά από το 2021. Αν και αναμένεται άνοδος τους επόμενους μήνες, οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι θεωρούνταν τον Σεπτέμβριο και ότι ο στόχος του 2% μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμα ήδη στις αρχές του επόμενου έτους – αντί για τα τέλη του 2025, όπως προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, η πτωτική τάση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ επεκτάθηκε για δεύτερο μήνα τον Οκτώβριο, με ελάχιστες ενδείξεις ανάκαμψης στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή