Περισσότερο από 4% υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίστηκαν «περιορισμένα» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τους αναλυτές της Citi να υποβαθμίζουν τις πιθανότητες κλιμάκωσης που θα διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent βρίσκεται στις 11.58 ώρα Ελλάδος στα 71,50 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντςα κατά 4,55%, ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό υποχωρούν στα 67,31 δολάρια το βαρέλι ήτοι 4,46%.

ExxonMobil: Το εφιαλτικό σενάριο χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το Ισραήλ επιτέθηκε το Σάββατο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε τρεις επαρχίες ως απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι η επίθεση είχε προκαλέσει «περιορισμένες ζημιές». Το πλήγμα ήταν σε απόσταση από τοποθεσίες υποδομής πετρελαίου, πυρηνικής ενέργειας και πολιτικών υποδομών. Το τοπικό δίκτυο ειδήσεων για το πετρέλαιο ανέφερε ότι η λειτουργία της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν «εξελίσσεται κανονικά» χωρίς διακοπές.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να αγγίζουν τα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον»

False alarm

Για εβδομάδες, οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ισραηλινά αντίποινα, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να αυξάνονται μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Ο μεγάλος φόβος που κλιμακωνόταν τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς το Ιράν αντιπροσωπεύει έως και το 4% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

«Η πρόσφατη στρατιωτική δράση του Ισραήλ είναι απίθανο να θεωρηθεί από την αγορά ότι οδηγεί σε κλιμάκωση που επηρεάζει την προσφορά πετρελαίου», έγραψαν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους τη Δευτέρα, μειώνοντας την πρόβλεψη της τράπεζας για το πετρέλαιο Brent κατά 4 δολάρια, στα 70 δολάρια το βαρέλι για τους επόμενους τρεις μήνες.

Στηυν κρίση των αγορών συνυπολογίζεται και η υπερπροσφορά. «Με το Ισραήλ εσκεμμένα, και ίσως υπό αμερικανική προτροπή ως έναν βαθμό, να αποφεύγει τη στόχευση εγκαταστάσεων αργού πετρελαίου, η αγορά πετρελαίου επιστρέφει στο να κοιτάζει μια αγορά που χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά», δήλωσε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, σύμφωνα με το CNBC.

Η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται όχι μόνο σε βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, αλλά ακόμη και μεταξύ μικρότερων παικτών όπως η Αργεντινή και η Σενεγάλη, πρόσθεσε.

Δύσκολα θα φτάσει τα 80 δολ.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να αγγίζουν τα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Λίποοθ στο CNBC μέσω email.

Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται μια μεγαλύτερη κλιμάκωση. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε το δικαίωμα του Ιράν να αντιδράσει στην επίθεση του Ισραήλ, αλλά υποστήριξε ότι δεν επιδιώκουν πόλεμο.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τα δικαιώματα του λαού μας. Θα δώσουμε μια ανάλογη απάντηση στην επιθετικότητα», είπε.

Η προσοχή της αγοράς θα στραφεί στις συνομιλίες Χαμάς-Ισραήλ και Ισραήλ-Χεζμπολάχ για κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησαν ξανά το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο διευθυντής έρευνας για τα ορυχεία και τα ενεργειακά εμπορεύματα στην Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.

«Παρά την επιλογή του Ισραήλ για μια απάντηση χαμηλής επιθετικότητας στο Ιράν, έχουμε αμφιβολίες ότι το Ισραήλ και οι πληρεξούσιοι του Ιράν (δηλαδή η Χαμάς και η Χεζμπολάχ) βρίσκονται κινούνται προς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», έγραψε ο Dhar σε ένα σημείωμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities