![Βρετανία: Αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς νερού [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/nero.jpg)
Το κόστος του νερού αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού, και παλιών σε πολλές περιπτώσεις υποδομών.
Η ανάγκη για επενδύσεις για υποδομές ύδρευσης κάνει την αρμόδια εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας, την Ofwat, να εξετάζει τώρα νέες αυξήσεις για τους καταναλωτές. Οι κατά τόπους εταιρείες ύδρευσης ζητούν πλέον αυξήσεις της τάξης του 40% από σχεδόν 30% που ζητούσαν το καλοκαίρι, όταν τότε η Ofwat επιδίωκε αυτές να μην ξεπεράσουν το 20%. Ο κλάδος του νερού στη Βρετανία έχει ιδιωτικοποιηθεί από τη δεκαετία του 1980.
Την ίδια ώρα καταναλωτές στη χώρα εμφανίζονται ήδη ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη σπατάλη νερού που καταγράφεται από εταιρείες ύδρευσης λόγω βλαβών αλλά και τη μόλυνση του νερού. Επίσης αντιδράσεις υπάρχουν και από καταναλωτές αλλά και παράγοντες της αγοράς για μεγάλα μπόνους, μισθούς και μερίσματα που έχουν μοιράσει σε μάνατζερ οι ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης, την ώρα που τα προβλήματα για αυτές παραμένουν. Την ίδια ώρα αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές οδηγώντας καταναλωτές από τη μια και κυβέρνηση με τις εταιρείες ύδρευσης από την άλλη σε πιθανή μετωπική.
Βρετανία: Πιέσεις για νέες αυξήσεις
Στόχος πλέον της Ofwat είναι να επιτρέψει στις εταιρείες ύδρευσης που εποπτεύει ανά τη χώρα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που αρχικά είχαν προταθεί όταν ο κλάδος ζητούσε περισσότερα χρήματα, προβάλλοντας την ανάγκη για τη χρηματοδότηση υποδομών.
Η Ofwat ανακοίνωσε ότι ο κλάδος πιέζει για νέες αυξήσεις, επιπλέον αυτών που είχαν συζητηθεί σε προσχέδιο συμφωνίας τον Ιούλιο, με στόχο να διοχετευτούν άλλα 7 δις στερλίνες (8,40 δις ευρώ) από τον κλάδο σε υποδομές ύδρευσης. Πλέον παίζεται σκληρό πόκερ για το πόσο θα αυξηθεί τελικά το κόστος ύδρευσης για τους καταναλωτές στην πενταετία μέχρι το 2030.
Τον Ιούλιο η ρυθμιστική αρχή είχε απορρίψει αίτημα των εταιρειών ύδρευσης της χώρας για αυξήσεις κατά σχεδόν 30%, προωθώντας αυξήσεις της τάξης του 20%. Τώρα οι εταιρείες έχουν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας αυξήσεις έως 40% σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Ανάλυση του BBC δείχνει ότι πλέον οι λογαριασμοί του νερού θα αυξηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, με την Ofwat να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς καλείται να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις οι οποίες αναμένονται μέχρι τα τέλη του έτους. Στα μέσα του καλοκαιριού η Ofwat είχε συμφωνήσει για μέσες αυξήσεις στους λογαριασμούς της τάξης των 19 στερλινών ή σχεδόν 23 ευρώ ανάμεσα στο 2025 έως το 2030. Η συνολική αύξηση θα έφτανε τις 94 στερλίνες ή σχεδόν τα 113 ευρώ αντιπροσωπεύοντας αύξηση της τάξης του 21% για την περίοδο.
Τώρα με νέες πιέσεις από τις εταιρείες να μεγαλώνουν και τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, οι καταναλωτές περιμένουν να δουν τη λυπητερή και πιθανώς να ετοιμάσουν τις αντιδράσεις τους.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού θέλει να προστατευθούν οι καταναλωτές από υπέρογκες ανατιμήσεις, αλλά και να υπάρξουν αρκετά χρήματα στις εταιρείες ύδρευσης για να γίνουν έργα υποδομών.
Τον Ιούλιο είχε δοθεί πράσινο φως από την Ofwat σαν γίνουν διάφορες αυξήσεις από διαφορετικές εταιρείες ύδρευσης. Η μεγαλύτερη που είχε συμφωνηθεί έφτανε το 44% και αφορούσε την Southern Water. Η χαμηλότερη διαμορφωνόταν σε 6% και αφορούσε την Affinity Water, σύμφωνα με στοιχεία του BBC.
Η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας, η Thames Water, είχε πάρει πράσινο φως για αυξήσεις λογαριασμών κατά 23% Τώρα ζητά αυξήσεις της τάξης του 59% για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Latest News
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια