Αναπάντεχη ήταν η τροπή που έλαβε η πολυαναμενόμενη συγχώνευση στη μόδα της Tapestry με την Capri, που όταν ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2023, οδήγησε σε προοπτικές για τη δημιουργία ακόμη ενός ισχυρού πόλου στη βιομηχανία της μόδας.

Αμερικανικό δικαστήριο μπλόκαρε την εκκρεμούσα συγχώνευση ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Capri με τη μητρική εταιρεία Coach Tapestry, πλήττοντας τις πιθανότητες του ιδιοκτήτη της Michael Kors να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πολυτελούς μάρκας, καθώς είδε τη μετοχή του να καραρρέει κατά 46%.

Kiko Milano: Τα σχέδια του ομίλου Φάις για την ανάπτυξη του ιταλικού brand

Μόδα: Μια συγχώνευση που δεν πήγε καλά…

Η Tapestry συμφώνησε να αγοράσει την Capri πέρυσι για να δημιουργήσει έναν αμερικανικό γίγαντα πολυτελείας που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί καλύτερα τους μεγαλύτερους ευρωπαίους αντιπάλους φέρνοντας τις μάρκες Coach, Kate Spade, Stuart Weitzman, Versace, Jimmy Choo και Michael Kors κάτω από μία στέγη.

Σύμφωνα με το Reuters, η μετοχή της Capri διαπραγματευόταν στα 22,46 δολάρια, πολύ χαμηλότερα από την τιμή προσφοράς της Tapestry των 57 δολαρίων ανά μετοχή, και επρόκειτο να σβήσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της.

Τα προβλήματα εκτέλεσης σε όλο το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων της Capri οδήγησαν σε απώλειες μεριδίων αγοράς σε μια εποχή που η ευρύτερη αγορά πολυτελείας αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ζήτησης, με τους καταναλωτές να προορίζουν τα δολάριά τους για βασικές αγορές. μόδα

Κι αν αποτύχει;

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) υπέβαλε μήνυση για να εμποδίσει τη συμφωνία τον Απρίλιο, λέγοντας ότι θα εξαλείψει τον «άμεσο ανταγωνισμό» μεταξύ των δύο κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών που φημίζονται για τις τσάντες τους.

Σε περίπτωση που η συμφωνία όντως δεν προχωρήσει και εν τέλει αποτύχει, «η Capri θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζητήσει άλλον μνηστήρα», δήλωσε η Dana Telsey της Telsey Advisory Group. «Η ελκυστικότητα της εξαγοράς όμως άρχισε να μετριάζεται», πιεζόμενη από τα αδύναμα αποτελέσματα της Capri και την παράταση του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας μετά την αμφισβήτηση της FTC, πρόσθεσεη Dana.

Οι μετοχές της Tapestry σημείωσαν άνοδο σχεδόν 15%. Οι αναλυτές είπαν ότι η συμφωνία θα αποτελούσε πρόσθετο κίνδυνο για τη μητρική Coach, παρόλο που ήταν σε καλή θέση για να αναβιώσει την Capri.

Γιατί μπλόκαραν τη δημιουργία κι άλλου πόλου στη μόδα

Κατά τη διάρκεια μιας οκταήμερης δίκης τον Σεπτέμβριο, η FTC υποστήριξε ότι η συμφωνία θα δημιουργούσε μια τεράστια εταιρεία με τη δύναμη να αυξάνει αθέμιτα τις τιμές.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Jennifer Rochon απέρριψε την Πέμπτη την υπεράσπιση των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρήματός τους ότι οι τσάντες είναι μη απαραίτητα είδη και οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν τις τιμές, μη αγοράζοντάς τες αν γίνουν πολύ ακριβές.

«Οι επενδυτές ήταν σαφώς έκπληκτοι από το αποτέλεσμα, καθώς φαινόταν ότι η εστίαση της συμφωνίας ήταν να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο την πολυτέλεια και όχι μόνο την αγορά των ΗΠΑ», επισήμανε στο Reuters ο Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management.

Η Tapestry δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση. «Πιστεύουμε ότι τα μέρη της υπεράσπισης μπορεί να προσπαθήσουν να ασκήσουν ταχεία έφεση στο δεύτερο κύκλωμα. Νομίζω ότι έχουν μια πιθανότητα στο χρονοδιάγραμμά τους να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Mike Keeley, εταίρος και πρόεδρος της ομάδας αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Axinn, Veltrop & Harkrider LLP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή