
Το γεν σημείωσε χαμηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, καθώς η εκλογική ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιαπωνίας αυξάνει την αβεβαιότητα για την πολιτική και τη νομισματική πολιτική, ενώ το αμερικανικό δολάριο οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό του από τον Απρίλιο του 2022.
Το δολάριο σημείωσε άνοδο έως και 1% στο υψηλό των 153,88, το πιο αδύναμο επίπεδο του γεν από τα τέλη Ιουλίου. Το γεν, το οποίο ανέκτησε μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας, υποχωρούσε τελευταία περίπου 0,3% σε σχέση με το δολάριο στα 152,72, με αποτέλεσμα η πτώση του Οκτωβρίου να ανέλθει στο 6,4%, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο νόμισμα της G10.
Χρυσός: Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα
«Αυτή (η ανάκαμψη) μου δείχνει ότι ίσως οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές, σε σχέση με τους Ιάπωνες εμπόρους, δεν βλέπουν την πολιτική αβεβαιότητα υπό το ίδιο πρίσμα» εξηγεί η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank του Λονδίνου.
«Αυτό που θα είναι επίσης πολύ σημαντικό για τις αγορές είναι αν θα υπάρξει ή όχι ένας συνασπισμός σχετικά γρήγορα, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν συνομιλίες για τον προϋπολογισμό ενόψει του Δεκεμβρίου».
Μια περίοδος διαβουλεύσεων για την εξασφάλιση ενός συνασπισμού είναι πιθανή, αφού το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας και ο μικρότερος εταίρος του, το Komeito, κέρδισαν 215 έδρες στην Κάτω Βουλή και χρειάζονται 18 έδρες για να έχουν την πλειοψηφία των 233 εδρών.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Οι traders εκτιμούν ότι η ψηφοφορία θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια κυβέρνηση χωρίς το πολιτικό κεφάλαιο να προεδρεύσει της αύξησης των επιτοκίων και θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια άλλη εποχή ηγεσίας με επαναστατικές πόρτες.
Ο επόμενος άμεσος στόχος για το δολάριο/γιεν θα είναι το 155 με το 160
Ο Shigeru Ishiba ήταν ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σε λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια και η περαιτέρω αστάθεια αναμενόταν ευρέως να γεννήσει επιφυλακτικότητα στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεδριάζει για να καθορίσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Οι αναλυτές της BNY εκτιμούν ότι ο επόμενος άμεσος στόχος για το δολάριο/γιεν θα είναι το 155 με το 160 να αποτελεί μια πιθανή γραμμή στην άμμο που θα επισύρει την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο George Vessey, επικεφαλής FX Strategist της Convera, στο Λονδίνο, εκτιμά ότι ο συνασπισμός που χάνει την πλειοψηφία του για πρώτη φορά από το 2009 έχει προσθέσει στο πτωτικό προφίλ του ιαπωνικού γεν, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα θολώνει τις προοπτικές της BoJ.
«Το γεν βρισκόταν ήδη υπό πίεση από την άνοδο των παγκόσμιων αποδόσεων, ενώ η χαλάρωση της αποστροφής κινδύνου ενθάρρυνε τα carry trades που χρηματοδοτούνταν από το γεν» σημείωσε ο Vessey.
Ενισχυμένο το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό του εδώ και δυόμισι χρόνια έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων, ωθούμενο από τις ενδείξεις ισχύος της αμερικανικής οικονομίας. Τα στοιχήματα για την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία έχουν επίσης ανεβάσει τις αποδόσεις των ΗΠΑ εν αναμονή πολιτικών που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων.
Ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 3,6% στα 104,46 κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Απρίλιο του 2022. Τελευταία είχε υποχωρήσει κατά 0,18% στα 104,19.
Οι περισσότεροι αναλυτές υποστήριξαν ότι οι αγορές τιμολογούν όλο και περισσότερο μια ρεπουμπλικανική σκούπα, με τον Τραμπ να κερδίζει την προεδρία και το κόμμα του να ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Το ευρώ
Το ευρώ εν τω μεταξύ αυξήθηκε κατά 0,22% στα 1,0817 δολάρια, αλλά εξακολουθούσε να υποχωρεί σχεδόν 3% τον μήνα.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω εάν οι ΗΠΑ θέσουν σε ισχύ έναν παγκόσμιο βασικό δασμό, εκτός από υψηλότερους δασμούς στην Κίνα, και άλλες χώρες προβούν σε αντίποινα. Μεγάλο μέρος της κίνησης θα προέλθει από υψηλότερα επιτόκια πολιτικής των ΗΠΑ ως απάντηση στις πληθωριστικές επιπτώσεις των δασμών.
Οι έμποροι αυξάνουν επίσης τα στοιχήματά τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πιο επιθετικά, γεγονός που επίσης επιβαρύνει το ευρώ.


Latest News

Σε χαμηλό 3ετίας το δολάριο - Το παράδοξο με την αγορά ομολόγων
Η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές

Στον «ζωολογικό κήπο» των αγορών... Οι μονόκεροι, η Χρυσομαλλούσα και ο μωβ σκίουρος
Ταύροι και αρκούδες, περιστέρια και γεράκια είναι μερικά μόνο από τα πλάσματα που περιγράφουν τις αγορές

Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, υπό μεγάλη πίεση ο Nikkei
Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω των διακοπών του Πάσχα

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.