Πολλοί από τους συμμάχους του Τραμπ -ανάμεσα τους οι Tesla και Big Oil- επωφελούνται από τις επιδοτήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, χάρη σε μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα, τη δέσμευση του άνθρακα, το υδρογόνο και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Το Reuters διαπίστωσε ότι τουλάχιστον επτά από τους στενούς συμμάχους και χρηματοδότες του Τραμπ, ή οι εταιρείες που διευθύνουν, κατέχουν συμμετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που είναι σημαντικοί δικαιούχοι των φορολογικών ελαφρύνσεων που ενσωματώνονται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, τον νόμο που υπέγραψε ο Μπάιντεν για το κλίμα. Ποιον θα βλάψει, επομένως, ο Ντόναλντ Τραμπ αν όντως τις ακυρώσει -όπως έχει υποσχεθεί προεκλογικά- σε περίπτωση που εκλεγεί;

ΗΠΑ: Με «δώρα» για τις Big Oil ο Τραμπ στη μάχη για τον Λευκό Οίκο

Tesla και Big Oil: Σύμμαχοι και… ωφελούμενοι

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρώην πρεσβευτής του στην Κίνα και συνεχής σύμμαχός του Τέρι Μπράνσταντ, καθώς και εταιρείες που διοικούνται από τον άτυπο σύμβουλο ενέργειας και μεγιστάνα του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ και τον ισχυρό υποστηρικτή Χάουαρντ Λούτνικ.

Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Occidental Petroleum και η Energy Transfer, των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι φιλοξένησαν τον Μάιο στο Χιούστον μια εκδήλωση για δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με τον Χαμ, διαθέτουν επίσης μεγάλες επενδύσεις σε έργα που μπορεί να είναι βιώσιμα μόνο αν επιβιώσουν οι φορολογικές πιστώσεις καθαρής ενέργειας του Μπάιντεν.

Και η Tesla, της οποίας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Ίλον Μασκ έχει ενισχύσει την εκστρατεία του Trump, επωφελείται επίσης μαζικά από τις πιστώσεις του IRA για τα ηλεκτρικά και τα ηλιακά συστήματα.

Μαζί, αυτοί οι άνθρωποι και οι εταιρείες κατέχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για τις προσοδοφόρες φορολογικές πιστώσεις του προγράμματος επιδοτήσεων IRA και πρόκειται να χάσουν πολλά, αν ο Τραμπ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να ακυρώσει τον νόμο του Μπάιντεν για το κλίμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

«Το σχέδιό μου θα τερματίσει την Πράσινη Νέα Συμφωνία, την οποία αποκαλώ Πράσινη Νέα Απάτη, και θα ανακαλέσει όλα τα μη δαπανηθέντα κονδύλια στο πλαίσιο του κακώς ονομαζόμενου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού», είχε δηλώσει ο Τραμπ όταν παρουσίασε στοιχεία της πλατφόρμας οικονομικής πολιτικής του σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο.

Ο Τραμπ και οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις είναι σημαντικές επειδή αυξάνουν την πιθανότητα ορισμένοι από τους συμμάχους του Τραμπ να του ζητήσουν να διατηρήσει πτυχές του νόμου του Μπάιντεν για το κλίμα, εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου εναντίον της αντιπροέδρου των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις. Αυτό θα πρόσθετε ισχυρές φωνές σε ορισμένες από τις εμπορικές ομάδες και τους νομοθέτες που έχουν ήδη ταχθεί υπέρ συγκεκριμένων επιδοτήσεων του ΙΡΑ.

Κανένας από τους ανθρώπους ή τις εταιρείες που εντοπίστηκαν από το Reuters δεν ήταν πρόθυμος να σχολιάσει για το θέμα αυτό αν θα παρέμβει για να διατηρήσει τμήματα του IRA.

Προς το παρόν, οι προθέσεις του Τραμπ είναι σαφείς.

«Το σχέδιό μου θα τερματίσει την Πράσινη Νέα Συμφωνία, την οποία αποκαλώ Πράσινη Νέα Απάτη, και θα ανακαλέσει όλα τα μη δαπανηθέντα κονδύλια στο πλαίσιο του κακώς ονομαζόμενου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού», είχε δηλώσει ο Τραμπ όταν παρουσίασε στοιχεία της πλατφόρμας οικονομικής πολιτικής του σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπράιαν Χιουζ, ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, επισήμανε πως η ευρεία αναίρεση του ΙΡΑ παραμένει κορυφαία προτεραιότητα εάν ο πρώην πρόεδρος κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο συνέβαλε στον πληθωρισμό και διεύρυνε το έλλειμμα.

Το Κονγκρέσο

Σύμφωνα με το Fast Company, η ανάκληση οποιουδήποτε μέρους του IRA θα απαιτούσε πράξη του Κογκρέσου.

Μια ομάδα 18 Ρεπουμπλικανών νομοθέτων που εκπροσωπούν περιφέρειες που έχουν αντλήσει επενδύσεις που συνδέονται με τον IRA έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον τον Αύγουστο, με την οποία τον προέτρεπαν να μην ανακαλέσει το σύνολο του προγράμματος επιδοτήσεων, εάν το κόμμα κερδίσει τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο IRA δημιούργησε περισσότερες από 330.000 θέσεις εργασίας και ότι η αποκοπή του θα έβλαπτε τις επενδύσεις που έγιναν σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες.

«Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις πραγματοποιούνται σε κόκκινες και μωβ πολιτείες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντζελο Χερνάντεζ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη εργαστεί για τη χορήγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχορηγήσεων του IRA, αλλά οι φορολογικές πιστώσεις του νόμου πρόκειται να συνεχιστούν για χρόνια.

Άλλοι επενδυτές και εταιρείες που εμπλέκονται σε έργα καθαρής ενέργειας ελπίζουν ότι η προεκλογική ρητορική του Τραμπ θα δώσει τη θέση της στην πρακτικότητα, σε περίπτωση που κερδίσει τον Νοέμβριο.

«Οι καινοτόμοι και οι ενεργειακές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε θέλουν προβλεψιμότητα της πολιτικής. Κάνουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων εξαιτίας του IRA», δήλωσε ο Jeremy Harrell, διευθύνων σύμβουλος της συντηρητικής οργάνωσης καθαρής ενέργειας ClearPath με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ο Frank Wolak, πρόεδρος της Ένωσης Ενέργειας Κυψελών Καυσίμου και Υδρογόνου, δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό για το Κογκρέσο να προστατεύσει τις φορολογικές πιστώσεις εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές.

«Θα κάνουμε απλώς σκληρή ενημέρωση για το IRA στους συμμάχους μας στο Κογκρέσο», δήλωσε.

Οι άνθρωποι και οι εταιρείες που βρίσκονται στο πλευρό του Τραμπ, κατέχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για τις προσοδοφόρες φορολογικές πιστώσεις του προγράμματος επιδοτήσεων IRA και πρόκειται να χάσουν πολλά, αν ο τέως πρόεδρος είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να ακυρώσει τον νόμο του Μπάιντεν για το κλίμα.

Από την Tesla στην Big Oil: Και οι εφτά ήταν… ωφελούμενοι

Mosaic

Το ταμείο ιδιωτικών κεφαλαίων Affinity Partners του γαμπρού του Τραμπ και πρώην προεδρικού συμβούλου Κούσνερ επένδυσε το 2022 200 εκατομμύρια δολάρια στην Mosaic, έναν πάροχο χρηματοδότησης για ηλιακή ενέργεια και βελτιώσεις της οικιακής απόδοσης με έδρα την Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον πάροχο επενδυτικών δεδομένων PitchBook.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 ως νεοφυής επιχείρηση crowdfunding, πήρε ώθηση από τη φορολογική πίστωση 30% του IRA για την οικιακή ηλιακή ενέργεια, καθώς και από τα καταναλωτικά κίνητρα για ηλιακούς συλλέκτες, ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και άλλες αποδοτικότητες, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα δάνεια καθαρής ενέργειας.

Summit Carbon Solutions

Τον Μάιο φιλοξένησε στο Χιούστον έναν έρανο για την τρίτη προεδρική εκστρατεία του Τραμπ.

Η εταιρεία του, η Continental Resources, πραγματοποίησε το 2022 στρατηγική επένδυση ύψους 250 εκατ. δολαρίων στη Summit Carbon Solutions, ένα έργο δέσμευσης και δέσμευσης άνθρακα (CCS) που θα δεσμεύει CO2 από εργοστάσια αιθανόλης και άλλες βιομηχανικές πηγές στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Το εν λόγω έργο βασίζεται στη φορολογική πίστωση 45Q για διάφορες μορφές CCS, την οποία ο IRA αύξησε απότομα σε όλους τους τομείς.

Αν και το έργο προτάθηκε πριν από την υπογραφή του IRA το 2022, οι ενισχυμένες φορολογικές πιστώσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν απρόσμενο κέρδος 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές της Summit, σύμφωνα με τον Jake Schwitzer, διευθυντή της πολιτικής ομάδας North Star Policy Action.

Ο πρώην κυβερνήτης της Αϊόβα Τέρι Μπράνσταντ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής του Τραμπ στην Κίνα και παραμένει σταθερός σύμμαχος, είναι ο επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής της Συνόδου Κορυφής.

Tesla

Η Tesla είναι ένας μαζικός δικαιούχος των φορολογικών πιστώσεων IRA. Η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακής ενέργειας χαρακτήρισε το πακέτο «σημαντική ώθηση προς την επιτάχυνση της αποστολής μας» λίγο μετά την ψήφισή του σε νόμο το 2022, παρά τη δημόσια εχθρότητα του διευθύνοντος συμβούλου Ίλον Μασκ προς τις επιδοτήσεις.

Occidental Petroleum

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental Vicki Hollub συνδιοργάνωσε τον Μάιο τον έρανο στο Τέξας για τον Τραμπ, ο οποίος συνέβαλε στη συγκέντρωση δεκάδων εκατομμυρίων για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Η Occidental είναι δικαιούχος της φορολογικής πίστωσης 45Q για τη δέσμευση άνθρακα και είναι αποδέκτης επιχορήγησης του Υπουργείου Ενέργειας ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή ενός κόμβου άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC) για την επίδειξη αυτής της εκκολαπτόμενης τεχνολογίας σε κλίμακα. Η εταιρεία έχει διαφημίσει τη στρατηγική της να διαθέσει στην αγορά τα λεγόμενα βαρέλια πετρελαίου καθαρού μηδενός.

Τον Μάιο, η Hollub είχε δηλώσει στο Reuters: «Έχω μιλήσει με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του διαδρόμου και θα συνεχίσω να τους μιλάω, για να εκφράσω την υποστήριξή μας στο 45Q, επειδή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η άμεση δέσμευση του αέρα, οι οποίες απομακρύνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και προστατεύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής».

Energy Transfer

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energy Transfer, Κέλσι Γουόρεν, είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής του Τραμπ. Ο διαχειριστής αγωγών συμμετέχει επίσης σε έργα που υποστηρίζονται από φορολογικές πιστώσεις του IRA, συμπεριλαμβανομένων δύο σχεδιαζόμενων κόμβων CCS στη Λουιζιάνα και ενός κόμβου υδρογόνου στο Τέξας που πρόσφατα κέρδισε λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ενέργειας.

Cantor Fitzgerald

Ο συμπρόεδρος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ Howard Lutnick είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Cantor Fitzgerald, μιας μεγάλης εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες που επωφελούνται από τον IRA.

Ως συμπρόεδρος της μετάβασης, ο Lutnick διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αναζήτηση διοριστέων υψηλού επιπέδου για τη στελέχωση μιας πιθανής κυβέρνησης Trump, και έχει επίσης χρηματίσει ως χρηματοδότης υψηλών δολαρίων για τον Τραμπ.

Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει η Cantor Fitzgerald και οι οποίες έχουν επωφεληθεί σημαντικά από το IRA είναι η Invenergy, μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποτελεί το κορυφαίο συστατικό του Cantor Fitzgerald Infrastructure Fund.

Το ταμείο υποδομών διαθέτει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικό καθαρό ενεργητικό, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ιουλίου, και η επένδυσή του στην Invenergy αποτελεί το 14,65% των συνολικών επενδύσεων του εν λόγω ταμείου.

Το ταμείο επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην NextEra Energy, τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και οι δύο εταιρείες έχουν επαινέσει την IRA ως χρήσιμη για τις επιχειρήσεις τους.

Η Cantor Fitzgerald διαθέτει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή