
Μια ακόμα ευκαιρία αποτελεί η τριήμερη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ινδία για την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, των οποίων οι εμπορικές συναλλαγές ξεπερνούν ετησίως τα 25 δισ. δολάρια.
O Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τους συνεργάτες τους είχαν μακρά συνεργασία στο Νέο Δελχί σε διάφορους τομείς, γεγονός που απέδωσε συμφωνίες στους τομείς της άμυνας, της πληροφορικής, της καθαρής ενέργειας (υδρογόνο) και της τεχνητής νοημοσύνης.
Όλαφ Σολτς: Η Ουκρανία δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ αν δεν τελειώσει ο πόλεμος
Όλαφ Σολτς: Εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό
Μια συμφωνία από αυτές είναι σχεδόν «ζωτική», για τις γερμανικές επιχειρήσεις αλλα και το δημόσιο σύστημα υγείας. Πρόκειται για την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, ιδίως στους «τομείς όπου – όπως είπε ο ίδιος ο Ολαφ Σολτς – τους χρειαζόμαστε περισσότερο, είτε στην ιατρική, είτε στη νοσηλευτική περίθαλψη, είτε στον τομέα της πληροφορικής».
Όπως αποκάλυψε ο Γερμανός καγκελάριος, στο ζήτημα της προσέλκυσης καταρτισμένων εργαζομένων υπάρχει «καλή πρόοδος» γεγονός που επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον Ινδό πρωθυπουργό όταν ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα αυξήσει τις βίζες για το εξειδικευμένο ινδικό εργατικό δυναμικό από 20.000 σε 90.000.
Σε καθε περιπτωση η Γερμανια θελει να δωσει την ευκαιρια σε νεους Ινδους να εργαστούν οπως επιδιωκει και ο αρμοδιος υπουργος Εργασιας Ούμπερτ Χάιλ που ήταν μεταξύ των υπουργών που ταξίδεψαν στην Ινδία.
Αλλωστε, η συνολικότερη προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης εχει αρχισει να αποδίδει καρπούς, καθώς έχουν γίνει ήδη ανάλογες συμφωνίες και προσεγγίσεις με άλλα κράτη.
Εξι νέα γερμανικά (;) υποβρύχια για το ινδικό ναυτικό
Παραδοσιακά, το Βερολίνο δεν είχε ούτε στενές στρατιωτικές σχέσεις ούτε σημαντικές συναλλαγές στον αμυντικό τομέα με το Νέο Δελχί. Αλλα αυτο φαίνεται πως αλλάζει.
Η ινδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ένα μεγάλο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών που ορισμένοι το προσδιορίζουν κοντα στα 200 δισ . δολάρια. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, είναι μια από τις χώρες με ανεπτυγμένη στρατιωτική βιομηχανία και θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι αυτων των εξοπλισμών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γερμανική Thyssenkrupp που κατασκευάζει ένα από τα θεωρούμενα ως καλύτερα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο, όπως τα ελληνικά υποβρύχια της κλάσης 214.
Αν η Thyssenkrupp τερματίσει πρώτη στον «μαραθώνιο» με την ισπανική Navantia, αναμένεται να συνεργαστεί με ινδικές εταιρείες για την κατασκευή έξι προηγμένων συμβατικών υποβρυχίων στην Ινδία , με αρχικό προϋπολογισμό έξι δισ. δολάρια.
Η υψηλή γερμανική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει, στο πλαίσιο της επίσκεψης, την παρουσία δύο πολεμικών πλοίων του γερμανικού ναυτικού, της φρεγάτας «Baden – Wurttemberg» και του πλοίου υποστήριξης «Frankfurt am Main», τα οποία συμμετέχουν σε κοινή άσκηση με το ινδικό ναυτικό.

Ο Γερμανός καγκελάριος στο πλοίο του γερμανικου πολεμικου ναυτικού «Frankfurt am Main» που συμμετείχε σε ασκήσεις με το ινδικό ναυτικό
Ήταν ενα ακόμη σαφές μήνυμα ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει σοβαρά να αναπτύξει τη στρατιωτική συνεργασία με την Ινδία για την οποία, μάλιστα, ο Ολαφ Σολτς εμφανιστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών θα γίνει μεγαλύτερη στο μέλλον.
Ο Όλαφ Σολτς για την Ινδία και την ΕΕ
Μετά τις συνομιλίες, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να διευρύνει τους δεσμούς αυτούς.
«Ως καγκελάριος, τάσσομαι ιδιαίτερα υπέρ μιας φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε. «Όλες οι πλευρές θα ωφεληθούν πραγματικά από αυτό, και θα πρέπει να είναι φιλοδοξία μας να σημειώσουμε επιτέλους πρόοδο εδώ».


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς