Η Κολομβία εκδίδει ομόλογα ύψους 3,64 δισ. δολαρίων, αξιοποιώντας τις διεθνείς αγορές χρέους για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν επτά μήνες.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής πουλάει ομόλογα ύψους 2 δισ. δολαρίων που λήγουν το 2036 και ομόλογα ύψους 1,64 δισεκα δολαρίων που λήγουν το 2054, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί τη Δευτέρα.

Γεν: Υποχωρεί σε χαμηλό τριών μηνών μετά το αποτέλεσμα της κάλπης

Η έκδοση των ομολόγων ξεκίνησε με 12ετή και 30ετή ομόλογα με απόδοση 7,8% και 8,5%, αντίστοιχα, πιο σφιχτή από τις αρχικές συζητήσεις για τιμή 8,15% και 8,8%, εξήγησαν οι πηγές.

Η Citigroup, η Itau BBA και η SMBC Nikko χειρίζονται τη συμφωνία. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για γενικούς δημοσιονομικούς σκοπούς και για την επαναγορά έως και του συνόλου των ομολόγων της Κολομβίας που λήγουν το 2026 και το 2027, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι άσχημες δημοσιονομικές προοπτικές της Κολομβίας θα μπορούσαν τελικά να πλήξουν τις μετρήσεις του χρέους

Η Κολομβία πούλησε για τελευταία φορά ομόλογα σε σκληρό νόμισμα σε μια συναλλαγή ύψους 1,3 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Αυτή τη φορά, δανείζεται καθώς το Κογκρέσο της συζητά μια πρόταση για την ενίσχυση των μεταβιβάσεων της κεντρικής κυβέρνησης προς τις περιφέρειες, μια κίνηση που μπορεί να αυξήσει απότομα την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.

Στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά μεγέθη

Τα περιουσιακά στοιχεία της Κολομβίας έχουν πληγεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών γύρω από τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας, αφού οι νομοθέτες και η κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο απέτυχαν να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό του 2025. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις εκδόσεις ομολόγων σε τοπικό νόμισμα για τη χρηματοδότηση των φετινών δαπανών.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει ήδη προβεί σε περικοπές στις φετινές δαπάνες προκειμένου να παραμείνει εντός των ορίων του δημοσιονομικού κανόνα, μια απόφαση που έτυχε θετικής υποδοχής από τις αγορές. Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι άσχημες δημοσιονομικές προοπτικές της Κολομβίας θα μπορούσαν τελικά να πλήξουν τις μετρήσεις του χρέους.

«Το μειονέκτημα είναι ότι έχασαν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να πουλήσουν όταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έπεσαν τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Andres Pardo, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της LatAm στην XP Investments.

Η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν το εξωτερικό χρέος της Κολομβίας έχει ανέλθει στις 3,2% σε σχέση με τα ομόλογα του Δημοσίου με παρόμοια ημερομηνία, αφού κυμάνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021 νωρίτερα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή