Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συνεχίζει απρόθυμα τις εργασίες για τη δημιουργία μιας μορφής ψηφιακού χρήματος προσβάσιμου στο ευρύ κοινό, καθώς οι εμπορικές τράπεζες κινδυνεύουν να αποτύχουν να συμβαδίσουν με τις λιγότερο ρυθμιζόμενες εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε το Σάββατο ο διοικητής της Τράπεζας, Άντριου Μπέιλι.

Οι παρατηρήσεις του κεντρικού τραπεζίτη βασίζονται στις μακροχρόνιες ανησυχίες του ότι δεν θέλει να δει τις καθημερινές πληρωμές ή τις υπηρεσίες τραπεζικού τύπου να μετατοπίζονται σε κρυπτονομίσματα ή υπηρεσίες από εταιρείες τεχνολογίας που είναι λιγότερο ασφαλείς ή ιδιωτικές από τις τράπεζες.

Bank of England: Αναζητά τρόπους να προσεγγίσει τους νέους

Η BoE και το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έχουν πει  ότι δεν θα λάβουν οριστική απόφαση πριν από το 2025  για το αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ψηφιακής λίρας ή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) με κρατική υποστήριξη, μετά από διαβούλευση που προκάλεσε εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το ψηφιακό νόμισμα της Τράπεζας της Αγγλίας

«Αυτή (η CBDC) δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή μου, αλλά δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε» είπε στην Ομάδα των Τριάντα στην Ουάσινγκτον, στο φόρουμ για κεντρικές τράπεζες και εμπορικούς τραπεζίτες.

Ενώ η υποδομή ηλεκτρονικών πληρωμών της Βρετανίας παρέχει ήδη γρήγορες μεταφορές χωρίς προκαταβολικό κόστος για το κοινό, οι μελλοντικές μορφές ψηφιακού νομίσματος θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε τομείς όπως οι αυτόματες πληρωμές.

«Το χρήμα των εμπορικών τραπεζών, δηλαδή το τραπεζικό σύστημα, είναι το καλύτερο σπίτι για αυτή την καινοτομία» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Αλλά … είναι το μοναδικό παιχνίδι στην πόλη; Στην Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα CBDC λιανικής, επειδή για να είμαστε ειλικρινείς δεν βλέπουμε ακόμη αρκετά στοιχεία ότι η καινοτομία θα συμβεί στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα».

Οι εμπορικές τράπεζες μπορεί να αποφεύγουν την καινοτομία επειδή αποκόμισαν πολλά κέρδη από το σημερινό σύστημα, σημείωσε.

«Για να είμαστε ιδιαίτερα ειλικρινείς, εάν τα ενοίκια που κερδίζουν από τις «ράγες» (συστήματα πληρωμών) λειτουργούν ανασταλτικά στην καινοτομία και λειτουργούν ανασταλτικά στον ανταγωνισμό, γι’ αυτό … χρειαζόμαστε ένα CBDC λιανικής στο τραπέζι» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto