Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου

Μετά και τη δημοσκοπική «κατραπακιά» του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση έχει αλλάξει ρότα και ακολουθεί το παράδειγμα της… Merkel. Ότι θέλει ο λαός, δηλαδή και πολιτική βάσει δημοσκοπήσεων.
Επιδόματα, ελαφρύνσεις και διαχείριση είναι το τρίπτυχο των τελευταίων μηνών, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές. Δεν το λέω εγώ, αλλά πλήθος ξένων και Ελλήνων αναλυτών που αναρωτιούνται γιατί έχουν «παγώσει» οι μεταρρυθμίσεις.
Γνωρίζοντας όμως οι «επιτελείς» και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η «διεθνής αναγνώριση» του ελληνικού θαύματος χωρίς αφήγημα, έχουν εστιάσει στο χρέος.
Γιατί τα λέω αυτά; Μα για να εξηγήσω αυτό που συμβαίνει με το πλεόνασμα – μαμούθ που χτίζει το αρμόδιο Υπουργείο, με στόχο σαφώς την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους τον Δεκέμβριο.
Θυμίζω εδώ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 8,7 δισ., έναντι στόχου για 5,3 δισ.

Μήπως δεν είναι υπεραπόδοση;

Αν δούμε όμως πιο προσεκτικά τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης.
Στη Γενική Κυβέρνηση περιλαμβάνονται και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.
Αλλά για το πρωτογενές πλεόνασμα ελήφθησαν υπόψιν ο ετεροχρονισμός των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ ύψους 1,683 δισ. ευρώ και των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 899 εκατ. ευρώ (ήτοι συνολικά 2.582 εκατ. ευρώ).
Αν τα εξαιρέσει κανείς, για να συγκρίνουμε τα όμοια, δηλαδή, η υπέρβαση του στόχου ανέρχεται σε 209 εκατ. ευρώ.

Ευρέθησαν χρήματα…

Πως λοιπόν θα γίνουν οι αποπληρωμές του χρέους ύψους 7,9 δισ. ευρώ για συρρίκνωση του δημοσίου χρέους στο τέλος του έτους;
Πέραν των φετινών εκδόσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πηγαίνει στην κάλυψη των λήξεων, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.
Άλλωστε, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το υπόλοιπο ξεπερνά τα 38 δισ. ευρώ, από 34 δισ. ευρώ το α’ 6μηνο.
Αν αναρωτιέστε γιατί τέτοια πρεμούρα να κλείσουν ορισμένα project που θα ενίσχυαν τα ταμεία του κράτους, όπως η παραχώρηση της Αττικής Οδού, έχετε τώρα την μεγάλη εικόνα…

Αττική Οδός

———————

«Σκληραίνει» το παιχνίδι

Βέβαια όπως μαθαίνω από τη νέα χρονιά ετοιμάζεται ο εισπρακτικός μηχανισμός να ανεβάσει ρυθμούς.
Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τους φακέλους των αναδρομικών πληρωμών σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις και θα αρχίσει τα πρόστιμα.
Από τη νέα χρονιά όμως. Μέχρι τότε θα στέλνει “προσκλητήρια” για τροποποιητικές.
Όποιος τα αγνοήσει… θα έρθει πέλεκυς.

——————————————-

Προτεραιότητες

Για να μείνω λοιπόν στο θέμα των προτεραιοτήτων του Μαξίμου, θα φέρω το παράδειγμα του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνου Τσακλόγλου.
Ο οποίος φαίνεται ότι πήρε εντολή για… συρτάρι! Το σχέδιο του δηλαδή για τη μείωση των συντάξεων χηρείας, το οποίο είχε ετοιμάσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

«Άστο…»

Διότι έμαθα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου – μαζί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «έβαλαν το χεράκι τους» και τον «φρέναραν».
«Άστο Πάνο γι΄ αργότερα» του είπαν, «δεν είναι καιρός για τέτοια».
Ήταν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και το 28,1% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία.
Ε, το τελευταίο που ήθελαν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου να ανοίξουν – έστω κι επιμέρους – θέμα ασφαλιστικού.
Θα πήγαιναν να βρουν τον… ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ!

Υποχώρησε και περιμένει

Τι να κάνει ο άνθρωπος. «Κατάπιε» τον πόνο του και ετοιμάζεται για την «μητέρα των μαχών».
Τουτέστιν για την συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος!

Το 2026

Διότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία το 2026 πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη, η οποία και θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις και τους
χρόνους συνταξιοδότησης.
Κι ετοιμάζεται. Όμως υπάρχει μία μικρή – τόση δα… – λεπτομέρεια.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2027, τον Ιούνιο, εφόσον όλα κυλήσουν κανονικά, θα έχουμε εκλογές!

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Φοβάμαι ότι και πάλι θα ακούσει… «άστο». Δηλαδή… «άστο Πάνο για αργότερα»!
Γιατί εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο που θα θέλουν, θα είναι να ξυπνήσουν τις … «μνήμες Κατρούγκαλου»!
Άσε που στο ενδεχόμενο ότι θα ανοίξει ασφαλιστικό ένα χρόνο πριν τις εκλογές, μπορεί να αρχίσουν τους εξορκισμούς και λιβάνια….

—————————————-

Χάνεται και το «χαρτί» του χρηματιστηρίου

Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος τελικά για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Το κλίμα είναι τόσο αρνητικό πλέον, που… βγαίνει προς τα έξω.
Όπως μάλιστα μου σχολίαζε μάλιστα χρηματιστηριακή πηγή, τώρα, στα δύσκολα, φαίνεται και η ποιότητα των κεφαλαίων που εισήλθαν στη διετία της ανόδου της αγοράς.
Έπρεπε να βγουν άμυνες που δεν βγήκαν. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι εκροές είναι καθημερινές, ειδικά από funds που επιδίδονται σε trading στις αναδυόμενες.
Και αυτό, όπως πληροφορούμε, θα πάει πίσω και κάποιες σχεδιαζόμενες εισαγωγές.
Έξι τον αριθμό έχω μετρήσει μέχρι τώρα, αλλά βλέπω να δρομολογούνται εξελίξεις από τη νέα χρονιά. Καλώς εχόντων…

Rotation

Πάντως, τόσο η Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όσο και ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, δύο εκ των κορυφαίων Ελλήνων αναλυτών, αναφέρουν ότι η αγορά έχει ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες.
Ίσως αυτές συνδέονται με την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης δεικτοβαρών χαρτοφυλακίων, ενόψει της αλλαγής του status της Ελληνικής Αγοράς.

Καμπανα(κι) Ντίμον…

Jamie Dimon, chair and chief executive officer of JPMorgan Chase,

Βέβαια για να μην τα ρίχνουμε όλα στα εσωτερικά μας προβλήματα, όταν ακόμη και ο επικεφαλής της ισχυρότερης τράπεζας του κόσμου είναι απαισιόδοξος, οφείλει κανείς να τον ακούει.
Δεν σας κρύβω ότι εξεπλάγην όταν ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, έκανε λόγο για «ασυνήθιστο» κίνδυνο.
«Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Ήδη διεξάγονται μάχες σε πολλές χώρες», είπε.
Μήπως μας προειδοποιεί για κάτι;

—————————————————

«Ξεκόλλησε»

Μετά από πολλά πισωγυρίσματα τελικά υπήρξε “λευκός καπνός” στο θέμα των εγκαταστάσεων της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ. Διότι μιλάμε για μια επένδυση μισού δισ. και πλέον.
Τα σχήματα μάλιστα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ-Άκτωρ Παραχωρήσεις και Metlen – Intrakat είναι και εγγύηση.
Και όπως μου σχολίασε κυβερνητικός παράγοντας, γνωστός για τον φιλοεπενδυτικό του προφίλ, μην υποτιμούμε και τη συγκέντρωση υπηρεσιών εννέα υπουργείων.
Διότι πέραν του προφανούς οφέλους της μείωσης του λειτουργικού κόστους, θα συρρικνωθούν και οι χρόνοι εξυπηρέτησης του κοινού.
Αναρωτιέμαι τώρα τι γίνεται και με άλλα project και ποιος μπλόκαρε αυτές τις εκμεταλλεύσεις, αλλά θα ξύσω πληγές της κρίσης και δεν είναι σωστό να χαλάσω το κλίμα…

————————————————-

Ας το έπαιρναν από το Shopflix

Είτε υπάρχει Διαύγεια είτε όχι… τελικά κανείς δεν ελέγχει…
Μιλώ για την προμήθεια κλιματιστικού από τα ΕΛΤΑ, για το κτήριο της Διοίκησης επί της οδού Απελλού 1.
Αγόρασε 12άρι κλιματιστικό έναντι 2.095 ευρώ!
Πάντως στο Shopflix θα το έπαιρναν κάτω και από το 1/3 της τιμής…
Επίσης, να ενημερώσω, ότι ο Δήμος Χανίων, επίσης για προμήθεια κλιματιστικού πλήρωσε 759,67 ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories