Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ανέστειλε τις αποστολές προς τον σχεδιαστή τσιπ Sophgo με έδρα την Κίνα, αφού ένα τσιπ που κατασκεύασε βρέθηκε σε έναν επεξεργαστή AI της Huawei, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Sophgo είχε παραγγείλει τσιπ από την TSMC που ταίριαζαν με αυτό που βρέθηκε στο Ascend 910B της Huawei.

Τσιπ της TSMC εντοπίστηκε σε προϊόν της Huawei παρά τους εξαγωγικούς περιορισμούς

Η Sophgo ανέφερε σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα της ότι συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και δεν είχε ποτέ εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με τη Huawei. Η Sophgo, η οποία συνδέεται με την εταιρεία εξοπλισμού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Bitmain, δήλωσε ότι είχε παράσχει λεπτομερή έκθεση έρευνας στην TSMC για να αποδείξει ότι δεν είχε σχέση με τη Huawei.

Το χρονικό εύρεσης τσιπ της TSMC σε προϊόν της Huawei

Η εταιρεία τεχνολογικών ερευνών TechInsights ανακάλυψε το τσιπ της TSMC στο Ascend 910B της Huawei όταν αποσυναρμολόγησε τον επεξεργαστή πολλαπλών τσιπ, δήλωσε διαφορετική πηγή στο Reuters την Τρίτη. Ειδοποιημένη για το εύρημα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες η TSMC ενημέρωσε τις ΗΠΑ.

Περίπου την ίδια στιγμή, η TSMC σταμάτησε επίσης τις αποστολές σε έναν πελάτη, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ταϊβάν, ο οποίος δήλωσε ότι η αναστολή έγινε αφού η εταιρεία ανακάλυψε ότι ένα τσιπ που προμήθευσε στον πελάτη κατέληξε σε προϊόν της Huawei.

Η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν είχε προμηθεύσει τη Huawei από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020 και ότι «προληπτικά επικοινώνησε» με το Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με το θέμα.

Η Huawei με έδρα τη Σενζέν ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι δεν παρήγαγε τσιπ μέσω της TSMC μετά την επιβολή νέων κανόνων εξαγωγής από τις ΗΠΑ στην εταιρεία το 2020.
Το 2020, οι ΗΠΑ επέκτειναν την εξουσία τους να σταματήσουν τις αποστολές αντικειμένων που παράγονται στο εξωτερικό στη Huawei και αποτελούν άμεσο προϊόν αμερικανικής τεχνολογίας ή λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ της TSMC.

Πριν από τότε, η TSMC προμήθευε τσιπ για τη σειρά Ascend της Huawei, δήλωσαν πηγές στο Reuters νωρίτερα φέτος. Το Ascend 910B της, που κυκλοφόρησε το 2022, θεωρείται ως το πιο προηγμένο τσιπ AI που διατίθεται από κινεζική εταιρεία.

Τον Αύγουστο, το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, την Κοινωνία και την Αναδυόμενη Τεχνολογία (DSET) στην Ταϊβάν ανέφερε ότι η Bitmain, την οποία περιέγραψε ως κορυφαία κινεζική επιχείρηση σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και προμηθευτή μηχανημάτων mining κρυπτονομισμάτων, «στοχεύει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Nvidia και της AMD στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης».

Η έκθεση της DSET περιέγραψε τη Sophgo ως θυγατρική της Bitmain. Η Sophgo συνιδρύθηκε από τον Μίκρι Ζαν, ο οποίος συνίδρυσε επίσης την Bitmain, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων εταιρικών εγγραφών. Η εταιρεία επικοινώνησε επίσης με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ το 2023 χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Bitmain και το όνομα Xiamen Sophgo Technologies Ltd.

Το 2021, εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο στις δραστηριότητες της Bitmain στην Ταϊβάν και κατηγόρησαν δύο θυγατρικές της Bitmain για παράνομη πρόσληψη Ταϊβανέζων μηχανικών ημιαγωγών και παράνομη διεξαγωγή δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, σύμφωνα με δήλωση της εισαγγελίας της Νέας Ταϊπέι.

Τέσσερις Ταϊβανέζοι κατηγορούμενοι δήλωσαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο ιστότοπος της Sophgo αναφέρει ότι διαθέτει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε περισσότερες από 10 πόλεις στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή