Ο κυβερνών συνασπισμός στην Ιαπωνία είναι βέβαιο ότι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή μετά την ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε το δίκτυο NHK της δημόσιας τηλεόρασης με βάση τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων των exit polls.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP, συντηρητική δεξιά) και ο εταίρος του Komeito (κεντροδεξιά) «είναι βέβαιο ότι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία», σύμφωνα με το NHK.

Το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα ο οποίος και προκήρυξε τις εκλογές. Το κόμμα του, το PLD, κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 2009.

Ιαπωνία, Βρετανία, Ιταλία ετοιμάζουν τον διάδοχο του F-2 – Ποιες εταιρείες εμπλέκονται

«Αυτές οι εκλογές ήταν πολύ δύσκολες για εμάς», δήλωσε νωρίτερα το βράδυ στην τηλεόραση του Τόκιο ένας μελαγχολικός Ισίμπα.

Ο μεγαλύτερος νικητής της βραδιάς, το κύριο αντιπολιτευόμενο Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (CDPJ), είχε μέχρι στιγμής 135 έδρες, ένα άλμα από τις 98 που κατείχε προηγουμένως, καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα του Ισίμπα για ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης και τον πληθωρισμό.

Το αποτέλεσμα μπορεί να αναγκάσει τα κόμματα να προχωρήσουν σε δύσκολες συμφωνίες καταμερισμού της εξουσίας για να κυβερνήσουν, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει πολιτική αστάθεια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές αντιξοότητες και μια τεταμένη κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ασία.

Οι εκλογές διεξήχθησαν επίσης εννέα ημέρες πριν οι ψηφοφόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες – τον στενότερο σύμμαχο της Ιαπωνίας – προσέλθουν στις κάλπες σε μια άλλη απρόβλεπτη ψηφοφορία.

Ο Ισίμπα δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι τα τελικά αποτελέσματα, προτού εξετάσει ενδεχόμενους συνασπισμούς ή άλλες συμφωνίες διαμοιρασμού της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός είχε προκηρύξει την πρόωρη ψηφοφορία αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος τον περασμένο μήνα, ελπίζοντας να κερδίσει μια δημόσια εντολή για την πρωθυπουργία του. Ο προκάτοχός του, Φούμιο Κισίντα, παραιτήθηκε αφού η υποστήριξή του μειώθηκε λόγω της οργής για την κρίση του κόστους ζωής και το σκάνδαλο με τις μη καταγεγραμμένες δωρεές προς τους βουλευτές.

Το LDP κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία από τότε που επέστρεψε στην εξουσία το 2012 μετά από ένα σύντομο διάστημα αντιπολίτευσης. Έχασε επίσης για λίγο την εξουσία το 1993, όταν ένας συνασπισμός επτά κομμάτων της αντιπολίτευσης σχημάτισε κυβέρνηση που διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα