
Σε διόρθωση των χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου 2024 θα μπορούν να προχωρούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Αυτό θα προβλέπει σχετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο η ρύθμιση αυτή να αλλάζει (παρατείνει) την καταληκτική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου 2024 που έχει θεσμοθετηθεί για την αρχική υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύστερα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποδέχθηκε ορισμένες αλλαγές και προχωρά σε νέα ρύθμιση αναφορικά με την καταληκτική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου 2024 που έχει θεσμοθετηθεί, διαχωρίζοντας την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τη διαδικασία διόρθωσης των χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο.
Ακίνητα: Επέκταση στα σχέδια πόλης
Τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα των νομικών και η 30ή Νοεμβρίου 2024 θα είναι μεν η καταληκτική προθεσμία για δηλώσεις ιδιοκτησίας, αλλά όπως τονίζει ο ΔΣΑ «η 30/11/2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των προαναφερομένων κτηματολογικών εγγραφών».
Σημειώνεται ότι σε περιοχές όλης της χώρας και για χιλιάδες ακίνητα υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές της κτηματογράφησης.
Για τις διορθώσεις των εγγραφών οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ειδικά όταν απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Με τη λήξη της προθεσμίας, οι αρχικές εγγραφές θα καταστούν οριστικές, ενώ οι πολίτες που δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διορθώσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Τα ακίνητά τους, είτε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε θα κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών.
Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
«Ολοκληρώθηκε μια πραγματικά ουσιαστική διαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/10/2024 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πολλών Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Γενικών Γραμματέων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, της Προέδρου της Συντονιστικής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, καθηγητών και εκπροσώπων του Κτηματολογίου.
Μέσα από τις τοποθετήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων σχετικά με τη σημασία επαναπροσδιορισμού του τεκμηρίου, αναδείχθηκε παράλληλα η αναγκαιότητα, η προθεσμία της 30/11/2024 η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών με την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή με εξωδικαστικές ενέργειες, να μην αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία. Το ως άνω αίτημα έγινε δεκτό από τον υφυπουργό και η 30/11/2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης.


Latest News

Βγαίνουν από την «κατάψυξη» οικοδομικές άδειες που είχαν ανασταλεί - Τι προβλεπέται
Έρχεται νέο τοπίο στα μπόνους δόμησης - Νέα διάταξη φέρνει η κυβέρνηση

Νέοι ιδιοκτήτες για τα ακίνητα Βωβού και Χατζηιωάννου - Στα αζήτητα της οικογένειας Μαλαματίνα
Αλλάζουν χέρια τα οικόπεδα της Βωβός και της οικογένειας Χατζηιωάννου ενώ «ξεμένουν» τα ακίνητα της Μαλαματίνα

Νέα λίστα με αυθαίρετα στη Μύκονο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μάχη κατά της αυθαιρεσίας στη Μύκονο

Υπερταμείο: Ξεκινά το mega project αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Το Υπερταμείο πάτησε το κουμπί για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ - Τα εννέα εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για πολυτελείς κατοικίες η Ελλάδα
Ο παράγοντας που ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για πολυτελείς κατοικίες είναι οι ανταγωνιστικές τιμές της σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες αγορές

Από τη ΔΕΘ έως το Αχίλλειον: Το προσκλητήριο του Υπερταμείου σε επενδυτές από την MIPIM
Επαφές με κορυφαίους επενδυτές πραγματοποιεί το Υπερταμείο στο πλαίσιο της έκθεσης MIPIM – Τα project που «ταξίδεψαν» στις Κάννες

Η ακρίβεια «μετακόμισε» στα… ενοίκια – Η πηγή της στεγαστικής κρίσης
Τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στο ανώτερο επίπεδο

Στεγαστική κρίση: Ακίνητα από «ορφανές» κληρονομιές πέφτουν στην αγορά
Επιταχύνεται η εκκαθάριση 7.000 ακινήτων από σχολάζουσες κληρονομιές - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ

e-Άδειες: Ηλεκτρονική υποβολή φακέλων στα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
Η νέα, ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση.

Σκυλακάκης: «Επιστροφή φόρων για νόμιμες οικοδομικές άδειες που ακυρώθηκαν»
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συνέντευξη του στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει τη νομοθετική πρωτοβουλία μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης