Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η βουτιά που σημείωσε το πετρέλαιο ευνόησε αρκετούς κλάδους, αν και επηρέασε αρνητικά εκείνον της ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,47%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 8.285 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 19.529 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,79% στις 7.556 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των αποδόσεων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του ολλανδικού κολοσσού ιατρικών συσκευών Philips υποχώρησαν κατά 16%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μειώνει τις προοπτικές πωλήσεων ολόκληρου του έτους λόγω της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα.

Απώλειες άνω του 1,5% σημείωσε και η Volkswagen, καθώς το συμβούλιο εργαζομένων δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει εκτεταμένες μειώσεις μισθών και απολύσεις, καθώς και το κλείσιμο ή τη μείωση του μεγέθους των εργοστασίων του στη Γερμανία.

Οι επενδυτές ωστόσο είχαν εστιάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφού οι αεροπορικές επιδρομές του Σαββατοκύριακου από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν δεν στόχευαν πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 6% σήμερα, με τους αναλυτές της Citi να αποκλείουν την πιθανότητα κλιμάκωσης που θα διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Εάν συνεχίσουν οι τιμές του πετρελαίου να αποκλιμακώνονται πιθανόν να μην επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι αναμένεται ο πληθωρισμός να αυξηθεί προσωρινά «και πάλι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Σε δήλωσή του στην 50ή συνεδρίαση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι παρά την αναμενόμενη άνοδο τους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, ευθυγραμμιζόμενος με τους στόχους της ΕΚΤ για το επόμενο έτος. Επιβεβαίωσε ότι, με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 1,9% το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Πετρέλαιο: Γιατί πέφτουν οι τιμές παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Commodities |

Γιατί πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Για εβδομάδες, οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ισραηλινά αντίποινα - Ο μεγάλος φόβος για μια επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν επαληθεύτηκε