Οι αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) επιστρέφουν σιγά-σιγά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από μια καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο σουηδικός όμιλος ακινήτων Sveafastfighter τιμολόγησε την IPO του στις 3,5 δισ. κορώνες (330,59 εκατ. δολάρια), καθώς σχεδιάζει να κάνει το ντεμπούτο του στη Στοκχόλμη μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας ενέργειας και νερού Cox Energy σχεδιάζει να αντλήσει 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η βρετανική εταιρεία αθλητικής διατροφής Applied Nutrition σημείωσε άνοδο 7% στο ντεμπούτο της στο Λονδίνο τον Οκτώβριο, μετά την IPO στην οποία συγκέντρωσε 157,5 εκατ. λίρες (204,39 εκατ. δολάρια).

Έντονη μεταβλητότητα αλλά θετικά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης

Ωστόσο, η ισπανική εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων Europastry και η εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Tendam απέσυραν τις δημόσιες εγγραφές τους, επικαλούμενες την αστάθεια της αγοράς.

Τα έσοδα από τις δημόσιες εγγραφές σε όλη την Ευρώπη έχουν υπερτετραπλασιαστεί σε ετήσια βάση σε 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers.

Ευρωπαϊκές αγορές: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες IPOs των τελευταίων χρόνων

PUIG

Ο πολυτελής όμιλος ομορφιάς και μόδας εισήχθη στο χρηματιστήριο της Ισπανίας τον Μάιο, συγκεντρώνοντας 2,61 δισεκατομμύρια ευρώ για την Puig και την ομώνυμη οικογένεια που την ελέγχει. Μαζί με το δικαίωμα υπερπροσφοράς, τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 2,74 δισ. ευρώ, εδραιώνοντας την IPO της Puig ως τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 2022.

GALDERMA

Η IPO της εταιρείας περιποίησης δέρματος τον Μάρτιο, η οποία συγκέντρωσε 2,3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ήταν η μεγαλύτερη προσφορά στην Ελβετία από τότε που η εταιρεία κατασκευής έξυπνων μετρητών Landis + Gyr συγκέντρωσε παρόμοιο ποσό το 2017.

ZABKA GROUP

Ο πολωνικός όμιλος καταστημάτων ψιλικών Zabka έκανε το ντεμπούτο του στη Βαρσοβία τον Οκτώβριο, στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από την εισαγωγή της Allegro το 2020. Η εταιρεία, η αξία της οποίας αποτιμάται σε 21,5 δισ. ζλότι (5,34 δισ. δολάρια), συγκέντρωσε 6,45 δισ. ζλότι μέσω της προσφοράς.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η δημόσια εγγραφή τον Ιανουάριο της μεγαλύτερης πύλης εισόδου της Ελλάδας για τους τουρίστες σηματοδότησε την πρώτη επιτυχημένη μεγάλη προσφορά στην Ευρώπη φέτος. Η IPO συγκέντρωσε 785 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

SPRINGER NATURE

Ο γερμανικός ακαδημαϊκός εκδοτικός οίκος Springer Nature έκανε το ντεμπούτο του στη Φρανκφούρτη στις αρχές Οκτωβρίου μετά από μια δημόσια εγγραφή που επρόκειτο να συγκεντρώσει έως και 602 εκατ. ευρώ.

RENK

Η IPO του γερμανικού κατασκευαστή κιβωτίων ταχυτήτων αρμάτων συγκέντρωσε περίπου 500 εκατ. ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ιδιοκτήτης της, ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων Triton Partners, τοποθέτησε 33,33 εκατομμύρια μετοχές της Renk σε θεσμικούς επενδυτές.

EXOSENS

Η γαλλική εταιρεία οπτικών εξαρτημάτων έκανε το ντεμπούτο της στο Euronext Paris τον Ιούνιο, μετά από δημόσια εγγραφή που συγκέντρωσε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

PLANISWARE

Η δημόσια εγγραφή της γαλλικής εταιρείας λογισμικού συγκέντρωσε συνολικά περίπου 278 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, στη μεγαλύτερη αρχική προσφορά στο γαλλικό χρηματιστήριο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Πετρέλαιο: Γιατί πέφτουν οι τιμές παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Commodities |

Γιατί πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Για εβδομάδες, οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ισραηλινά αντίποινα - Ο μεγάλος φόβος για μια επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν επαληθεύτηκε