Οι αγορές συνυπολογίζουν όλο και περισσότερο τις «υψηλά» πληθωριστικές επιπτώσεις των εκλογών στις ΗΠΑ στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων, είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, Ρομπέρτο ​​Κάμπος Νέτο.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Itau στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Κάμπος Νέτο είπε ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενισχύθηκαν από τα αυξανόμενα στοιχήματα της αγοράς ότι ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ θα νικήσει τη Δημοκρατική Καμάλα Χάρις.

Ντόναλντ Τραμπ: Ορατός στην Ευρώπη ο οικονομικός εφιάλτης της νίκης του

Εξήγησε ότι τα οικονομικά προγράμματα και των δυο υποψηφίων περιλαμβάνουν στοιχεία δημοσιονομικής επέκτασης, ενώ οι προτάσεις για προστατευτισμό και αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσαν επίσης να έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις.

Ο πληθωρισμός στην Βραζιλία

Όσον αφορά τον πληθωρισμό στη Βραζιλία, είπε ότι το τελευταίο ποσοστό ήταν οριακά χειρότερο, αλλά χαρακτήρισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης  για χαμηλότερα τιμολόγια ενέργειας τον Νοέμβριο ως καλά νέα που οδήγησαν πολλούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,47% σε ετήσια βάση έως τα μέσα Οκτωβρίου, σε σύγκριση με τον επίσημο στόχο 3% με περιθώριο ανοχής 1,5%.

Επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται θετικές και διαρθρωτικές δημοσιονομικές εξελίξεις για να αντιστρέψει την πρόσφατη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου, υπογραμμίζοντας την προοπτική τέτοιων ανακοινώσεων μετά τις δημοτικές εκλογές στο τέλος αυτού του μήνα.

Σύμφωνα με τον με τον κεντρικό τραπεζίτη, μεγάλο μέρος του ασφάλιστρου κινδύνου στην καμπύλη αποδόσεων συνδέεται επί του παρόντος με δημοσιονομικές ανησυχίες, αλλά η κατάσταση των δημοσίων λογαριασμών της Βραζιλίας δεν είναι χειρότερη από αυτή πολλών άλλων χωρών, με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια να δείχνουν τιμές ασυνεπείς με τα θεμελιώδη.Ο Κάμπος Νέτο είπε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει αποφασισμένη να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Η επερχόμενη συνάντηση πολιτικής της τράπεζας έχει προγραμματιστεί για τις 5-6 Νοεμβρίου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν επιταχυνόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο που αύξησε το επιτόκιο στο 10,75%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Deutsche Bank: Αλλαγή σεναρίου – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη
Διεθνή |

Αλλαγή σεναρίου από την Deutsche Bank – Μια νίκη Τραμπ θα φέρει επιθετικές μειώσεις επιτοκίου στην Ευρώπη

Στο «σύμπαν» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η προτιμώμενη μέτρηση της πιθανότητας τιμολόγησης Τραμπ είναι το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο πέρα από τη διαφορά των επιτοκίων