
Η Γαλλία παραδοσιακά προστατεύει τις μεγαλύτερες εταιρείες της και συχνά είναι εχθρική προς τις ξένες εξαγορές. Έτσι, όταν αναφέρθηκε ότι η Sanofi είχε λάβει καλύτερη προσφορά από την αμερικανικών συμφερόντων CD&R για εξαγορά, βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις.
Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Γαλλίας παίρνει ένα μικρό μερίδιο στην θυγατρική της Sanofi, καθώς ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος πλησιάζει σε αυτή την πολιτικά ευαίσθητη συμφωνία για να παραχωρήσει τον έλεγχο της μονάδας στον αμερικανικό όμιλο ιδιωτικών μετοχών Clayton, Dubilier & Rice, ο οποίος την αποτιμά στα 15,5 δισ. ευρώ.
Sanofi: Σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της Opella
Ο υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμαντ δήλωσε ότι η κρατική τράπεζα επενδύσεων Bpifrance θα λάβει μερίδιο στο τμήμα γνωστό ως Opella, μετά από αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα σχετικά με την eεξαγορά από αμερικανικά συμφέροντα και τις πιθανές επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας στη Γαλλία.
Το ποσοστό συμμετοχής της Bpifrance θα ανέλθει στο 1%, αρκετό για να της δώσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Opella
Το ποσοστό συμμετοχής της Bpifrance θα ανέλθει στο 1%, είπε στους Financial Times άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες, αρκετό για να της δώσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Opella. Η εφημερίδα Le Figaro ανέφερε την πώληση μεριδίων νωρίτερα και ανέφερε ότι η C, D & R,- η οποία υπερθεμάτισε προσφορά της Γαλλικής PAI σε προηγούμενο γύρο της διαδικασίας πώλησης, θα έπαιρνε 51% στην Opella, καθώς οι δύο εταιρείες πλησιάζουν σε αποκλειστικές συνομιλίες για να κλείσει η συμφωνία.

Η θυγατρική της Sanofi θα παραμείνει στην Γαλλία
«Λάβαμε εγγυήσεις ότι η Opella θα αναπτυχθεί και θα συντηρηθεί στη Γαλλία. Τα αιτήματά μας για θέσεις εργασίας, παραγωγή και επενδύσεις θα γίνουν σεβαστά», έγραψε ο Αρμάντ στο X αργά. «Το κράτος, μέσω της Bpifrance, θα είναι μέτοχος για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί».
Η μεγαλύτερη συμφωνία στην Ευρώπη στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης φέτος εξελίχθηκε σε δοκιμασία για τη νεοδιορισθείσα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τη συμφωνία, αλλά το ίδιο έκαναν και ορισμένοι νομοθέτες από το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που ο πρόεδρος βρίσκεται σε αμήχανη φάση για μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τον Μπαρνιέ.
Η μονάδα Opella κατασκευάζει τη μάρκα με την οποία η Sanofi εμπορεύεται παρακεταμόλη στη Γαλλία, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Γαλλία, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε το παυσίπονο.
Οι ανησυχίες φούντωσαν επίσης για τους 1.700 υπαλλήλους της Opella στη Γαλλία, ενώ η συμφωνία εγείρει άβολα ερωτήματα σχετικά με την μακρόχρονη προσπάθεια του Μακρόν να επαναφέρει περισσότερη φαρμακευτική παραγωγή στη Γαλλία για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.
Προσπάθεια ανατροπής της διαδικασίας από την γαλλική ΡΑΙ
Την περασμένη εβδομάδα, η PAI και η κοινοπραξία της προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις, προσπαθώντας να ανοίξουν ξανά την υποβολή προσφορών για τη συμφωνία της Opella με μια προσφορά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερη από την αρχική τους προσφορά, είπαν άνθρωποι κοντά στις συνομιλίες.
Αλλά η προσφορά των ΗΠΑ συνεχίζεται, αναγνώρισαν άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας μετά τα σχόλια του Αρμάντ που είχαν στόχο να κάνουν τη συναλλαγή πιο εύπεπτη. Στελέχη της Sanofi είπαν επίσης ότι ήταν κοντά σε συμφωνία.
«Οι υποψήφιοι για μερίδιο στην Opella είχαν όλοι την ίδια ευκαιρία να υποβάλουν την καλύτερη προσφορά τους, εντός της προθεσμίας αυτής της διαδικασίας, η οποία ήταν πανομοιότυπη για όλους», ανακοίνωσε η Sanofi σε σχέση με την προσπάθεια της PAI για δεύτερη προσφορά.
Η απόρριψη σηματοδότησε τη δεύτερη φορά μέσα σε εβδομάδες που μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ιδιωτικών μετοχών προσπάθησε να ανοίξει μια διαδικασία υποβολής προσφορών μετά τη λήξη της προθεσμίας, καθώς οι όμιλοι εξαγορών έχουν πολλά μετρητά και αλληλοσπαράσσονται για τα ελάχιστα deal που υπάρχουν.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn απέρριψε νέες προσφορές για τη μονάδα της Schenker που είχε υποβάλει η CVC με έδρα το Λουξεμβούργο μετά αφότου έχασε από την δανέζικη DSV.


Latest News

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία

Δασμοί Τραμπ: Το πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης – Οι εκτιμήσεις της S&P Global
Η Κομισιόν έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα «δελτίο όρων» για μια πιθανή συμφωνία

Βουτιά στα κέρδη της Αυστραλίας από εξαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας - Ο ρόλος του ασθενούς δολαρίου
Το σιδηρομετάλλευμα θα παραμείνει ο βασικός άξονας των εξαγωγών εμπορευμάτων για την Αυστραλία

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία