Η χειρότερη εβδομάδα του 2024 έμελλε να είναι η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Με απώλειες πέριξ του 7,5% και κλείσιμο κοντά στα χαμηλά του έτους, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν εκτεθειμένες σε σοβαρές ρευστοποιήσεις, αναγκάζοντας αφενός πολλά μοχλευμένα χαρτοφυλάκια να πουλήσουν θέσεις λόγω margin, τροφοδοτώντας την ισχύουσα πτωτική τάση˙ αφετέρου πολλούς ενδιαφερόμενους να απέχουν αφού βλέπουν την αδύναμη εικόνα, αφήνοντας την τοποθέτησή τους για ..άλλη μέρα.

Κι έτσι, το τραπεζολάγνο και βαριά σταθμισμένο σε τραπεζικές μετοχές ταμπλό δεν μπόρεσε καν να αντιδράσει, σημειώνοντας 5 στις 5 πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ δυστυχώς η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, επιβαρύνοντας την κατάσταση.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι η προαναφερθείσα πτώση υπερκέρασε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εταιρικά γεγονότα, που σε άλλη περίπτωση θα συνιστούσαν θετικούς καταλύτες για περαιτέρω άνοδο, έχοντας μάλιστα μεσοπρόθεσμη αξία, όπως το placement της ΕΤΕ, την ΑΜΚ της ΑΤΤ (ουδέν σχόλιο για τα ..παρατράγουδα στη μετοχή της), τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, τις θετικές εκθέσεις των αναλυτών και Οίκων Αξιολόγησης (πρόσφατα και ο DBRS επιβεβαίωσε το θετικό outlook) αλλά και την ανακοίνωση του MSCI για ενσωμάτωση του ΧΑ στη λίστα προς αναβάθμιση (Μάρτιος 2025).

Παρά την ομολογουμένως κακή συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη, ακόμα αυτή θεωρείται βραχυπρόθεσμου επιπέδου διόρθωση, ενώ και οι παράγοντες αφενός που έφεραν έως εδώ τις τιμές μετά το διετές ανοδικό ράλι (μην ξεχνάμε ότι ο ΔΤΡ «έβλεπε» τις 850 μονάδες τον Οκτώβριο του 2022), αφετέρου που δικαιολογούν συνέχιση της ανόδου στέκουν ως έχουν.

Μεταξύ αυτών, η δημοσιονομική σταθερότητα, το ισχυρό τραπεζικό σύστημα, η μείωση του κρατικού χρέους, παράγοντες που -ούτως ή άλλως- αποτύπωσαν οι Οίκοι Αξιολόγησης στις εκθέσεις που συνόδευαν την ιστορικής σημασίας απόφασης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαγραμματικά, ο ΔΤΡ συναντά κρίσιμες στηρίξεις στην περιοχή των 1150 μονάδων, οι οποίες μάλιστα έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους άλλες τρεις φορές εντός του 2024.

Στην περίπτωση που καταφέρει να αντιδράσει ανοδικά, η πρώτη αντίσταση φαίνεται στις 1170-75 μονάδες, με το επίπεδο των 1200 να κρίνει αν ο Δείκτης έχει δυνάμεις για μια πανηγυρική επαναφορά στις 1280. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν πτωτική συνέχιση θα πρέπει να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά, ανάλογα και τη στρατηγική του καθενός.

Να σημειωθεί ότι και οι 4 “παλιές” τραπεζικές μετοχές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ) βρέθηκαν σε κλοιό πωλητών, ενώ η ΟΡΤΙΜΑ έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά, κολλημένη στα ιστορικά της υψηλά, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Ενδεικτικά, η μηνιαία (αρνητική) απόδοση κυμάνθηκε σε διψήφια νούμερα για την τετράδα, από -10% (ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ), έως -13% (ΑΛΦΑ), ενώ η ΟΡΤΙΜΑ έμεινε στο -3%. Σημειωτέον, η ΑΤΤ δεν είναι ακόμα στον Δείκτη.

Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts