
Η Γαλλία παραδοσιακά προστατεύει τις μεγαλύτερες εταιρείες της και συχνά είναι εχθρική προς τις ξένες εξαγορές. Έτσι, όταν αναφέρθηκε ότι η Sanofi είχε λάβει καλύτερη προσφορά από την αμερικανικών συμφερόντων CD&R για εξαγορά, βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις.
Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Γαλλίας παίρνει ένα μικρό μερίδιο στην θυγατρική της Sanofi, καθώς ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος πλησιάζει σε αυτή την πολιτικά ευαίσθητη συμφωνία για να παραχωρήσει τον έλεγχο της μονάδας στον αμερικανικό όμιλο ιδιωτικών μετοχών Clayton, Dubilier & Rice, ο οποίος την αποτιμά στα 15,5 δισ. ευρώ.
Sanofi: Σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της Opella
Ο υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμαντ δήλωσε ότι η κρατική τράπεζα επενδύσεων Bpifrance θα λάβει μερίδιο στο τμήμα γνωστό ως Opella, μετά από αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα σχετικά με την eεξαγορά από αμερικανικά συμφέροντα και τις πιθανές επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας στη Γαλλία.
Το ποσοστό συμμετοχής της Bpifrance θα ανέλθει στο 1%, αρκετό για να της δώσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Opella
Το ποσοστό συμμετοχής της Bpifrance θα ανέλθει στο 1%, είπε στους Financial Times άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες, αρκετό για να της δώσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Opella. Η εφημερίδα Le Figaro ανέφερε την πώληση μεριδίων νωρίτερα και ανέφερε ότι η C, D & R,- η οποία υπερθεμάτισε προσφορά της Γαλλικής PAI σε προηγούμενο γύρο της διαδικασίας πώλησης, θα έπαιρνε 51% στην Opella, καθώς οι δύο εταιρείες πλησιάζουν σε αποκλειστικές συνομιλίες για να κλείσει η συμφωνία.

Η θυγατρική της Sanofi θα παραμείνει στην Γαλλία
«Λάβαμε εγγυήσεις ότι η Opella θα αναπτυχθεί και θα συντηρηθεί στη Γαλλία. Τα αιτήματά μας για θέσεις εργασίας, παραγωγή και επενδύσεις θα γίνουν σεβαστά», έγραψε ο Αρμάντ στο X αργά. «Το κράτος, μέσω της Bpifrance, θα είναι μέτοχος για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί».
Η μεγαλύτερη συμφωνία στην Ευρώπη στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης φέτος εξελίχθηκε σε δοκιμασία για τη νεοδιορισθείσα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τη συμφωνία, αλλά το ίδιο έκαναν και ορισμένοι νομοθέτες από το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που ο πρόεδρος βρίσκεται σε αμήχανη φάση για μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τον Μπαρνιέ.
Η μονάδα Opella κατασκευάζει τη μάρκα με την οποία η Sanofi εμπορεύεται παρακεταμόλη στη Γαλλία, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Γαλλία, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε το παυσίπονο.
Οι ανησυχίες φούντωσαν επίσης για τους 1.700 υπαλλήλους της Opella στη Γαλλία, ενώ η συμφωνία εγείρει άβολα ερωτήματα σχετικά με την μακρόχρονη προσπάθεια του Μακρόν να επαναφέρει περισσότερη φαρμακευτική παραγωγή στη Γαλλία για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.
Προσπάθεια ανατροπής της διαδικασίας από την γαλλική ΡΑΙ
Την περασμένη εβδομάδα, η PAI και η κοινοπραξία της προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις, προσπαθώντας να ανοίξουν ξανά την υποβολή προσφορών για τη συμφωνία της Opella με μια προσφορά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερη από την αρχική τους προσφορά, είπαν άνθρωποι κοντά στις συνομιλίες.
Αλλά η προσφορά των ΗΠΑ συνεχίζεται, αναγνώρισαν άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας μετά τα σχόλια του Αρμάντ που είχαν στόχο να κάνουν τη συναλλαγή πιο εύπεπτη. Στελέχη της Sanofi είπαν επίσης ότι ήταν κοντά σε συμφωνία.
«Οι υποψήφιοι για μερίδιο στην Opella είχαν όλοι την ίδια ευκαιρία να υποβάλουν την καλύτερη προσφορά τους, εντός της προθεσμίας αυτής της διαδικασίας, η οποία ήταν πανομοιότυπη για όλους», ανακοίνωσε η Sanofi σε σχέση με την προσπάθεια της PAI για δεύτερη προσφορά.
Η απόρριψη σηματοδότησε τη δεύτερη φορά μέσα σε εβδομάδες που μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ιδιωτικών μετοχών προσπάθησε να ανοίξει μια διαδικασία υποβολής προσφορών μετά τη λήξη της προθεσμίας, καθώς οι όμιλοι εξαγορών έχουν πολλά μετρητά και αλληλοσπαράσσονται για τα ελάχιστα deal που υπάρχουν.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn απέρριψε νέες προσφορές για τη μονάδα της Schenker που είχε υποβάλει η CVC με έδρα το Λουξεμβούργο μετά αφότου έχασε από την δανέζικη DSV.


Latest News

Πώς μια παλιά φυλακή μεταμορφώνεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων
Ένα συγκρότημα φυλακών με ιστορική σημασία μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών με την συμβολή της Πολιτείας

«Αγοράστε τοπικά» - Πίσω από την προτροπή της Etsy
Η πλατφόρμα Etsy απέναντι στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ - Τι θα συμβεί εάν αλλάξει και πάλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ