Η JPMorgan Chase έχει αρχίσει να μηνύει πελάτες που φέρονται να έκλεψαν χιλιάδες δολάρια από ΑΤΜ εκμεταλλευόμενοι μια τεχνική δυσλειτουργία που τους επέτρεπε να αποσύρουν χρήματα πριν από την ακάλυπτη επιταγή.

Η τράπεζα κατέθεσε τη Δευτέρα αγωγές σε τουλάχιστον τρία ομοσπονδιακά δικαστήρια, με στόχο μερικούς από τους ανθρώπους που έκαναν ανάληψη των υψηλότερων ποσών στο λεγόμενο «infinite money glitch» που έγινε viral στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Αυγούστου, όπως αναφέρει το CNBC.

Μια υπόθεση στο Χιούστον αφορά έναν άνδρα που χρωστάει στην JPMorgan 290.939,47 δολάρια αφού ένας άγνωστος συνεργός του κατέθεσε μια πλαστή επιταγή 335.000 δολαρίων σε ένα ΑΤΜ, σύμφωνα με την τράπεζα.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η JPMorgan με κέρδη τριμήνου 12,9 δισ. δολ

«Στις 29 Αυγούστου 2024, ένας μασκοφόρος κατέθεσε επιταγή στον τραπεζικό λογαριασμό Chase του εναγομένου ύψους 335.000 δολαρίων», ανέφερε η τράπεζα στην κατάθεση στο Τέξας. «Μετά την κατάθεση της επιταγής, ο εναγόμενος άρχισε να κάνει ανάληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων».

Η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της, ερευνά χιλιάδες πιθανές περιπτώσεις που σχετίζονται με το «infinite money glitch», αν και δεν έχει αποκαλύψει το εύρος των σχετικών ζημιών. Παρά τη φθίνουσα χρήση των χάρτινων επιταγών, καθώς οι ψηφιακές μορφές πληρωμών κερδίζουν δημοτικότητα, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική οδό για απάτες, με αποτέλεσμα απώλειες ύψους 26,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το Οικονομικό Έγκλημα της Nasdaq.

Το επεισόδιο με το infinite money glitch αναδεικνύει τον κίνδυνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενισχύσουν τα τρωτά σημεία που ανακαλύπτονται σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Στα τέλη Αυγούστου άρχισαν να κυκλοφορούν βίντεο που έδειχναν ανθρώπους να πανηγυρίζουν για την ανάληψη δεσμίδων μετρητών από τα ΑΤΜ της λίγο μετά την κατάθεση ακάλυπτων επιταγών.

Κανονικά, οι τράπεζες διαθέτουν μόνο ένα κλάσμα της αξίας μιας επιταγής έως ότου αυτή εκκαθαριστεί, πράγμα που διαρκεί αρκετές ημέρες. Η JPMorgan λέει ότι έκλεισε το παραθυράκι λίγες ημέρες μετά την ανακάλυψή του.

Οι άλλες αγωγές που κατατέθηκαν είναι σε δικαστήρια όπως το Μαϊάμι και η Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνιας και αφορούν υποθέσεις στις οποίες η JPMorgan λέει ότι οι πελάτες οφείλουν στην τράπεζα ποσά που κυμαίνονται από περίπου 80.000 έως 141.000 δολάρια.

Οι περισσότερες υποθέσεις που εξετάζονται από την τράπεζα αφορούν πολύ μικρότερα ποσά. Σε κάθε περίπτωση, η JPMorgan λέει ότι η ομάδα ασφαλείας της προσέγγισε τον φερόμενο ως απατεώνα, αλλά δεν έχει εξοφληθεί για τις πλαστές επιταγές, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάθεσης που υπογράφουν οι πελάτες όταν δημιουργούν λογαριασμό στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η JPMorgan ζητά την επιστροφή των κλεμμένων κεφαλαίων με τόκους και έξοδα υπερανάληψης, καθώς και αμοιβές δικηγόρων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ποινικές αποζημιώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή