Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε ενέκρινε ψήφισμα για την υιοθέτηση του νομίσματος ZiG, που υποστηρίζεται από χρυσό, ως το μοναδικό νόμιμο χρήμα της χώρας και τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης δολαρίων ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση διατάσσεται να «επιταχύνει τις προσπάθειες για την αποδολαριοποίηση της οικονομίας και την προώθηση της χρήσης του ZiG ως μοναδικού νομίσματος της χώρας», σύμφωνα με το ψήφισμα που συμφωνήθηκε στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε – Πατριωτικό Μέτωπο (Zanu-PF) το Σαββατοκύριακο χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή.

Ποιο είναι το νέο νόμισμα της Ζιμπάμπουε

Το ZiG, συντομογραφία του Zimbabwe Gold, είναι η έκτη προσπάθεια της χώρας της νότιας Αφρικής μέσα σε 15 χρόνια να αντικαταστήσει το δολάριο που αποτελεί το κύριο νόμισμα συναλλαγών της. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, το αμερικανικό νόμισμα θα παραμείνει νόμιμο μέχρι το 2030. Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα έχει προηγουμένως προτείνει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να επισπευσθεί. Ζιμπάμπουε

Το ZiG που εγκρίθηκε τον Απρίλιο, έχει αντιμετωπίσει αναποδιές, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης κατά 43% τον περασμένο μήνα και των εκκλήσεων για την εγκατάλειψή του. Από την υποτίμηση του Σεπτεμβρίου, «η εμπιστοσύνη του κοινού στο ZiG έχει αποδυναμωθεί και έχει δώσει κίνητρα για περαιτέρω δολαριοποίηση της οικονομίας», έγραψε η Oxford Economics σε πρόσφατο σημείωμά της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το ZiG από μόνο του δεν είναι σε θέση να διορθώσει τα βαθύτερα οικονομικά ζητήματα της χώρας. Αυτά περιλαμβάνουν τον υψηλό πληθωρισμό και την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές.

Το Zanu-PF κυβερνά τη Ζιμπάμπουε από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να λάβει «ισχυρά μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του ZiG και την εδραίωση της χρήσης του», σύμφωνα με ψήφισμα του κόμματος.

Το ZiG διαπραγματευόταν στα 28,37 ανά δολάριο στην επίσημη αγορά τη Δευτέρα και διαμορφώθηκε σε τιμές μεταξύ 40 και 50 ανά δολάριο στην παράλληλη αγορά, σύμφωνα με το ZimPriceCheck.com, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί και τις δύο συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή