Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 4 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, αφού το αντίποινα του Ισραήλ κατά του ιρανικού στρατού το Σάββατο παρέκαμψαν τις πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, χωρίς να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 4,20 δολάρια ή 5,52% στα 71,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI έχασαν 4,08 δολάρια ή 5,68% στα 67,70 δολάρια.

Πετρέλαιο: Γιατί πέφτουν οι τιμές παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Τόσο το Brent όσο και τα αμερικανικά συμβόλαια του West Texas Intermediate αργού σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδό τους από την 1η Οκτωβρίου στο άνοιγμα.

Οι καταλύτες της αγοράς

«Προφανώς, αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα μιας αγοράς που καθοδηγείται από τα πρωτοσέλιδα», εξηγεί στο Reuters ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group. «Εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο γεωπολιτικό ρίσκο».

Οι δείκτες αναφοράς κέρδισαν 4% την περασμένη εβδομάδα σε ασταθείς συναλλαγές, καθώς οι αγορές αντανακλούσαν την αβεβαιότητα σχετικά με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές και την έκταση της αναμενόμενης αντίδρασης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Η Citi μείωσε τον στόχο της για την τιμή του Brent για τους επόμενους τρεις μήνες στα 70  το βαρέλι από 74 δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου βραχυπρόθεσμα, ανέφεραν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Max Layton σε σημείωμά τους.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του διατήρησαν αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή από τον Δεκέμβριο. Η ομάδα θα συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου πριν από την πλήρη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+.

Ο αναλυτής της Tudor, Pickering Holt Matt Portillo εκτιμά ότι το WTI θα μπορούσε να διαπραγματευτεί πολύ χαμηλότερα το επόμενο έτος.«Ελλείψει μιας αναζωπύρωσης στη Μέση Ανατολή, η βασική μας υπόθεση για το WTI το 2025 παραμένει 65 δολάρια το βαρέλι, με τάση προς τα κάτω, εάν ο ΟΠΕΚ+ δεν επιδείξει σημαντικό περιορισμό στην επιστροφή όγκων στην αγορά», δήλωσε ο Portillo.

Οι εντάσεις παραμένουν πάντως υψηλές μετά την επίθεση και το Ιράν θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Esmaeil Baghaei.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Πετρέλαιο: Γιατί πέφτουν οι τιμές παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Commodities |

Γιατί πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Για εβδομάδες, οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ισραηλινά αντίποινα - Ο μεγάλος φόβος για μια επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν επαληθεύτηκε