Το κόστος του νερού αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού, και παλιών σε πολλές περιπτώσεις υποδομών.

Η ανάγκη για επενδύσεις για υποδομές ύδρευσης κάνει την αρμόδια εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας, την Ofwat, να εξετάζει τώρα νέες αυξήσεις για τους καταναλωτές. Οι κατά τόπους εταιρείες ύδρευσης ζητούν πλέον αυξήσεις της τάξης του 40% από σχεδόν 30% που ζητούσαν το καλοκαίρι, όταν τότε η Ofwat επιδίωκε αυτές να μην ξεπεράσουν το 20%. Ο κλάδος του νερού στη Βρετανία έχει ιδιωτικοποιηθεί από τη δεκαετία του 1980.

Την ίδια ώρα καταναλωτές στη χώρα εμφανίζονται ήδη ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη σπατάλη νερού που καταγράφεται από εταιρείες ύδρευσης λόγω βλαβών αλλά και τη μόλυνση του νερού. Επίσης αντιδράσεις υπάρχουν και από καταναλωτές αλλά και παράγοντες της αγοράς για μεγάλα μπόνους, μισθούς και μερίσματα που έχουν μοιράσει σε μάνατζερ οι ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης, την ώρα που τα προβλήματα για αυτές παραμένουν. Την ίδια ώρα αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές οδηγώντας καταναλωτές από τη μια και κυβέρνηση με τις εταιρείες ύδρευσης από την άλλη σε πιθανή μετωπική.

Η κρίση ασφάλειας του νερού

Βρετανία: Πιέσεις για νέες αυξήσεις

Στόχος πλέον της Ofwat είναι να επιτρέψει στις εταιρείες ύδρευσης που εποπτεύει ανά τη χώρα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που αρχικά είχαν προταθεί όταν ο κλάδος ζητούσε περισσότερα χρήματα, προβάλλοντας την ανάγκη για τη χρηματοδότηση υποδομών.

Η Ofwat ανακοίνωσε ότι ο κλάδος πιέζει για νέες αυξήσεις, επιπλέον αυτών που είχαν συζητηθεί σε προσχέδιο συμφωνίας τον Ιούλιο, με στόχο να διοχετευτούν άλλα 7 δις στερλίνες (8,40 δις ευρώ) από τον κλάδο σε υποδομές ύδρευσης. Πλέον παίζεται σκληρό πόκερ για το πόσο θα αυξηθεί τελικά το κόστος ύδρευσης για τους καταναλωτές στην πενταετία μέχρι το 2030.

Τον Ιούλιο η ρυθμιστική αρχή είχε απορρίψει αίτημα των εταιρειών ύδρευσης της χώρας για αυξήσεις κατά σχεδόν 30%, προωθώντας αυξήσεις της τάξης του 20%. Τώρα οι εταιρείες έχουν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας αυξήσεις έως 40% σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.

Ανάλυση του BBC δείχνει ότι πλέον οι λογαριασμοί του νερού θα αυξηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, με την Ofwat να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς καλείται να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις οι οποίες αναμένονται μέχρι τα τέλη του έτους. Στα μέσα του καλοκαιριού η Ofwat είχε συμφωνήσει για μέσες αυξήσεις στους λογαριασμούς της τάξης των 19 στερλινών ή σχεδόν 23 ευρώ ανάμεσα στο 2025 έως το 2030. Η συνολική αύξηση θα έφτανε τις 94 στερλίνες ή σχεδόν τα 113 ευρώ αντιπροσωπεύοντας αύξηση της τάξης του 21% για την περίοδο.

Τώρα με νέες πιέσεις από τις εταιρείες να μεγαλώνουν και τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, οι καταναλωτές περιμένουν να δουν τη λυπητερή και πιθανώς να ετοιμάσουν τις αντιδράσεις τους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού θέλει να προστατευθούν οι καταναλωτές από υπέρογκες ανατιμήσεις, αλλά και να υπάρξουν αρκετά χρήματα στις εταιρείες ύδρευσης για να γίνουν έργα υποδομών.

Τον Ιούλιο είχε δοθεί πράσινο φως από την Ofwat σαν γίνουν διάφορες αυξήσεις από διαφορετικές εταιρείες ύδρευσης. Η μεγαλύτερη που είχε συμφωνηθεί έφτανε το 44% και αφορούσε την Southern Water. Η χαμηλότερη διαμορφωνόταν σε 6% και αφορούσε την Affinity Water, σύμφωνα με στοιχεία του BBC.

Η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας, η Thames Water, είχε πάρει πράσινο φως για αυξήσεις λογαριασμών κατά 23% Τώρα ζητά αυξήσεις της τάξης του 59% για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα